2024. április 19.
Vita tárgya volt az Önkormányzat azon tavalyi döntése, mellyel a Rendészeti Iroda létrehozásáról határozott. Három egymást követő nap, három sztori arról, mennyire volt szükséges ez a lépés.

Július 29-én a Ruff pékség alkalmazottja állította meg az Önkormányzati Rendészet járőrkocsiját azzal, hogy egy, az autójában ülő idős hölgy segítségre szorul. A hölgy zavartan viselkedett, pénztárcájával, valamint bankkártyáival próbált meg telefonálni. A rendészeknek sikerült megtudniuk egy elérhető hozzátartozójának pontos címét. Az egyik járőr a megadott címre ment, hogy értesítse az említett rokont, míg társa a helyszínen maradt és segített kiszállni a hölgynek a kocsiból annak érdekében, hogy a felforrósodott gépjárműben nehogy még rosszabbul legyen, és elkérte a hölgytől az autója kulcsát, hogy az élet- és vagyonbiztonság érdekében ne tudjon elindulni. Elkísérte a fa árnyékába, ahol a friss levegőn jobban lett. Közben kollégája és az említett rokon rövid időn belül visszaérkezett. Átadták a hölgyet a rokonnak, aki megköszönve a segítségüket hazavitte őt.

Másnap a rendészek a Máv-Alsó vasútállomás környékén lettek figyelmesek egy bizonytalanul járó idős úrra, aki aztán az utca közepén elesett. Odasiettek és a járőrkocsiba segítették az urat, akit - mivel orvosi segítségre nem szorult - hazaszállítottak.

Július 31-én gyanús személyekről kapott bejelentést a Rendészet, akiket a Duna-Tisza Csatorna melletti házak mögött meg is találtak. Kikérdezésük során ellentmondásba keveredtek, ezért igazoltatták, majd az okmányaik átvizsgálását követően útjukra engedték őket.

Dr. Szalay László polgármester javaslatára a Képviselő-testület 2019-ben úgy döntött, hogy a háromfős közterület-felügyeletet Önkormányzati Rendészetté fejleszti. Jelenleg 8 fő teljesít szolgálatot, 1 adminisztratív munkatárs és 3 gépjármű segíti a feladatellátást. Példás az együttműködés mind a polgárőrséggel, mind a rendőrséggel. Jelentős eredményeket értek el például a külterületi szemetelők elleni örök harcban is, számos esetben sikerült felderíteni az elkövetőket, ezekben az ügyekben a feljelentések megszülettek, a rendőrségi eljárások megindultak.

Dunaharaszti Önkormányzata szeretné a rendészet létszámát 2021-ben tovább emelni, amennyiben ezt a város pénzügyi helyzete megengedi.

Twitter megosztás Google+ megosztás