2024. április 25.

Mit is jelent az erdővásárlás Dunaharasztinak?

2019. augusztus 22. csütörtök

Címkék: Zöld Haraszti
"Úgy tűnik, a Zöld Tündér nem tétlenkedik. A haraszti Önkormányzat vezetőit is meglátogathatta" - egy aktív környezetvédő írása.

Haraszti Zöld Tündér

    Két év alapos munkájával egy ökológus kutató csoport utánajárt, s megszámolták, hány fa is van igazából a Föld nevű bolygón. Az eredmény lenyűgöző, több mint 3000 milliárd! Ez sok, nagyon sok, mondhatnánk csodálkozó elégedettséggel, de jó, ha tudjuk, ez már csak alig több, mint fele az intenzív emberi beavatkozás előtti időkben élő fák mennyiségének, továbbá, hogy napi több millió fát vágnak ki továbbra is, ilyen-olyan okokból. Így jelenleg egy-egy földlakóra közel 400 fa jut, ami kisebb területen elfér, mint egy futballpálya.

    Tudjuk, hogy az erdő nem egy fagyár, s nem is leendő nyersanyagforrás csupán. Erdők nélkül nincsenek állandó vízfolyások, azaz folyók a gleccserhiányos területeken, továbbá hasznos klímaberendezései a bolygónknak. Felhőket gyártanak, gigantikus porszívóként üzemelnek, és ingyen megkötik a káros vegyületeket a levegőből.  Bámulatosan összetett rendszerük megszámlálhatatlan élőlény szövevényes kapcsolati működésének köszönhető, és ez túlélésük záloga. Ezt kellene, amennyire lehet, békén hagyni, hogy tehessék a dolgukat, többek között értünk is!

   Haraszti bővelkedik természeti kincsekben, mindjárt ott a Duna, a Turjános, a Hókony, a Kápolna-erdő, ez utóbbi Haraszti egyetlen erdője. A természetet hajlamosak vagyunk adottnak venni; azt gondoljuk, van, s ez így is marad. Él közöttünk olyan ember, aki ennél tudatosabb, ezért módszeresen, példátlan szorgalommal, tiszteletre méltóan nagy tudással összegyűjtötte nekünk, harasztiaknak, milyen kincseink vannak, mit kellene óvnunk. Dr. Sziráki György (az MTA doktora) mindent tud, amit erről tudni lehet, és mindent meg is tett és tesz, hogy erről minél többen tudjanak, s hogy megvédje, oltalmazza e természeti értékeket. Tettestársa e ténykedésben Mester Andrea (óvodapedagógus, tanítványai mind Zöld Szív-esek lesznek) aki kíváncsi laikusból vált évek alatt elkötelezett természetvédővé. Az általuk vezetett túrákon sokan rácsodálkoztunk környezetünk szépségeire, s néhányan szorgoskodtunk a Kápolna-domb északi részén a homoki gyep megmentésén is.

Ahhoz, hogy zöld szíve legyen a gyerekeknek, a Zöld Tündér (akit Andrea talált ki) segítsége is kell, aki a természet tiszteletére, szeretetére buzdít, s ráébreszti őket saját hatalmukra, megmutatja nekik, mennyi mindent tudnak ők is tenni a természetért.

Úgy tűnik, a Zöld Tündér nem tétlenkedik. A haraszti Önkormányzat vezetőit is meglátogathatta, mert úgy döntöttek, a város megvásárol 13 hektár eladásra felajánlott erdőt a Kápolna-dombnál. Ez a gesztus megmutatja, hogy a városvezetés megérkezett a XXI. századba, képes felelősen reagálni annak kihívásaira. Tisztában van az immár 60 éve egyre nyilvánvalóbbá váló ténnyel: csak ép környezetben létezhetnek ép emberi közösségek. Az erdővásárlás, és a Zöld Haraszti mozgalom keretében elültetett több száz fa reménykeltő jelenségek, bízunk benne, ez az irány tartós marad. 

Mit is vettünk magunknak: körülbelül 10 000 fát (köztük egyre több őshonos már), számtalan bokrot, apró tisztásokon védett, vagy épp nem védett, de csodaszép virágos lágyszárúakat. Nyugalmat a gyönyörűséges, és éppen itt költeni akaró gyurgyalagoknak és sokféle még itt fészkelő madárnak. (Akik egyébként, s ez rég tudott, a csőrükből tollaiból kiesett magvakkal újraültetik az erdőt.) Lehetőséget, hogy fejlődjön, s egykor az ősi erdőkhöz hasonlóvá váljon, gazdagodjon ez az életközösség mindannyiunk örömére és hasznára.

Néhány itt élő, védett élőlény: fekete harkály, gyurgyalag, csikófark, homoki kikerics, homoki nőszirom

Vásárhelyi Gabriella biológiatanár

Felhasznált szakirodalom: P. Wohlleben: A fák titkos élete (2018), Dr. Sziráki György: természeti értékek a Kápolna- dombon (2012)

Twitter megosztás Google+ megosztás