2024. május 03.
A Szociális és Egészségügyi Bizottság beszámolója

Tekintse meg, hogyan hasznosul a szociális célokra szánt pénzügyi keret!

2010. február 15. hétfő

Biztosan sokakat érdekel - és sajnos egyre többeket személyesen érint -, hogy mit és hogyan tesz az önkormányzat szakbizottsága a rászoruló, nehéz helyzetbe került emberek érdekében. Az alábbi munkaanyag közlésével azt is szeretnénk elérni, hogy rálátást nyújtsunk az érdeklődőknek az általuk választott képviselők munkájára.

Az alábbiakban tehát szó szerint, minden változtatás nélkül közöljük a szakbizottság beszámolóját a 2009-es évről. Az előterjesztést a képviselő-testület egyhangúan, ellenszavazat és tartózkodás nélkül fogadta el.

 

Tisztelt Képviselő-testület!


A Szociális és Egészségügyi Bizottság az Önkormányzat szervezeti és működési szabályzatában foglalt felhatalmazásnak megfelelően, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. tv., a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. tv., az ágazati kormány- és miniszteri rendeletek, valamint a hasonló tárgyban született helyi rendeletek alapján saját hatáskörében dönt a költségvetésben előirányzott szociális célú támogatások elosztásáról, a részelőirányzatok közötti átcsoportosításokról.
   
A Bizottság 2009. évben heti rendszerességgel tartotta meg üléseit, esetenként kihelyezett ülésekre is sor került. Az üléseken hozott döntések minden esetben jegyzőkönyvi rögzítésre kerültek. Bizottsági ülés határozatképtelenség miatt nem maradt el. A Bizottság javaslatára a Képviselő-testület módosította az SZMSZ 5. sz. mellékletében szereplő feladat- és hatásköröket.

A Bizottság az elmúlt években kidolgozott egy koncepciót a különféle intézmények által szervezett gyermektáborokkal kapcsolatos igények kezelésére, a Képviselő-testület által jóváhagyott pénzügyi kereteken belül. Ennek lényege az, hogy a Bizottság támogatásával kizárólag hátrányos helyzetű, szociálisan rászorult gyermekek üdülhetnek, olyanok, akiknek - családjuk rossz anyagi helyzete miatt - egyébként nem lenne erre lehetőségük. A gyermekek kiválasztása a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat családgondozóinak közreműködésével történik. Ezen a nyáron a Bizottság támogatásával, összességében mintegy másfél millió forint odaítélésével:

- a Gyermekjóléti Szolgálat által szervezett sárospataki táborban 21, Pécsett 20 gyermek üdült (400 ezer Ft);
- a Dunaharaszti Gyermekbarátok Mozgalma balatonszárszói táborában 30 olyan gyermek töltötte el napjait tartalmas programokkal, akik még nem voltak a Balatonnál (200 ezer Ft);
- a Hétszínvirág Óvoda táborához 100 ezer Ft-tal járultunk hozzá;
- az óvodák nyári étkeztetéséhez 167 ezer Ft támogatást adtunk, ez 20 gyermek költségeit fedezte;
- a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola szervezésében a három általános iskolánkban tanuló, szociálisan rászoruló családokban élő gyermekek étkezéséhez, illetve annak minőségi javításához a nyáron hat héten át nyújtottunk támogatást 205 ezer Ft értékben;
- a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola kétnapos tanulmányi kirándulásához 43 sajátos nevelési igényű gyermek részére 90 ezer Ft támogatást adtunk;
- a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tanulmányai kirándulásaihoz 150 ezer Ft támogatást adtunk, 33 hátrányos helyzetű gyermek részére;
- a DMTK Birkózó Szakosztály felkészülési célokat szolgáló nyári edzőtáborozását, amelyet kiemelkedő sporteredményeket elérő, szociálisan rászoruló gyermekek számára szervezett, 150 ezer Ft-tal támogattuk;
- a Dunaharaszti Darazsak Sportegyesület sporttáborában 15 szociálisan rászorult gyermek vett részt támogatásunkkal (50 ezer Ft);
- A Hunyadi János Általános Iskola által szervezett szilvásváradi táborban 6 gyermek üdült a támogatásunkkal (60 ezer Ft);
- egyéni kérelemre, rászorultsági alapon 43 ezer Ft támogatásban részesítettünk rászoruló gyermekeket különféle táborozásokhoz.

