2024. március 28.

Közmeghallgatás helyett...

2021. március 2. kedd

Évtizedek óta először fordul elő, hogy nem találkozhatunk a művelődési ház nagytermében. Így hát ezeken a hasábokon számolok be Önöknek kieső és meglévő bevételekről, biztosan sorra kerülő és elhalasztott munkákról, sok-sok tervről és töretlen lelkesedésről.

Tisztelt Dunaharasztiak!

A kizökkent idő továbbra is furcsa helyzeteket szül: évtizedek óta először fordul elő, hogy nem találkozhatok Önökkel február közepén a József Attila Művelődési Ház nagytermében abból a célból, hogy megbeszéljük Dunaharaszti költségvetését. Mindig jó érzésekkel távoztam a vita végeztével, mert alaposan megtárgyalhattuk a város dolgait, az évek során már vízügyi szakember vált belőlem, annyiszor került szóba a csapadékvíz, mint első számú természeti csapás, de pl. az út-és járdaépítés rejtelmeit is kibeszélhettük mélységeiben. A vírushelyzet azonban nem teszi lehetővé, hogy mostanában találkozzunk, de bízom benne, hogy még idén, a későbbiekben sort keríthetünk a közmeghallgatásra.

Nemcsak Önökkel, a Képviselő-testülettel sem volt lehetőségünk a város büdzséjét a megszokott keretek között megvitatni, az ő véleményüket írásban kértem ki, majd a törvény által rám ruházott hatáskörömnél fogva elfogadtam a költségvetésről szóló rendeletet. Ez az év abban is eltér a korábbiaktól, hogy a mozgásterünk jelentősen leszűkült, egyes bevételeinkkel (gépjárműadó) nem számolhatunk többé, más, jelentős forrásaink (iparűzési adó) bizonytalanná váltak, egyrészt amiatt, hogy egy részét az állam elvonta tőlünk és a vállalkozásoknál hagyta, a kompenzációt későbbre ígérve, másrészt azért, mert a cégek, vállalkozások (adófizetőink) számára is nehéz és kiszámíthatatlan gazdasági év következik. És, miközben növekedett az állam által számunkra a feladataink elvégzésére folyósított támogatás, aközben duplájára nőtt a tőlünk elvont „szolidaritási adó”, amit az iskolák fenntartásáért fizetünk.

Egy valami nem lett kevesebb: a munka és a feladat. Továbbra is fenn kell tartanunk öt óvodát, két bölcsődét, konyhákat és ebédlőket, polgármesteri hivatalt, kultúrházat, könyvtárat, a Laffert Kúriát, idősek otthonát, orvosi rendelőket, sportcsarnokot, temetőt, piacot; sok-sok játszóteret, sportpályát, parkot, közterületet, úthálózatot, járdákat, vízi-, szennyvízközműveket, közvilágítást, helyi buszjáratokat, stb. Fizetnünk kell közel 500 ember bérét, járulékát, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Azt azonban már a tervezés elején leszögeztem: a szolgáltatások színvonalából nem engedünk. Inkább legyen idén kevesebb beruházás, de az intézményeink magas színvonala, amit az előző években elértünk, nem csorbulhat.

Minden évben igyekszünk valamelyik intézményünket kiemelten kezelni, ha szükséges, teljesen megújítani. Az idei év nyertesei a haraszti idős emberek lesznek. Mint ismeretes, megvásároltunk a Területi Gondozási Központ részére egy, a jelenlegi, szűkössé vált épületnél jóval nagyobb és korszerűbb ingatlant az Akácfa utcában, ezt az év folyamán felújítjuk (40 millió Ft) és ide helyezzük át az intézményt. Folytatjuk a Polgármesteri Hivatal belső megújítását, az idén az adócsoport és a műszaki irodák (12 M) kerülnek sorra, a Városi Rendészet már berendezkedett a rendőrség mögötti épületünkben. Szeretnénk dolgozni a könyvtár és a kultúrház épületén is, de ezek a munkák, akárcsak sok egyéb tervünk, a források év közbeni beérkezésétől függenek. Járdákra és gyalogátkelőkre „élesben” 30 M-t tervezünk, forrásoktól függően még egyszer ennyit, csapadékvíz-elvezetésre közel 100 milliót fogunk elkölteni. Játszóterek fejlesztésére 10 M-t, térfigyelő kamerákra 6,5 M-t szánunk, miközben továbbra is fenntartjuk a harmadik bölcsőde felépítéséhez kellő 173 M önerőt.

És hát, persze, teljes erővel készítjük a terveket a közeljövő beruházásaihoz, amelyek, nyugodtan leírhatom ide, átformálják majd Dunaharaszti képét. A Sport-sziget vonzáskörzetében napközis tábort, parkot, zöldövezetet akarunk kialakítani, az Autótechnika avíttas üzemi épületeibe szabadidő-központot álmodtunk, ahol a fiataloké lesz a főszerep, a Bezerédi telep közepén megvásárolt telken sportpark, játszótér, futókör, közösségi tér tervei készülnek, a Paál László utcában az állammal közösen iskolát építünk, a református egyház óvodát létesíthet, ehhez ingatlant adtunk, és idekerülhet az új bölcsőde is. Készen vannak a Taksonyra vezető kerékpárút tervei, már az engedélyeztetési szakban vagyunk, a Némedi út környezetére (járda, kerékpárút, parkolósávok) már engedélyünk is van, akár neki is állhatnánk idén, ha a szükséges 365 M Ft rendelkezésre állna. Dolgozunk azon is, hogy a Paál László utcát kivezessük az 51-es útra, és ott megépüljön egy körforgalom.

Kemény tempót diktálok munkatársaimnak a Polgármesteri Hivatalban, hogy a tervek és az engedélyek meglegyenek, mire beérik egy pályázat, vagy egyéb módon központi forráshoz juthatunk. A munkát persze nem könnyíti meg, hogy a járvány megállítása érdekében sokan dolgoznak home office-ban, és a városi szintű védekezés is sok energiát emészt fel. De ez az időszak éppen arra alkalmas, hogy szívós munkával projektterveket készítsünk, hogy elhárítsuk az adminisztratív akadályokat, hogy a hegyeket is arrébb görgessük, ha kell.

És közben megőrizzük az elért eredményeinket, az önként vállalt programjainkat tovább folytatjuk. Gyermekek és felnőttek ingyenes szűrővizsgálatai, civilek, egyházak, nemzetiségek és sportegyesületek támogatása, lakossági faültetési program, szociális támogatások megőrzése, sőt, növelése, sok-sok kezdeményezés mindannyiunk érdekében, amik nem állhatnak le. Túl leszünk a válságon, sőt, abban bízom, hogy legyőzve a krízist, megerősödve jövünk ki belőle.

Addig is arra kérem Önöket, vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra, most az egészség a legfontosabb, a család, a szomszédok, a barátok, a közösség, amely átsegít minket ezen a nehéz időszakon. Jó egészséget kívánok Önöknek, és remélem, sőt, erősen bízom abban, hogy nemsokára már valamelyik városi rendezvényen találkozhatunk!

Dr. Szalay László polgármester

Fotó: Tóth Gábor

 

Twitter megosztás Google+ megosztás