2024. április 19.
Címkék: szűrővizsgálat
Dr. Kopcsányi Veronika fogorvossal köt szerződést a Képviselő testület a 2021. október 25-én meghozott döntése szerint, hogy az iskolásokon és a gimnazistákon túl, már az óvodások fogászati szűrése és szükség esetén ellátása is megvalósulhasson.

A doktornő a nyitás óta az új Damjanich utcai Orvosi Rendelőben várja pácienseit, ahol vadonatúj, modern környezetben és kényelmes, korszerű kezelőágyakon történik a gyógyítás. A 2020. júliusában készült interjút, mely a Dunaharaszti Hírekben jelent meg, itt olvashatja.

Támogatott fogorvosi ellátás Dunaharasztiban – Dr. Kopcsányi Veronika októbertől a Damjanich utcai új rendelőben várja pácienseit!

Sokan nem ismerik az Önkormányzat udvarában működő TB támogatással működő fogorvosi rendelőt, pedig már két éve, hogy ideiglenesen ott rendelnek a fogorvosok, köztük Dr. Kopcsányi Veronika, aki június óta látja el Dr. Árvai Katalin betegeit tartós helyettesítésben. Október 1-től véglegesen átveszi a praxist. Kopcsányi doktornő 1993-ban végzett a SOTE-n általános orvosi karon, majd 1997-ben fogorvosként diplomázott. Az egyetem után a Gyermekfogászati- és Fogszabályozási Klinikán dolgozott. 1999-ben fog – és szájbetegségek szakvizsgát, 2002-ben pedig fogszabályozási szakvizsgát szerzett.

Figyelünk a fogainkra? Mi a tapasztalata, mennyire jellemző, hogy rendszeresen járnak az emberek fogorvoshoz?

A gyakoriság változó. Van, aki rendszeresen megjelenik félévente, de olyan is akad, aki évtizedekig nem jön, aztán egyszercsak egy gyulladt, fájós foggal jelentkezik, amit már alig, vagy egyáltalán nem tudunk megmenteni. Azt is el kell mondanom azonban, hogy az elmúlt húsz évben sokat javult a helyzet. Az emberek tájékozottabbak, jobban odafigyelnek a szájhigiénére. Ma már ritkább, hogy olyan óvodás kisgyermekkel találkozzak, akinek a fogacskái helyén barna kis csonkok vannak, ami bizony sokkal gyakoribb volt, mert régebben nem figyeltek a cukor fogyasztásra annyira a szülők. A rendszeres teli cumisüveg esti kakaó a kisgyermek fogaival nagyon komoly roncsolást tud eredményezni, ezt nem lehet összehasonlítani a szoptatott csecsemőkkel vagy a cumisüvegből tápszert evő kisgyermek elalvásával. Minél hamarabb jó, ha megszokja a tejfogakkal rendelkező kisgyermek, hogy vacsora után jön a fogmosás és azután már nincs keksz, gyümölcslé, tej, kakaó. A nyál ph értékét a cukor tartalmú folyadék felborítja, ami a fogzománc károsodásához vezet. A fogkrémek a ph helyreállításában segítenek. De nem csak a gyerekekről van szó, a felnőtteknek is figyelnie kell. Az üdítőket azért nem érezzük annyira édesnek, mert savakkal vannak tele, valóban azonban tiszta cukor mindegyik. Ha valaki egész nap cukros üdítőt vagy gyümölcslevet iszogat, a nyál ph értéke nem tud helyreállni, folyamatosan túl savas lesz, ami roncsolja a fogzománc élő anyagát. Természetesen egy-egy pohár gyümölcslétől, finom házi szörptől semmi bajunk nem lesz, de ne legyen az a szokásunk, hogy a 1,5 literes üdítős palack ott van a közelünkben és mindig abból iszogatunk.

Ön gyerekekkel is találkozik a rendelőben?

