2024. április 24.
Amint azt már jeleztük, az ÉDV Zrt. - az Önkormányzat közreműködésével - megkezdte Dunaharasztin a szennyvízelvezető-rendszert terhelő csapadékvíz-bekötések "kifüstölését".

Korábbi cikkünk a témában:

http://dunaharaszti.hu/hirdetmeny/a-csapadekviznek-nem-kene-a-szennyvizzel-talalkozni---sulyos-birsag-lesz-a-kovetkezmeny

Az ÉDV Zrt. által üzemeltetett csatornahálózatot kizárólag szennyvizek elvezetésére létesítették. Amennyiben nagyobb mennyiségű csapadékvíz kerül a csatornába, gondot és többletköltséget okoz a szennyvízzel történő együttes elszállítása – szennyvízátemelők túlterhelése –, amely időnként szennyvízkiömléshez, ezáltal fertőzésveszély kialakulásához is vezethet. A csapadékvíz miatt hirtelen megnövekedő mennyiségű – ezért hígabb – szennyvíz a tisztító telepeken költséges technológiai beavatkozásokat igényel.

Ráadásul az ingatlanok tetőfelületein, valamint szilárd burkolatú udvarain keletkező csapadékvíz bevezetése a szennyvízcsatorna-hálózatba jogszabályellenes, felderítése esetén szabálytalan közműhasználat miatti bírság és megnövekedett csatornahasználati pótdíj kivetésére jogosítja fel a közműszolgáltatót.

A hatályos jogszabályok felhatalmazzák a szolgáltatót, hogy a közművek igénybevételének szabályszerűségét az ingatlanon belül is ellenőrizzék. Az ÉDV Zrt. az elmúlt időszakban megkezdte a dunaharaszti ingatlanok ellenőrzését, és több esetben került már sor 50 ezer forint kötbér kivetésére szabálytalan közműhasználat miatt. Ez azonban csak az első lépés, mert ezt követően - egy, a fenti cikkben közölt képlet alapján kiszámolt - pótdíjat is megfizettetnek az ingatlan tulajdonosával, amely több százezer forintra is rúghat, és az elmúlt években lehullott csapadék mennyiségén alapszik.

Twitter megosztás Google+ megosztás