Fentieken túl a Gyermekjóléti Szolgálat egyéb programjait is támogattuk. Az Ifjúsági Klub rendezvényeinek megtartásához 180 ezer forinttal járulunk hozzá. Itt jegyzem meg, hogy a Szolgálat 120 rászorult gyermek részére biztosított 54 napon keresztül egyszeri meleg étkezést pályázaton nyert pénzből (2.397.600. Ft!) a nyári szünetben, ehhez – az összeg nagyságrendje miatt – idén nem kellett hozzájárulnunk.

Itt kívánom megjegyezni, hogy a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálattal példás az együttműködésünk, tapasztalataink szerint kiválóan és lelkiismeretesen végzik munkájukat. Erre csak egyetlen példa: Az Elmű és a Hálózat Alapítvány adta lehetőséget kihasználva 63 nehéz helyzetbe került dunaharaszti családot segítettek hozzá ahhoz, hogy áramdíj-tartozásaik jóváírásra kerüljenek. A támogatás összege 3.418.256 forint volt.

Az év elején, a januári nagy hidegben a Szolgálattal együttműködve napi egyszeri meleg ételt, teát osztottunk a hajléktalanoknak, akik számára 8 hálózsákot is vásároltunk.

 A már korábban is évről-évre megtartott és jól bevált, szemész szakorvos által elvégzett szemészeti szűrések, a gyermekek egy csoportját érintő fogászati szűrések mellett ebben az évben is megtörtént az iskolába készülő korosztály (200-250 gyermek) fül-orr-gégészeti (hallás) vizsgálata és ortopédiai (mozgásszervi) szűrővizsgálata is. A szemészeti vizsgálatokon (itt a szűrés az összes óvodás korosztályra kiterjed) 617 esetből 39 esetben merült fel probléma, a hallásvizsgálatokon 265-ből 34 esetben, míg a mozgásszervi szűrésen 200 vizsgálatból 90 esetben lett megállapítva elváltozás. A szűréseket agilis, nagytudású, lelkiismeretes szakorvosok végzik. A vizsgálatokat tavasszal elvégezték, erről a Bizottságot tájékoztatták, illetve azon gyermekek szüleit, akiknél valamely probléma merült fel. Ezen gyermekeknél a felmerült elváltozások korrigálása, kezelése még az iskolakezdés előtt megtörténhet. Ahol szükséges, ott további kezelésekre tettek javaslatot, így a kis páciensek nyomon követése biztosított. A szülők részéről már eddig is sok pozitív visszajelzés érkezett. Természetesen az óvodáskorú gyermekek egészségügyi, illetve szűrővizsgálatát, mint ez idáig, ezentúl is gyermekorvosaink végzik – köszönet lelkiismeretes munkájukért – ezt egészítjük ki a szakorvosi szűrővizsgálatokkal.

A szakorvosok által kiszűrt gyermekek nagy száma igazolja a szűrővizsgálatok fontosságát és szükségességét.

Példamutató kezdeményezés volt a Képviselő-testület és a döntést előkészítő Bizottság részéről a méhnyakrák kialakulásáért felelős humán-papillóma vírus elleni ingyenes vakcina biztosítása a hetedikes dunaharaszti leányok részére. Ők az önkormányzat által biztosított pénzügyi keretből kapták meg a három oltást, az egyéb érdeklődők esetében a gyógyszergyár adott jelentős kedvezményt. 112 gyermek lett leoltva. Az oltás mindhárom alkalommal (március, május és szeptember hónapokban) rendben lezajlott, szövődmény nem fordult elő. Az általunk a gyártókkal lefolytatott versenytárgyalások eredményeképpen, az ott elért jelentős kedvezmények miatt a Képviselő-testület által biztosított 6 millió Ft elegendőnek bizonyult.

