2024. április 23.
Közülük kerülhetnek ki a jövő vezető mérnökei és programozói.Tubákos Zsuzsanna beszámolója.

Haraszti leendő robot-mérnökeinek sikere az országos versenyen

"2017-ben a WRO™ LEGO® Robot verseny bekerült az EMMI által anyagilag támogatott tanulmányi versenyek közé, mely óriási előrelépés a célok eléréséhez és a megfelelő szakképzett munkaerő hiányának csökkentéséhez is." (forrás: http://wro.hu/ )

A dunaharaszti Merlin Házat képviselő „Harasztika” csapat 6. lett a 2018. június 8-9-én, Tatabányán megrendezett országos WRO robotika olimpián.

A versenyről és a felkészülésről kérdeztem Nemes Pétert, a csapat vezetőjét és a csapattagokat: Németh Donát Pétert és Gárdonyi Bélát (Hunyadi iskola 4. évfolyam), Józsa Andrást (csepeli Kazinczy Ferenc Általános Iskola 5. évfolyam) és Mertl Martin 10. évfolyamos ráckevei gimnazistát, aki a csapatban a „coach” feladatát látta el.

 

Mennyi munka van a siker mögött? – kérdezem Nemes Pétert, a csapat és a Merlin Ház vezetőjét.

A fiúk a tanév elején kezdtek el ismerkedni tanfolyamunkon a Scratch programozási nyelvvel. A 2. félévben pedig már kifejezetten a robotikára és a WRO-versenyre való felkészülésre fókuszáltunk a kis csapattal: ez magában foglalta a robot megtervezését és megépítését, a program megírását, a rengeteg tesztelést, de a csapatmunkára való módszeres felkészülést is. A versenyt megelőző hetekben a fiúk napi rendszerességgel akár több órát is együtt dolgoztak. Kemény felkészülés és fantasztikus versenyzés van mögöttük, büszke vagyok rájuk!

Hogyan képzeljünk el egy ilyen versenyt?

Egy sportcsarnokban sok száz fiatal versenyez egy időben, összesen 6 különböző kategóriában és 4 korcsoportban, az alsó tagozatostól az egyetemistáig. Mi a Regular Elementary (10-12 évesek) kategória 15 csapatának egyikeként versenyeztünk. Minden évben van egy megadott alaptémája a teljes versenynek, amihez kapcsolódva az egyes kategóriák feladatait kitalálják. Idén „Az élelmiszer fontos ügy” volt a téma. A konkrét pályát, melyen a robotnak végig kell mennie (begyűjtve és a megfelelő helyekre lerakva a különböző színű legokocka-„élelmiszereket”), és a pálya során teljesítendő feladatokat hónapokkal a verseny előtt megkapjuk, hisz ehhez kell kialakítani magát a robotot és megírni a programját is. Azt, hogy milyen elemekből állhat maga a robot, és milyen szoftverrel futhat, szigorú szabályok kötik meg, sőt ellenőrzik még azt is, hogy a kötelező mérethatáron belül van-e a felépítmény. A verseny ideje alatt a csapattagok nem kommunikálhatnak a csapatvezetővel, és mobiltelefon sem lehet náluk, csak a program futtatására használható laptop. A csapatot támogató tapasztaltabb coachcsal is csak 5-5 percig egyeztethetnek, összesen háromszor a két nap alatt. Az első versenynapon a legapróbb elemekre szétszedett robotját egy szigorú ellenőrzés után minden csapatnak maximum 2 óra alatt össze kell szerelnie - a Harasztikának, ahol Németh Donát felelt az építésért, ehhez mindössze 30 perc kellett. Pontos munkára van szükség, hisz tized milliméterek is számítanak –de a rutin megvolt: a versenyre készülve legalább 20-30-szor megtették már ugyanezt. Majd lehetőség van a robot tesztelésére a pályán, és szükség szerint az átépítésre vagy a program korrigálására. A második napon 4 futamban kell bizonyítani a robottal: a feladat végrehajtásának pontosságán kívül itt az idő is számít a pontozásnál. Egy futamban a maximálisan elérhető pont 180, a végeredményt a két legjobb futam pontjai adják. Egy-egy futamban a begyűjtendő „árucikkek” színsorrendjét mindig sorsolással döntik el – a robot pedig a maga színszenzoraival „dönti el”, mikor melyiket hová kell eljuttatnia. A futamok között van idő arra, hogy szükség esetén a programot módosítsák, a robotot átépítsék és teszteljék, természetesen mindezt szigorúan a szabályok szerint és a bírók figyelő szeme előtt. Utána a következő futamig a robotokat le kell adni a karanténba.

