2024. április 23.

Népszámlálás 2021 - minden infó itt!

2021. január 17. vasárnap

Utoljára 10 évvel ezelőtt, 2011-ben volt népszámlálás Magyarországon, így idén újra szükség van az adatszolgáltatásra, amiből rengeteg fontos információt kap a Központi Statisztikai Hivatal. Ezeket az adatokat használják fel minden tervezéshez, fejlesztéshez, kutatáshoz, melyek életkörülményeinket közvetlenül befolyásolják.

Az alábbiakban részletesen körüljárjuk a témát (forrás: ksh.hu)

Mi az a népszámlálás?

A népszámlálás tízévente ismétlődő, Magyarország teljes lakosságára kiterjedő adatfelvétel. A népszámlálásban a részvétel mindenki számára kötelező.

Mi a célja a népszámlálásnak?

A népszámlálás célja, hogy a legfontosabb jellemzők (például népesedés, iskolázottság, foglalkoztatottság, családi viszonyok, lakáskörülmények) mentén felmérje az ország aktuális társadalmi helyzetét. A népszámlálásokat 1870 óta rendszeresen végzi a Központi Statisztikai Hivatal. A következő, 16. népszámlálásra 2021. május 1. és június 28. között kerül sor.

Hogyan történik a népszámlálás?

A 2018. évi CI. törvény a 2021. évi népszámlálásról rögzíti, hogy a 2021. évi népszámlálást internetes önkitöltéses vagy interjús módszerrel kell végrehajtani. Az adatszolgáltatás módját - a tv. (4) bekezdésében meghatározott adatszolgáltatói kör kivételével - az adatszolgáltatásra kötelezett személy választja meg.

A Központi Statisztikai Hivatal levélben értesíti a teendőkről a háztartásban élő személyeket, de a borítékon a személy neve nem szerepel, csak a lakcím. A levélben a címhez rendelt egyedi azonosító szerepel majd.

Lehetőségünk van tehát interneten adatot szolgáltatni, s az ezzel kapcsolatos információkat a KSH levelében olvashatjuk majd. A posta viszont csak akkor tudja kézbesíteni a levelet, ha van házszámunk, ill. ajtószámunk.

Mit tegyek, ha rendeznem kell a lakcímemet, ha nem kaptam házszámot/ajtószámot, ha nem tudom a házszámomat/ajtószámomat?

Kérjük, forduljon a Polgármesteri Hivatal munkatársaihoz, akik készséggel segítenek Önnek!

Lukácsné Kronome Teréz 06 24 504-459, lukacsne.terez@dunaharaszti.hu

Zörgő Szilvia 06 24 504-421, zorgo.szilvia@dunaharaszti.hu

További információ a város honlapján elérhető itt: http://dunaharaszti.hu/hivatal-ugy/44-lakcimbejelentes-es-kapcsolodo-nepesseg-nyilvantartasi-ugyek

Mi történik, ha nem kapom meg a KSH levelét?

Ha Ön nem kapta meg a levelet, akkor személyesen fogjuk Önt felkeresni a lakásán. Az Önkormányzat kérdezőbiztosokat alkalmaz, akik becsöngetnek a háztartásokba és kb. 20 perces személyes interjúban sorra mennek a népszámláló kérdőív kérdésein.

Miért van szükség népszámlálásra?

A népszámlálás elengedhetetlen adatforrás a gazdasági, egészségügyi, szociális, oktatási döntések meghozatalához, a tudományos kutatásokhoz, és a végrehajtása európai uniós kötelezettség is.

Milyen kérdésekre számíthatok?

A kérdések a háztartásban élők személyére és a lakások adataira vonatkoznak majd:

A személyekre vonatkozóan: családi- és utónév, nem, születési idő, állampolgárság, lakóhely, a lakáshasználat jogcíme, családi állapot, családi állás, élve született gyermekek száma, születési ideje, iskolába járás, iskolai és szakmai végzettség, nyelvismeret, gazdasági aktivitás, foglalkozás, munkáltató és munkahely, tanulással, munkavégzéssel összefüggő napi közlekedés és utazás, nemzetiség, anyanyelv, családi, baráti közösségben beszélt nyelv, egészségi állapot, fogyatékosság

A lakásokra vonatkozóan: cím, lakás típusa, tulajdoni jelleg, helyiségek száma, alapterület, közműellátottság, felszereltség, építési év, falazat.

Meg kell adnom a nevem?

A népszámlálás kérdőívén szerepelni fog a név. A kérdőívet csak akkor tudja a KSH befogadni, ha a résztvevő a nevét is kitöltötte.

Jó tudni! A népszámlálás minden európai uniós tagállamban név szerint történik, ezért kell megadnunk a nevünket.

Köszönjük együttműködését!

Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal

Twitter megosztás Google+ megosztás