2024. március 28.

Jégpálya helyett napelemek

2022. november 25. péntek

Most az energetikai beruházások a legfontosabbak, ide kell az erőinket koncentrálnunk.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Hasonlóan ahhoz, mint ahogyan egy család megtervezi a költségvetését és dönt a fontos, sürgős, nélkülözhetetlen, vagy a hosszabb távon megtérülő, de mégis szükséges, illetve a halasztható, nem életbevágó, kényelmi vagy luxus kiadásokat illetően, a városgazdálkodás is ezeket a kategóriákat mérlegeli. A beruházások, fejlesztések vagy a már működő szolgáltatások és az ehhez kapcsolódó kiadások tüzetes és szigorú elemzése során költségcsoportokat hozunk létre.

Biztos, hogy mi Dunaharasztin egyetlen intézményt sem szeretnénk bezárni – bár sok más önkormányzat erre kényszerül. Az intézményeket fűteni, világítani kell, a lakosok számára nyitva kell tartani az óvodákat, bölcsődéket, a szociális intézményeket, a sport- és kulturális létesítményeket.

Biztos, hogy kell közvilágítás. Csak az októberi villanyszámla közel 24.000.000 Ft volt. Tavaly ez mindössze 3 milliót tett ki… A közvilágításnak ugyanúgy működnie kell mindenhol korlátozások nélkül, sőt, úgy döntöttünk, hogy lesz adventi díszkivilágítás – bár elhagyható kiadás kategóriában van – mert költsége nem annyira jelentős, mint amennyi örömöt ad a sötét decemberi délutánokon-estéken.

Biztos, hogy nem lépünk vissza nyertes pályázatunktól, amivel egy új bölcsődét tudunk létrehozni, annak ellenére sem, hogy a becsült árak alapján az eddigi 467 millió Ft-os önrészen túl további saját forrást kell biztosítanunk a külső és belső infrastruktúra fejlesztésére. Összesen közel 800 millió Ft-ra emelkedett a mindenki által jól ismert gazdasági okok miatt az önrészünk. Ennek ellenére bölcsőde kell, szükséges, a beruházás nagyon fontos.

Biztos, hogy az energiaárak emelkedése és a felelős energiagazdálkodás érdekében megújuló, zöld energiát kell használnunk. Már számos intézményünket leszigeteltük, kicseréltük a kazánt, LED-esek az izzók, sok helyen már ott a napelem, ezeket a munkákat ütemezetten végeztük az elmúlt években. Most azonban rá kell gyorsítanunk. Napelemeket kell vásárolnunk és telepítenünk az Orvosi Rendelő és a Sportcsarnok tetejére. A fejlesztés fontos, sürgős és szükséges, nem halasztható. Épp 50 millió Ft-ba kerül.

A Piac téren lévő telepített, időszakos korcsolyapálya ebben a gazdasági helyzetben a hosszas mérlegelés után a halasztható, nem feltétlenül szükséges, nem életbevágó, mondhatom így, luxus kiadások csoportjába került a költségvetésünkben. Az alábbiakban indokolom meg Önöknek a döntésünket.

Nagyvonalakban a következő költségekkel jár a korcsolyapálya: építés, áram, víz, biztonsági szolgálat, kamerák, infrastruktúra (pl. WC, büfé) kialakítása. A bontásnak és az olvasztásnak is van költsége. Tavaly az áram közel 5,5 millió Ft volt, ez idén a hatszorosára növekedne, vagyis csak a villanyszámla lenne több, mint 30 millió Ft, ehhez jönne még kb. 25 milliós létesítési költség. Már 55 millió Ft-nál tartunk és még nincs víz, infrastruktúra, olvasztás, biztonsági szolgálat.

Tudjuk, hogy nagyon várták a jégpályát, különösen a fiatalok, gyerekes családok. Nagyon örülünk annak, hogy ilyen népszerű lett a haraszti koripálya, hiszen az volt a célunk, hogy térítésmentesen csúszkálhassanak a gyerekek, szórakozhassanak esténként a baráti társaságok. Ugyanakkor el kell mondanom Önöknek, hogy már tavaly is egyre több negatív visszajelzést kaptunk: kicsi a pálya területe, tömeg van, nem elég jó a jég minősége. Tehát, ha úgy döntenénk, hogy legyen jégpálya, akkor most közel 60 millió Ft-ot elköltenénk napelemek helyett egy olyan szolgáltatásra, ami ráadásul nem is olyan, mint amire valójában vágyunk. Nem lenne okos döntés.

Szeretnék türelmet kérni Önöktől. Ha lesz rá lehetőségünk és olyan kiadások is beleférnek a költségvetésbe, mint egy koripálya, akkor felépítünk egy nagyobb, jobb minőségű korcsolyapályát Dunaharasztin.

Most azonban vannak fontosabb dolgaink is, mint a jégpálya, ezek pedig az óvodák, a bölcsődék, az orvosi rendelők, a könyvtár, művelődési ház, stb. működtetése, a közvilágítás, a helyijáratú buszok és megannyi más szolgáltatás üzemeltetése.

Köszönöm a mergértésüket!

dr. Szalay László polgármester

Twitter megosztás Google+ megosztás