2024. március 29.

Közel százhúsz óvodapedagógus és tanító érkezett harminchét, országhatáron belüli és azon túli településről a kétnapos Zöld Szív Országos Konferenciára 2022. október 7-én a Hétszínvirág Óvodába. A színvonalas rendezvény legfontosabb kincseinkről szólt: a gyerekekről és a természetről. A természetpedagógiai nevelés lehetőségei, annak gyakorlati módszertana, a természet iránti alázat és szeretet megalapozása az egyik legfontosabb feladat ma, ha a jövőről gondolkodunk.

A Zöld Szív 1989-ben alakult Pomázon. Alapítója – és kezdettől fogva vezetője – Orgoványi Anikó, pedagógus, költő és képzőművész. A mozgalom története helyi csoportokkal indult, de hamarosan már az országhatáron túl, sőt más kontinenseken is alakultak zöldszíves csoportok Angliától Kamerunig, az Egyesült Államoktól a Fülöp-Szigetekig. Ma is – folyamatosan – működnek zöldszíves csoportok országszerte óvodákban, iskolákban és családokban. Az évtizedek alatt kiállított zöldszíves tagsági igazolványok száma jóval meghaladja a húszezret. A mozgalom lényege a természet szeretete, tisztelete, megbecsülése. Filozófiája szerint az ember csupán parányi pontja a természetnek, semmiképpen sem ura és legyőzője – olvashatjuk a konferenciára készült nyomtatásban megjelent, kézbe vehető, forgatható, jegyzetelhető kézikönyvben.

A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvodában több mint húsz éve Fodor Árpádné Marika vezetésével indult a környezettudatos szemlélet, amelyet Kenessey Beáta jelenlegi intézményvezető már a Zöld Szív mozgalom keretein belül gondoz minden munkatársával együtt. Az óvoda Zöld Tündére Mester Andrea, óvónő. Ő a kapcsolattartója az országos Zöld Szív programnak, melynek minden óvónő és minden nagycsoportos óvodás igazolt egyesületi tagja, sőt szüleik is támogatói a civil szervezetnek. A konferencián városunk zöldszíves óvodapedagógusai átadták azokat a mindennapokban is megvalósítható módszertanokat, amelyek a gyermekek természet iránti szeretetét megalapozzák, hogy aktív és bátor természetvédőkké váljanak. Mester Andrea óvónő mutatta be a dunaharaszti zöldszíves gyakorlatokat, a Zöld Tündérke koncepciót, majd a Paksi Hétszínvirág testvéróvoda, Örökös Zöld Óvoda, KOKOSZ Oktatóközpontból Jantnerné Oláh Ilona és Török Vivien a paksi óvoda udvarán lévő tanösvényről beszéltek.

Látogatás a Kápolna-dombon

A szakmai program keretén belül a résztvevők megismerték a Zöld Szív Ifjúsági és Természetvédő Mozgalom Védenc programját, amely keretében a dunaharaszti óvodások egy öreg nyárfát vesznek védelmükbe és látogatnak meg rendszeresen. A vendégek megtekintették az óvoda kertjében lévő madárbarát tanösvényt, valamint a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület Beporzó Vándor Tanösvényét.  A játékkiállítás a környezeti témák és matematikai képességek fejlesztése témájában született meg a Hétszínvirág óvoda óvónőinek munkája nyomán, a pedagógusok innen is meríthettek ötleteket. A Zöld Szív folyófigyelő programot a Paksi Hétszínvirág Óvoda képviselői mutatták be az érdeklődőknek. A nagyszerű szakmai módszertani napnak a résztvevői olyan gyakorlati tudás birtokosai lettek, amivel hazatérve tovább tudják majd bővíteni a zöldszívesek közösségét.

A Dunaharaszti Hétszínvirág Óvoda tevékenységére dr. Martonyi János, a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány volt kuratóriumi elnöke figyelt fel az idei év tavaszán. A rendezvény fővédnöke Áder János, a Kék Bolygó Alapítvány jelenlegi elnöke, egykori köztársasági elnök volt. A szakmai találkozó létrejöttét az alapítványon kívül a Coca-Cola HBC Magyarország Kft. és Dunaharaszti Város Önkormányzata is támogatta. Kenessey Bea intézményvezető beszéde után Lehel Endre, alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, majd Orgoványi Anikó, a Zöld Szív mozgalom alapítója ismertette a mozgalom lényegét. Hornyán Anna, az Óvodai Nevelés főszerkesztője és dr. Szili Katalin, örökös zöldszíves tag, miniszteri biztos, az országgyűlés volt elnöke mondott köszöntőt. A konferencia második napján a zöldszíves pedagógusok zárt körben a közeli sétáltak Dunaharasztin élő védett növényritkaságok között, kirándulásukat id. Sziráki György (Gyuri bácsi) a természettudományi Múzeum nyugalmazott főmuzeológusa vezette. A Kápolna-dombon és a mögötte elterülő erdőben ismerték meg a növényfajokat és azokat az erdőpedagógiai elveken nyugvó játékokat, amelyekkel a pedagógusok közelebb hozhatják a gyerekekhez az erdő élővilágát.

A Hétszínvirág oviban minden kisgyermek tudja, hogy a pitypang, a százszorszép nem arra való, hogy letépjük és néhány órán belül az elhervadt virágokat kidobjuk. A pillangók, méhek eledele, terített asztala egy virágos rét, vagy az ovi udvara, az utca virága. A gyógynövények és a zöldségek az óvoda kiskertjeiben a gyerekek gondoskodása által növekednek, a kerti komposztáló használata már a kiscsoportosok számára is természetes. Az épülethez közeli eleséggel feltöltött madáretetők téli megfigyelése a hűvösebb hónapokban mindennapos tevékenység a csoportszobákban, a kicsik név szerint ismerik a haraszti kertekben is ismerős madarakat: széncinege, mezei veréb, fekete rigó, tengelic, szajkó…sorolják már a négyévesek is, mert az óvónénik évről évre, hétről hétre tudatosan felépítve, a zöldszíves üzenetekkel tervezik a foglalkozásokat, legyen szó gyermekirodalomról, hagyományőrzésről, ének-zenéről vagy kézműveskedésről.

Sok szeretettel gratulálunk a Hétszínvirág Óvoda vezetőségének és minden munkatársának a konferencia létrehozásáért és köszönjük a mindennapi zöldszíves munkát!

Hazay Tímea

Twitter megosztás Google+ megosztás