Gárdonyi Béla, aki a megfelelő taktika kiválasztásáért felelt a csapatban, elmondta: „Az volt a legnehezebb, hogy nekünk magunknak kellett a futamok között a döntéseket meghozni arról, hogy a következőben min változtassunk. Menjünk-e a biztos, de kevesebb pontot jelentő megoldással, vagy kockáztassunk a több pontért. A 4. menetben például az utóbbi mellett döntöttünk, és jól tettük, az lett a legsikeresebb futamunk.”

Józsa András, a programozásért felelős csapattag: „Hatalmas élmény volt a verseny, az egésznek szuper volt a hangulata. Körbe lehetett menni, megnézni más csapatok, a nálunk már sokkal profibbak munkáit is, és sok jó fej versenyzővel meg lehetett ismerkedni.”

Németh Donát Péter, a csapat „főmérnöke” jövőre mindenképp dobogós helyért szeretne indulni: olyan egyedi robotfejlesztésekben gondolkodik, ahol már semmilyen indokkal nem tudják felezni a csapat pontszámait a túlságosan szigorú bírák. Sőt, szíve szerint a robotfoci-kategóriában is indulna.

Mertl Martin coach: „Leginkább csak a távolból izgulhattam azon, mennyit valósítanak majd meg a fiúk mindabból, amit elterveztünk, de elégedett vagyok velük, jól taktikáztak, és a csapatmunkában is jók voltak.”

 

Mit lát a jövő feladataként a program vezetője?

Nemes Péter: Jövőre több korosztályban és több kategóriában is szeretnénk csapatot indítani haraszti színekben. 2019-ben ráadásul Győrben lesz a világverseny döntője is (idén a kategóriagyőztesek Thaiföldre utaznak ugyanezért), ahová nagyon jó lenne eljutni! Szeretnénk a robotikát komplex szemléletben, a többi természettudományos területtel összekapcsolva, egyfajta klub-jelleggel művelni, ami sokkal komolyabb elmélyülést tenne lehetővé a témában azon diákok számára, akiket ez komolyabban is érdekel. Mi a Merlin Házban a komplex, gyakorlati jellegű, ugyanakkor játékos és kreatív formában megszerezhető tudásban hiszünk. Meggyőződésünk, hogy csak ilyen módon kelthető fel a fiatalok természettudományos, informatikai és műszaki pályák iránti érdeklődése, így alakítható ki bennük az ehhez szükséges gondolkodásmód. Márpedig a közeljövőben épp az ilyen szakemberek iránt nő majd meg a kereslet. Kijelenthetjük, hogy a robotika egyértelműen a jövő tudománya!

Áll-e támogatói háttér a Harasztika csapat mögött?

Egyelőre sajnos nincs szponzorunk. A robot-szett, a szenzorok, a speciális asztal mind saját beruházásom. A szülők csak a tanfolyami díjakat fizették a felkészülés során. A közeljövő nagy feladata éppen ez: megtalálni azon környékbeli vállalatokat, cégeket, akik felismerik, hogy számukra a jövő robotikai szakemberei a lehető legjobb befektetést jelentik. Az alapítványi formában történő működés is új lehetőségeket nyitna meg számunkra. Megfelelő anyagi források birtokában több eszközt tudunk venni a munkához, és így nagyobb esélyekkel, akár több csapatot is fel tudunk készíteni a versenyekre, és több kategóriában is tudunk indulni. A robotikai háttérrel is dolgozó környékbeli cégekkel ráadásul olyan szakmai együttműködésre is lehetőségünk nyílna, ami hatalmas motiváló erőt jelentene a versenyre készülő gyerekek számára!

Tubákos Zsuzsanna

Twitter megosztás Google+ megosztás