2024. április 17.
Évente 500 emberéletet követel a méhnyakrák Magyarországon

Az önkormányzat idén is meghirdeti a megelőző oltással történő védekezést

2010. január 19. kedd

A 2009-ben városunkban - a célcsoportban rendkívül magas, 92%-os részvétellel - elindított, humán-papillóma vírus elleni védekezés az idén is folytatódik. Az alábbiakban olvashatják felhívásunkat és egy tájékoztatót is a vírusról, és az általa okozott rákos betegségről.

Tisztelt Dunaharaszti Lakosok !
Dunaharaszti Város Önkormányzata ismét védőoltási programot tervez a méhnyakrák és a nemi szervi szemölcsök megelőzésére.
Ennek keretében a dunaharaszti állandó lakhelyű 7. osztályos lányok számára térítésmentesen biztosítja az Önkormányzat a három oltásból álló oltási sorozatot (amennyiben a szülő/gondviselő igényli). Ezen kívül 26 éves korig a hölgyeknek,
orvosi javaslatra a 26-45 év közötti hölgyeknek, 9-15 éves korig a fiúknak a gyógyszergyár
jelentős kedvezménnyel biztosítja a védőoltást.

 A HP vírus okozta megbetegedésekről, a védekezés módjáról, a védőoltási programról részletes tájékoztatást adunk a József Attila Művelődési Ház nagytermében 2010. február 25-én, 16.30 órakor megrendezendő fórumon, melyre minden érdeklődőt szeretettel várunk.
Az oltásokkal kapcsolatos részletekről felvilágosítás kérhető:
Polgármesteri Hivatal, 9. sz. szoba, Dér Ervinné
 Telefon: 24/504-425


Mint fentebb írtuk, az Önkormányzat 2010-ben is átvállalja a hetedik osztályba járó leányok oltásának teljes költségét, ami gyermekenként 90.000.- forintot jelent. A védekezés 3 oltás beadását jelenti, március, május és szeptember hónapokban, és nemcsak a méhnyakrák ellen jelent védettséget, hanem bizonyos nemi szemölcsök kialakulását is megakadályozza.

Milyen betegségeket okoz a HPV?
Ennek a víruscsaládnak sok típusa ismert. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Életük során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV fertőzésen. A „nem rákkeltő” típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés) és gyakran újra kiújulnak. A „rákkeltő” típusok úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat okozhatnak (méhnyakrák, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai).
Jelenleg Magyarországon évente kb. 1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre, ebből kb. 500 halálos kimenetellel jár.
Hogyan terjed a fertőzés?
A fertőzés a fertőzött területek érintésével, összedörzsölésével, főleg szexuális úton terjed. Mivel a HPV akár évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertőzött személy, sem közvetlen környezete, partnere nem tud a fennálló fertőzésről, a továbbvitel veszélyéről.
A védőoltásról:
Hazánkban már három éve gyógyszertári forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok (ezek okozzák a betegségek 98%-át) elleni oltóanyag. Számos országban (USA, Kanada, Svédország, Dánia, stb.) ez egy kötelező védőoltás, hazánkban a TB nem támogatja. Néhány önkormányzat – köztük Dunaharaszti – azonban úgy döntött, hogy saját erejéből megszervezi a védekezést. A hetedik osztályba járó lányok oltásainak költségét teljes egészében átvállaljuk, reményeink szerint ezt a következő években is biztosítani tudjuk. Ezen kívül lehetőség van bárki részvételére; leányok/nők esetében 26 éves korig (külön orvosi javaslatra 45 éves korig), míg a fiúk körében 15 éves korig ajánlott orvosilag az oltások beadása. Az ő esetükben kedvezményt tudunk biztosítani, a három oltásból egyet térítésmentesen ad számukra a velünk szerződésben álló gyógyszergyár. Így ők 90 ezer helyett 60 ezer forintért juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.
A teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell adni fél év alatt. A védőoltás a saját immunrendszerünket készíti fel a meghatározott HPV típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a serdülés korai időszakában kerül beadásra.  Az oltásokat a házi gyermekorvosok fogják beadni.

 

Twitter megosztás Google+ megosztás