2024. július 20.

Dunaharaszti Sportcsarnok

A 2018. június 16-án ünnepélyes keretek között felavatott létesítmény elsősorban sportcélokra épült, ugyanakkor Dunaharaszti Város Önkormányzatának, mint fenntartónak célkitűzései között szerepel kulturális, szórakoztató, ismeretterjesztő és egyéb rendezvényekre is hasznosítani. Ezt szolgálja a nézőtér és a küzdőtér teljes mértékben különállóan is működtethető hangrendszere, mely a rendezvény jellegének megfelelően tovább bővíthető.

Az épület előtt kialakított parkoló alkalmas szabadtéri programok megtartására is.

A sportcsarnok nettó alapterülete 2212 m2, az ülőhelyek száma az emeleti nézőtéren 521, maximális befogadóképessége - a küzdőtéren elhelyezhető mobil ülőhelyekkel - 1000 fő.

Küzdőtér:

Az épület küzdőtere 45x23,5 m-es, (1057 m2) burkolata sportparketta, ahol szabvány méretű kézilabda, kosárlabda és röplabdapálya van felfestve. Az igényekhez alkalmazkodva, a fizikai lehetőségek figyelembevételével egyéb sportrendezvények megszervezésére is alkalmas.

Elektromosan működtethető térelválasztó függönnyel két egyforma részre osztható, így egyidőben párhuzamosan lehet sportolni a két térfélen, illetve félpálya helyigényű rendezvényekre is bérelhetővé válik.

A csarnoktérhez 4 db 21 fős öltöző lett kialakítva, a hozzájuk tartozó vizesblokkokkal. A 2 db játékvezetői öltözőből az egyik akadálymentes.

Lelátó:

Az egy oldalon 8 sorban 521 ülőhellyel rendelkező lelátóra az aulából lépcsőn keresztül lehet feljutni, melyhez három kameraállás is tartozik a tv közvetítések, felvételek érdekében.

A menekülő útvonal - a vészkijáratokon át a külső lépcsőkön keresztül - közvetlenül a szabadtérbe vezet.

Küzdősport terem:

Az emeleten található 154 m2-es küzdősport terem elsősorban judo edzéseknek ad otthont,

két 13 fős öltöző tartozik hozzá.

Egyéb helyiségek:

Az épületben egyéb kiszolgáló és technikai helyiségek is vannak, amik a magasabb színvonalú szolgáltatást hivatottak biztosítani. Ilyenek a ruhatár, a büfé, valamint a földszinten található orvosi szoba. Az emeleti tárgyalóban edzői, bírói megbeszélések, kiscsoportos foglalkozások tudnak helyet kapni.

Parkolók:

A sportcsarnokba látogatóknak az épület előtt 76 db személygépkocsi parkolóhely áll rendelkezésére, illetve az épület rövidebb bal oldalának és hátsó oldalának szegélyében még további húsz. A front oldalon három helyet a mozgásukban korlátozottak számára tartunk fenn a bejárat közelében, valamint az épület mögött két autóbuszt tudunk elhelyezni.

Szintén az épület mögött - a kialakított „időszakos” parkolóban - további 150 hely áll rendelkezésre.