A Bizottság bízik abban, hogy ez a kezdeményezés az elkövetkező évek során is folytatódni fog, és ennek fedezetét a Képviselő-testület továbbra is biztosítani fogja a költségvetésben. A Bizottság megköszöni a Képviselő-testületnek a költségvetésben erre a célra elkülönített keretet, valamint köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik tevőlegesen részt vettek ebben a programban, és munkájukkal segítették az oltások zavartalan lebonyolítását.

A Bizottság másik nagy, sok szervezést (köszönet érte a hivatal munkatársainak is) kívánó programja volt az idei évben a méltányossági gyermekétkeztetés „felfuttatása”. Egyre több család kerül olyan helyzetbe, hogy komoly nehézséget okoz számukra az intézményi étkezési térítési díj kifizetése. A magasztos célt – ne legyen éhes egyetlen diák sem az oktatási intézményeinkben – sikerült elérnünk azzal, hogy a megnövelt keretet felhasználva (3 millióról 5 millióra növeltük az erre a célra elkülönített keretösszeget) mindent elkövettünk a széles körű tájékoztatás érdekében. Ebben nagy segítségünkre voltak az intézményvezetők is. Munkánk betetőzéseként rendeletet terjesztettünk a Képviselő-testület elé, melyben szabályoztuk a támogatás feltételeit. A támogatás célzott, azt csak a gyermek étkezésére lehet felhasználni. Az év folyamán 485 gyermek étkezését támogattuk. 5 esetben átvállaltuk olyan gyermekek étkezési költségeit is (35 ezer forint értékben), akiknek szülei nem, vagy csak késve jelezték igényüket.

A Képviselő-testület által átruházott jogkörénél fogva a Bizottság ülésein – egyéni kérelmek alapján – ápolási díj, átmeneti segély, gyógyászati segédeszköz-támogatás, temetési segély, fűtés-támogatás, lakásfenntartási támogatás, rendkívüli gyermekvédelmi támogatás, szemétszállítási díj kedvezménye támogatási formákban döntött, mindössze 19 esetben került sor kérelem elutasítására. A bizottsági döntések ellen a Képviselő-testület felé fellebbezés nem érkezett.    

A 2009. évi költségvetésben szociális célú támogatásra biztosított keret alakulását a Bizottság folyamatosan figyelemmel kísérte, időarányosan a keretet nem lépte túl. A kérelmek megnövekedett száma miatt a Bizottság saját keretén belül átcsoportosítást hajtott végre szeptember folyamán, az átmeneti segély keret javára, azért, hogy az év végéig beérkező, indokolt kérelmek kifizetése ne kerüljön veszélybe. Ezt a változást figyelembe kell venni a jövő évi költségvetés tervezésekor is. A szociális célú támogatások részletes felhasználásáról az Önkormányzat 2009. évi gazdálkodásáról szóló beszámoló melléklete nyújt részletes tájékoztatást.

A Bizottság, illetve a Jegyző a szociális törvény által szabályozott feltételek alapján az elmúlt félévben önmaga ellátására képtelen hozzátartozó ápolása esetén ápolási díjban részesített havi rendszerességgel 21 főt alanyi jogon, 16 főt méltányosságból – ez utóbbi a Bizottság hatásköre -11 fő pedig fokozott ápolást igénylő, súlyosan fogyatékos személy ápolásáért  részesült ápolási díjban.
  
Átmeneti segélyt 982 alkalommal nyújtottunk, 8.638.000 forint összegben. A Bizottság - figyelembe véve az év elején, a téli hónapokban megnövekedő lakásfenntartási költségeket – fűtéstámogatásra az átmeneti segélyként adható maximális összeget adta a rászorulóknak. 
Temetési segélyt 68 alkalommal juttattunk a költséget viselő hozzátartozók részére. Köztemetést 7 alkalommal rendelt el a Polgármester Úr a hivatal javaslatára.
Gyógyászati segédeszköz (hallókészülék, szemüveg) beszerzéséhez 12 főt segítettünk hozzá.

12 hónap időtartamra állapítottunk meg lakásfenntartási támogatást a saját keretünkből 28 család részére. Normatív támogatásban 30 család részesül.
Rendkívüli gyermekvédelmi támogatást a gyermekes családok részére 285 esetben állapítottunk meg, 2.702.000. Ft összegben.

