2024. május 22.

Bárka Alapítvány

Mindszenty u. 3.
70/451-39-56 Jeney-Tauzer Katalin, 70/451-39-55 Brenner Sarolta
www.barkaalapitvany.hu

A Bárka Alapítvány értelmi fogyatékkal élő felnőttek számára biztosít ápoló-gondozó célú Lakóotthont (Arany János utca 45.) és Nappali Foglalkoztató Intézményt a Kézműves Műhelyben (Mindszenty utca 3.)

A Bárka otthon működésének célja életközösséget vállalni elsősorban a családi háttérrel nem rendelkező, önálló életvitelre nem képes értelmi fogyatékkal élő/ halmozottan sérült/autista nagykorú személyekkel. Családias otthonukat a franciaországi Bárka szervezet lakóközösségeinek mintájára és szakmai segítségével valósították meg. A  ma már 12 sérült fiatalt befogadó bentlakásos otthont, az országban elsőként alapították meg és 1991 szeptemberében nyitotta meg kapuit Dunaharasztin. A házat - melyet a Nemzetközi Bárka Szövetség és a Népjóléti Minisztérium támogatásával, külföldi és hazai adományok segítségével vásárolták meg - speciális igények szerint alakították át miközben megőrizte barátságos jellegét.

A Kézműves Műhely 1993 óta működik, lehetőséget ad a lakóotthonban élő, és a településen valamint a térségben családi körükben élő sérült fiatalok hétköznapokon történő munkavégzésére, alkotó tevékenységére, többek között: gyertyaöntés, szövés, varrás, hímzés, dísz és ajándéktárgyak készítésére. Az elkészült termékek elérhetőek vásárokban, városi rendezvényeken. Megrendeléseket is fogad a közösség a 70/451-39-53 -as telefonszámon.