2024. június 30.
Egy hónap, 105 gyermek, és rengeteg élmény

Sikeres volt az Önkormányzat nyári iskolástábora

2013. július 22. hétfő

Pozitív visszhangokat szült és elismerést aratott a szülők körében a Dunaharaszti Önkormányzat hiánypótló nyári tábora. Sok család számára komoly fejtörést okoz, hogy a szünidő egy részében hova helyezze el gyermekeit. Ezt ismerte fel az önkormányzat vezetése akkor, amikor elhatározta a tábor megszervezését; a kezdeményezés pedig széles körű összefogássá változott a városban működő civil szervezetek jóvoltából.

2013. január 1-jén a város iskolái állami kezelésbe, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) irányítása alá kerültek. Az átállás rendben megtörtént ugyan, de maradtak vitatott kérdések. Amikor bizonyossá vált, hogy a KLIK nem tervezi az iskolák nyári táborainak támogatását, az Önkormányzat lépett. Saját erejéből megszervezte és lebonyolította – egy hónapon keresztül – a dunaharaszti gyerekek nyári táborát, nagyban segítve ezzel sok család komoly fejtörést okozó, az iskolaszünetben előálló problémáján. Az alábbiakban Paréj Józsefné, a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat vezetője, a tábor felelős megszervezője és lebonyolítója beszámolóját olvashatják.


2013 nyarán dr. Szalay László Polgármester Úr és Pethő Zoltán Jegyző Úr a nyári napközis tábor szervezésének és lebonyolításának feladatával a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálatot bízták meg. Táborunk helyszíne a II.  Rákóczi Ferenc  Általános Iskola napközi épülete volt. A tanév utolsó napjaiban Zsigmond Károly igazgató úrral átnéztük a termeket, latolgattuk a lehetőségeket.  Álltunk a kollegákkal az üres, gyermekek nélküli udvaron, néztük a lebetonozott focipályát, és azon tanakodtunk, mit is fogunk közel 100 gyermekkel itt alkotni ez alatt a négy hét alatt.
 Úgy gondoltuk, hogy a programokat színesíti, ha a városban működő civil szervezeteket is bevonjuk a feladat megvalósításába.  Ötletünk kedvező fogadtatásra talált és a felkért szervezetek vállalták, hogy egy-egy napon foglalkozást, kirándulást tartanak a gyermekeknek. A végeredmény, hogy minden napra jutott egy-egy változatos és színes program, amelyben minden gyermek megtalálta a számára legérdekesebbet, személyiségének leginkább megfelelőt. Lehetetlen dolog kiemelni és összehasonlítani egy-egy foglalkozást, hiszen minden szervezet a saját profiljának megfelelő programmal készült, és mindegyik program kiemelkedően jó és tartalmas volt.
Célunk volt, hogy a gyermekek minden perce le legyen kötve, és ne legyen idejük unatkozni, ezért a négy hétbe próbáltuk összesűríteni a lehető legtöbb sportprogramot, játékot, kirándulást, kreatív és kézműves foglalkozást. A programok során a felhőtlen jókedv, a vidámság került középpontba Az önfeledt szórakozás, a kötetlen beszélgetések, az érdekes programok biztosították a kellemes kikapcsolódást táborozóink számára. Néhány nap után tapasztaltuk, hogy céljainkat újra kell fogalmazni, hisz a gyermekek más-más közösségből jelentkeztek és sokszor egymást sem ismerik. Ezért fontos volt a következő célokat erősíteni:
Egymás iránti tisztelet és felelősség
Figyelem és összpontosítás
Konfliktuskezelés, közösségi szellem
Önbizalom erősítése
Kreativitás, önkifejezés fejlesztése
Csoportos együttlét, társas kompetenciák
Összetartás, együttműködés és problémamegoldás

Ezeket a célokat vidám hangulatban, játékos feladatok megoldása során értük el. A megszokott hétköznapi élethelyzetükből kilépve a gyerekek új kihívásokkal kerültek szembe, aktivitásra ösztönöztük őket.

A programok megvalósításában segítségünkre voltak a következő szervezetek:


NIHD, NEDH, HFSE, Vöröskereszt Dunaharaszti Szervezete,Tűzoltóság Szigetszentmiklós, Happy Dance Company, Nádor Lakóövezetért Egyesület, LAVE, Városi Könyvtár, Dunaharaszti  Környezetbarátok Egyesülete, Dunaharaszti Baptista Gyülekezet, Dunaharaszti Szent Erzsébet Karitász Csoport, Segítő Mancs Alapítvány,  Hard Steppers Egyesület,  Dunaharaszti Német Nemzetiségi  Tájház, Dunaharaszti Gyermekbarátok Mozgalma,  Dunaharaszti Foltvarázslók, Dunaharaszti Nőegylet, Alkotók Dunaharaszti Egyesülete, Dunaharaszti Művészeti Egyesület.   
A foglalkozások mellett igyekeztünk egy-egy meglepetést is minden héten beiktatni, így volt jégkrém, csoki, közös fagyizás is.  Nagy sikere volt a solgálatunk épületében töltött délelőttöknek is, ahol a gyerekek biliárdozhattak, használhatták a csocsóasztalt, X-boxot.   A záró napon a gyerekeknek „Ki mit tud” vetélkedőt szerveztünk, amire minden résztvevő igen komolyan és nagy lelkesedéssel készült. Volt itt minden: tánc, foci, szöcskeugrató verseny, bábelőadás, mesemondás és nagyon felkészült beszámoló Ausztráliáról.
Ebédeinket a Kisduna Étterem (Győri Attila) segítségével és támogatásával oldottuk meg, a tízórait és az uzsonnát  Dágány  Erzsébet, Ruff István és Völgyi Viktor közreműködésével biztosította  Dunaharaszti Város Önkormányzata.
A finomabbnál finomabb ebédeket  a II.  Rákóczi Ferenc Általános Iskola étkezőjében fogyasztottuk, ahol a konyha személyzete igen nagy segítségünkre volt ezekben a  hetekben.
 Köszönjük az elmúlt négy hétben nyújtott támogatást Zsigmond Károly igazgató úrnak, Kondor Jánosné Erzsikének, Márton Évának, Csegeiné Kovács Erzsikének, dr. Brauswetter Viktorné Ildikónak, Csík Miklós bácsinak, Schmidt Tibornak, Szolnokiné Kovács Zsuzsinak, Kinigopulosz Mártának, Szincsák Júliának és Artner Gergőnek. Reméljük, a gyermekeknek és a szülőknek is pozitív és szép élményei maradtak az együtt töltött hetekről.
A tábori életről több száz fénykép készült, amit nagyon szívesen megosztunk a szülőkkel és a gyermekekkel. Érdeklődni szolgálatunknál lehet minden hétköznap.
További szép nyarat és tartalmas pihenést kívánunk minden gyermeknek és szüleiknek is!
Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat dolgozói:

Paréj Józsefné, dr. Dán Gellértné, Fábián Eleonóra, Csavera Gabriella, Nyírő Mónika

 


 

Twitter megosztás Google+ megosztás