Természetesen, sőt, ha szabad ilyet mondanom, a gyerekfogászat az egyik olyan terület, amit talán a leginkább szeretek a munkámban. Mi is három gyermeket nevelünk. Taksonyban élünk orvos férjemmel, Dr. Magyar Péterrel, aki belgyógyász, háziorvos és foglalkozásegészségügyi szakorvos, húsz éve Dunaharasztin gyógyít. Édesanyja Dr. Torma Judit, szintén fogorvos, együtt dolgozunk hosszú évek óta. A taksonyi óvodásokat és iskolásokat rendszeresen mi szűrjük, eljönnek a rendelőbe és megismerik a fogorvosi széket, az eszközeinket, a „levegőt vagy vizet fújó pálcákat”, beszélgetünk velük a fogápolásról, az egészséges ételekről, a cukor fogyasztás veszélyeiről – a célunk, hogy ne féljenek a fogászattól. Legidősebb lányunk Magyar Nóra ötödéves fogorvostan hallgató, hamarosan végez az egyetemen. Ő is nagyon szereti, amikor az óvodásokkal megtelik a rendelő várója. Hamarosan Nóra is aktívan részt vesz majd a gyógyításban, amit fogorvos nagymamájával együtt nagyon várunk.

 

 

Gyerekek számára is TB támogatott a fogászat?

Az ő számukra 18 éves korig szinte minden kezelés támogatott. Gyerekeknél és felnőtteknél is azt szoktam mondani, hogy jöjjön el és nézzük meg, hogy az adott probléma belefér –e a támogatott kezelések közé. A fogszabályozást pl. mi csak magánrendelés keretein belül tudjuk megoldani.

A járványveszély mennyiben változtatta meg a rendelést?

Az első időszakban minden ellátás szünetelt a sürgősségi eseteken kívül, hiszen a fogászati beavatkozások kifejezetten problematikusak a fertőzés szempontjából. Aeroszol (folyadékcseppeket, apró, szilárd részecskéket tartalmazó permet) kockázat jelentkezik minden fúrásnál, fogkő eltávolításnál stb., ezért a halasztható kezeléseket akkor nem végeztük. Ma már a legtöbb kezelést meg tudjuk oldani, de a járványveszély miatt a beavatkozások hosszabb ideig tartanak a fertőtlenítések és a komolyabb védőfelszerelések alkalmazása miatt. Csak telefonon, előre egyeztetett időpontra érkező betegeket tudunk fogadni, mivel csak egyetlen beteg tartózkodhat a váróban és a rendelőben. Továbbra is köszönöm a betegek együttműködését és megértését mindannyiunk egészségének védelmében.

Miért olyan fontos, hogy rendszeresen járjunk fogászatra akkor is, ha nincs panaszunk?

Meg kell előzni, illetve meg kell szüntetni a fogbetegségeket. Sajnos több olyan fogászati állapot is van, amikor a betegnek nincs konkrét fájdalma, hiszen a góc lényege, hogy nem fáj. A páciens nem is tudja, hogy gond lenne a fogával, de belenézek a szájába és egy elváltozáson látom, hogy ott bizony baj lehet. A góckutatás négy nagy területe (nőgyógyászat, urológia, fül-orr-gégészet, fogászat) közül a fogászati gócok a leggyakoribbak. Egy elhanyagolt fog, gyulladt gyökér pl. ízületi problémákat, szívpanaszokat vagy vesemedence gyulladást is okozhat akár, de egy térd vagy csípőprotézis műtét előtt is nagyon fontos, hogy kizárjuk a gócokat, hogy a műtét minél sikeresebb legyen, a protézist befogadja a szervezet. Kismamáknál gyakoribbak lehetnek az ínygyulladások, a fogszuvasodások, emiatt nekik kifejezetten figyelni kell. Családtervezésnél is gondolnunk kell a fogaink egészségére, hiszen a meddőség hátterében is lehet egy góc. Várandósokat természetesen nem röntgenezünk, de a gond sokszor szemmel is látható a speciális vizsgáló eszközökkel, tehát mindenképp érdemes eljönni. Szeretettel várom kedves régi és új pácienseinket a rendelőben!

 

 

 

Twitter megosztás Google+ megosztás