2024. április 18.
Címkék: koronavírus
Lépten-nyomon beszélgetünk a járványról, annak hatásairól, sokféle információ kering a köztudatban. Dr. Bereczki Péter egészségügyért felelős alpolgármestert, háziorvost, tüdőgyógyászt kérdeztük meg a koronavírus járványról, magáról a Covid-19 betegségről, hogy hiteles és biztos információkkal tudjunk szolgálni Önöknek. A teljes interjú a Dunaharaszti Hírek decemberi számában olvasható majd.

DH: Miben más az őszi időszak a tavaszihoz képest Dunaharasztiban?

BP: Most a járvány jóval erősebben támad, sokkal több a beteg. Minden nap kapok üzeneteket, telefonhívásokat olyan páciensektől, akik covid-szerű tüneteket észlelnek magukon. A legtöbben a 20-40 éves korosztályból betegszenek meg. Ők többnyire kellemetlen, de múló tünetekkel átvészelik a betegséget. Az igazi veszélyt azt jelenti, hogy tovább fertőzhetik szüleiket és nagyszüleiket, akik már sokkal érzékenyebbek.

DH: Ki most a veszélyeztetettek? Mivel lehet készülni?

BP: Életkor szerint a 60 éven felüliek, de mindenki más is, akinek fiatalabb kora ellenére krónikus betegsége van. Az immun-szupresszív, vagyis az immunrendszert elnyomó kezelésekben részesülő betegek azért veszélyeztettek, mert sérülékenyebb az immunrendszerük. Akik szteroidot szednek pl. reuma vagy asztma miatt, vagy akik kemoterápiát kaptak vagy kapnak, biológiai kezelésben részesülnek – nekik nagyon vigyázniuk kell magukra. Akik krónikus tüdőbetegek és rendszeresen használnak hörgőtágító sprayt, azoknak érdemes felvenni a kapcsolatot a tüdőgyógyászukkal és mérlegelni az oxigénterápiára való előzetes felkészülés lehetőségét. Lehet bérelni oxigén koncentrátorokat, illetve házi használatra alkalmas oxigénpalackokat. A Linde, a Messer és a Bus-Oxy cég is forgalmaz ilyen eszközöket, melyeket érdemes előre beszerezni, ha a szakorvos szükségesnek látja.

DH: Hogyan tudjuk megelőzni a bajt, és ha már elkaptuk a betegséget, de nem kell kórházba mennünk, mit tudunk tenni otthon a gyorsabb gyógyulásért?

BP: Hordjunk maszkot, hiszen bizonyítottan gátolja a vírus terjedését a maszk használata! Ne csak a boltban, hanem mindenhol, ahol zárt térben többen együtt vagyunk – pl. irodákban is. A maszk megfogja a kilélegzett levegőt, amiben vírusok utazhatnak. Szellőztessünk gyakran, hogy a levegő cserélődjön és mossunk rendszeresen kezet 15-20 másodpercig szappannal. A kézfertőtlenítőre csak akkor van szükség, ha nem tudunk alaposan kezet mosni. Sportoljunk, vagy legalább sétáljunk a friss levegőn eleget, vagy kertészkedjünk. Szedjünk megelőzésképp 1000 Mg C vitamint és 3000 NE D vitamint, valamint probiotikumot. Ha tüneteink vannak, akkor kúra-szerűen 4-5 napig emeljük meg a vitamin adagot: 2000 Mg C-vitamin és 12.000 (!) NE D vitamint vegyünk be naponta. A probiotikum szedése nagyon fontos, hiszen az immunrendszerünk 80%-a a beleinkben van. Itt vannak azok a nyirokcsomók, melyek az immunanyagokat termelik. A probiotikum megnöveli a bélflóra teljesítő képességét, így támogatja az immunrendszert. Gyerekeknél a gyermekorvosok ajánlása szerint a C, D vitamin és a probiotikum ugyanilyen hatással van – szerencsére a Covid-19 betegség a gyerekekre nem jellemző, ők a szokásos szezonális náthákkal küzdenek inkább. Vigyázzunk az idősebb családtagokra, ne tartsunk nagy összejöveteleket, ne legyünk velük hosszú időn keresztül zárt helyiségben, segítsünk nekik a bevásárlásban és nagyon fontos, hogy hívjuk fel őket naponta, mert a bezártság, az elszigeteltség depressziót okozhat. Sajnos többen jelezték, hogy pánikbetegségük felerősödött, szoronganak… ezeket a pszichés tüneteket mi háziorvosként ebben a rendkívül leterhelt és sűrű időszakban sajnos csak gyógyszeresen tudjuk segíteni. A család, a barátok, a szomszédok szeretete, egy jó beszélgetés, törődés, odafigyelés ugyanúgy gyógyít, kérem, ezt ne feledjék. Támogassák egymást – ha személyesen ritkábbak a találkozások, de telefonon, vagy videó telefonon beszéljenek rendszeresen azokkal, akik Önök nélkül elmagányosodnának!

Twitter megosztás Google+ megosztás