28 esetben került sor krízis helyzetbe került családok azonnali megsegítésére, az okok között viharkár, lakástűz, betörés, baleset, lakbértartozás egyaránt előfordult.

Rászorultsági alapon 9 fő részesül szemétdíj-kedvezményben.

A költségvetésben az első lakáshoz jutó fiatal házasok részére biztosított keretből a Bizottság továbbra is lehetővé teszi, hogy minden fiatal házaspár – akik a helyi rendeletben támasztott feltételeknek megfelelnek - részesülhessen a vissza nem térítendő támogatásból. Az idei évben 7 fiatal házaspárt tudtunk hozzásegíteni első otthonuk megteremtéséhez.

Az erőspusztai idősek átmeneti otthonával megkötött szerződés alapján - az elhelyezési lehetőséggel élve - a Bizottság döntött a beutalási kérelmekről. Amennyiben szükséges volt, hozzájárultunk a gondozási díj kiegyenlítéséhez.

Támogattuk az idősek napján 500 fő részére megrendezett ünnepséget. A városunkban élő 677 fő 81 éven felüli idős ember, illetve gondnokolt személy részére - az elmúlt évek hagyományai alapján - ismételten kiosztottuk a karácsonyi csomagokat, 2.708.000.- forint értékben. A csomagokat a címzettekhez a Bizottság felhatalmazása alapján a Területi Gondozási Központ munkatársai juttatták el. A többletcsomagokat a Képviselő-testület tagjai adták át szociálisan rászorult személyeknek. A Bizottság 110.000.- forinttal támogatta a nappali ellátást nyújtó idősek klubja tagjainak megajándékozását.

A Bizottság 150.000.- forinttal támogatta a Vöröskereszt és a Gyermekjóléti és Családsegítő Szolgálat által megrendezett, a művelődési házban megtartott karácsonyi ünnepséget, ahol a rászoruló családok, illetve a nagycsaládosok vettek részt. 95 család kapott ajándékcsomagot. A nagy sikerű rendezvényen kb. 300-an voltak jelen.

A Bizottság több ízben biztosított forrást  - az általános tartalékba történő átcsoportosítással – a képviselő-testület részére különböző szociális, illetve egészségügyi támogatások odaítéléséhez:

- a mozgáskorlátozottak internetes rádiójának működtetéséhez 240 ezer forintot;
- a Jahn Ferenc Kórház részére, pulzoxyméter vásárlásához 100 ezer forintot;
- a Judo Klubban sportoló rászoruló gyermekek részére 250 ezer forintot;
- a Madarász utcai kórház részére, rákos gyermekek körülményeinek javításához 100 ezer forintot.

A Bizottság szakmailag felügyelte a területi szociális gondozást. Szoros együttműködést alakított ki a gyermekvédelmi szakszolgálattal, valamint a családsegítő szolgálattal, melyek vezetői az üléseken rendszeresen részt vettek javaslataikkal, észrevételeikkel segítették a munkát. A Bizottság állást foglalt több, az oktatási intézményeket érintő kérdésben. A kitüntető címek adományozása előkészítésekor élt javaslattételi jogával. A képviselő-testületi ülések anyagát minden alkalommal megtárgyalta, a tevékenységét érintő előterjesztések esetében kialakította álláspontját. Az egészségügyi, orvosi ügyeleti, és szociális szolgáltatásokkal kapcsolatos lakossági panaszokat, észrevételeket kivizsgálta, és helyi szinten mindenki számára megnyugtatóan lezárta.

Fentieken túl a Bizottság sokat tett azért, hogy a város lakossága értesüljön mindazokról a változásokról, amelyek érinthetik őket. Rendszeresek voltak az elnök beszámolói a helyi televízióban és az újságban.

Kérem a tisztelt Képviselő-testületet, hogy a Szociális és Egészségügyi Bizottság 2009. évi munkájáról szóló beszámolót fogadja el.

Dunaharaszti, 2010. január 7.

                                                                                          Dr. Kovács György
                                                                      Szociális és Egészségügyi Bizottság elnöke
 

Twitter megosztás Google+ megosztás