2024. június 13.

DMTK

Dunaharaszti tömeg- és versenysportja elsősorban az 1920-ban alakult Dunaharaszti Munkás Testedző Kör (DMTK) szakosztályaira épül. A 400 fős fedett lelátóval, futópályával, öltözőkkel és fürdőkkel kialakított sportpálya 1952-ben létesült.

Megalakulásától a mai napig a labdarúgó szakosztály képezi a legnagyobb tömegbázist, kölyök-, serdülő, ifi, felnőtt és öregfiúk csapatával. Felnőtt csapata az NB  III-ban szerepel.

A legnagyobb sikereket az 1933-ban megalakított sakk-szakosztály versenyzői érték el. A szakosztály több megyei serdülő, ifjúsági és iskolai bajnokot nevelt, számos országos és nemzetközi versenyen vettek részt, pl. Pest megyei bajnokság, OB II., Szuper Torna, egyéni villámversenyek, általános iskolák olimpiai bajnoksága.
Folyamatos utánpótlását a dunaharaszti iskolák által rendezett sakkversenyeken részt vevők közül válogatják ki.

A vízisport-szakosztály 1961 áprilisában alakult. A 60-as 70-es években a soroksári Duna-szakaszon jól szervezett vízi-, evezős tömegsport események voltak. 1984-ben a Duna-parton korszerű csónakház épült. Minden évben 50-60 gyermek vesz részt a vízi szakosztály sportéletében.
Többször rendeznek Tisza-túrát és vízitúrákat Ausztriába, Szlovákiába, Jugoszláviába. Önkormányzati támogatással már hagyományként minden évben megrendezésre kerül a 10 napos dunai vízitúra is.

A tenisz-szakosztály 1933 óta működik, a megyében számos egyéni és csapatbajnokságban szerepeltek. Teniszpályájuk Ligeten, a Némedi úton volt. 6 éven keresztül szerepeltek a megyei bajnokságban.
Az újjászületett szakosztály egyéni és csapatversenyzői jelenleg a Sport-szigeten, gyönyörű környezetben, az önkormányzat tulajdonában lévő teniszpályákon játszhatnak és versenyezhetnek. 1999-től már sátorral fedett pályákon játszhatnak a téli időszakban is.

A DMTK női kézilabdacsapat 1947-ben alakult. A Pest megyei női kézilabda-bajnokságban szerepeltek. 3 évi szereplés után az egész csapat átment a Soroksári Textilesbe, ahol évekig az NB II-ben szerepeltek.

Az ökölvívó szakosztály 1959-től 1962-ig működött. Mérkőzéseiket a Művelődési Házban rendezték. Működésük alatt számos jó ökölvívót adtak nagy egyesületeknek. Csapatukban csak saját nevelésűek versenyeztek. Számos hazai és külföldi versenyeken indultak és nyertek tornákat.

A természetjárók 1977-ben alakultak, mintegy 30-35 főnyi tagságuk volt. Önállóan szervezték kirándulásaikat, amelyen számos iskola diákjai is részt vettek. Számos bel- és külföldi kirándulást szerveztek, mintegy tizenöten az Országos Nagy Kéktúra útvonalát is teljesítették.

A birkózó szakosztály 1997-től a Kőrösi Csoma Sándor Általános Iskolában működik, melynek versenyzői között számos környező településekről is ide járó fiatalt találunk. A szakosztálynak 1998-ban országos bajnoka is volt, jó eredményeket értek el az ifjúsági és diákolimpiákon is. Edzéseiket 35-40 fő látogatja háromszor hetente.

A karate-szakosztály versenyzőinek 1996-tól a Baktay Gimnázium ad helyet. Mintegy 35 fős létszámmal működnek, eredményességük jelenleg csak az övvizsgákra való felkészítésében mutatkozik meg, szeretnének országos versenyeken is eredményt elérni.