2024. március 28.

Bolgár emlékkutat avattunk a Piac téren

2020. szeptember 20. vasárnap

„Kutat azért épít az ember, hogy megőrizze szerettei emlékét.” A Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat kezdeményezésére és Dunaharaszti Város Önkormányzata támogatásával a Piac téren Bolgár Emlékkút épült, mely Kozsuharov Ognyan szobrászművész munkája.

A kútavató ünnep szónokai Tanev Dimiter, a Magyarországi Bolgárok Egyesületének elnöke, Lehel Endre alpolgármester és Karanedev Tamás, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a víz szimbolikáját más és más szempontból emelték ki. A víz, mint az élet forrása és az életet fenntartó elem a bolgár kultúrában különösen jelentős. Ivókutat építeni ősi bolgár tradíció, mely elődeink tiszteletére, szeretetére emlékeztet, de az élet folytonosságát hirdeti. A beszédekben a magyar-bolgár együttélésben a dunaharaszti bolgár kertészek kiemelt fontosságáról is szó esett.

A meghívott vendégek között Ritter Imre az Országgyűlés német nemzetiségi képviselője, Dr. Török Tamás titkárságvezető úr az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalából, Varga Szimeon az Országgyűlés bolgár nemzetiségi szószólója, dr. Muszev Dancso a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Karanedev Tamás, a Dunaharaszti Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat elnöke és Bajcsev Péter elnökhelyettes, valamint számos bolgár intézmény és nemzetiségi önkormányzat vezetője is jelen volt.

A kutat Tancsov atya szentelte fel a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház képviseletében, majd az ünnep második felében a Roszica gyermek-, és a Jantra ifjúsági bolgár néptánc együttesek adtak fergeteges műsort az ünneplő közönséget is megtáncoltatva. A tánc után a bolgár konyha jellegzetes ételeit is megkóstolhatták a résztvevők.

A Piac téren a játszóterek és a városi piac forgatagának közelségében a kútból már mindenki ihat, ha megszomjazik, s egy pillanatra megállva el is olvashatja a dunaharaszti bolgárkertészek névsorát, mely a kút oldalán van elhelyezve.

Twitter megosztás Google+ megosztás