2024. április 19.
Nem halasztható tovább a meder kiépítése, ez fakivágással is jár. Az önkormányzat a munkák végeztével egységes fasorral pótolja majd a növényzetet.

Az A-3-as csatorna a Petőfi-liget, a Rákóczi-liget jelentős része (a Széchenyi utcától lefelé, a Munkácsy utca alatt húzódó főgyűjtőn keresztül), a Bezerédi telep és a Nádor lakótelep (Kinizsi utca felől, a vasúti töltés alatt) csapadékvizeit gyűjti össze és vezeti el a Duna-Tisza Csatorna felé. Szerepe a város vízelvezető rendszerében megkerülhetetlen. Az elmúlt évek nagy esőzései után kialakuló állapotok – amikor a környékbeli lakosok azt figyelték, vajon kiönt-e a mederből a víz, elöntve ingatlanjaikat – rámutattak arra, hogy az „Árok” átalakítása tovább nem halasztható.

Ezért az Önkormányzat megterveztette a meder kiépítését, támogatásra pályázott és nyert, most pedig megvalósítja a beruházást. A megfelelő űrszelvény kialakítása, a víz gyors és biztonságos lefolyása, a meder szakszerű és könnyű tisztítása, kotrása érdekében annak kibélelésére (kibetonozására) van szükség. Mivel az alámosódott gyökerű, helyenként kiöregedett fák akadályozzák a munkát, ezért azok kivágása elkerülhetetlen. Az önkormányzat azonban a munkák befejezését követően egy új, egységes fasort telepít majd az Árok utcai oldalon úgy, hogy a vízelvezetés biztonságának és a zöld növényzet fontosságának egyaránt meg tudjon felelni. Az elvesztett fákat előnevelt példányokkal pótolják majd.

A meder kialakítása mellett helyükre emelik a megsüllyedt gyalogoshidakat, az átvezető közműveket védőcsövekkel látják el és egyéb, szükségessé vált munkákat is elvégeznek majd.

Twitter megosztás Google+ megosztás