2024. június 18.
Az Önkormányzat megvásárolja a Bárka Alapítvány melletti ingatlant, így bővülhet a fogyatékkal élőket foglalkoztató telephely. Támogatják az állatvédőket, a Máv-Alsón utakat újítanak fel. Lezárták a közbeszerzési eljárást, kezdődhet a kerékpársávok építése Taksony felé.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza Dísztermében. Dr. Szalay László polgármester beszámolt az előző ülés óta elvégzett feladatokról:

 1. Dr. Terebessy Tamás ortopéd szakorvos április hónapban elvégezte a nagycsoportos óvodás korú gyermekek ortopédiai szűrővizsgálatát. 313 megvizsgált gyermek közül 199 gyermeknél nem merült fel ortopédiai eltérés, ugyanakkor jelentős azok száma, akiknél középsúlyos lúdtalp deformitást állapított meg a doktor úr, illetőleg gerincferdülésre, hanyag testtartása utaló jeleket vélt felfedezni. Minderről részletes tájékoztatást vehettek át az érintett gyermekek szülei.
 2. Az Új Városi Bölcsőde Tagintézmény avató ünnepségére május 24-én 14 órakor került sor. Az épület és a játszóudvar, a növénytelepítés, füvesítés elkészült, a konyhatechnológia beépítésére, a bútorok, játékok, eszközök beszerzésére a közbeszerzési eljárás lezajlott, a szerződéskötés rövidesen megtörténik. A használatbevételi eljárás előkészítése zajlik.
 3. A villamosbiztonsági felülvizsgálat alkalmával feltárt hibák kijavítása az összes érintett intézményünkben - Művelődési Ház, Laffert Kúria, Városi Könyvtár, Gyermekorvosi Rendelő, Rendőrőrs, Hétszínvirág Óvoda, 3 iskolai konyha - megtörtént.
 4. A TOP PLUSZ pályázati felhívásai 2021-ben jelentek meg, azonban a végleges programot az Európai Bizottság jelentős kiegészítésekkel 2022 végén hagyta jóvá, ezért a támogatási kérelmek újraértékelésére van szükség. A felhívásnak határidőben eleget téve a Szivárvány Óvoda 2 csoportos bővítésére 400 M Ft és a Paál László utca útépítésére 363 M Ft támogatási összegű, korábban forráshiány miatt elutasított pályázatainkhoz a kért további dokumentumokat benyújtottuk, bízunk a kedvező elbírálásban.
 5. A Felnőtt Orvosi Rendelő, valamint a Polgármesteri Hivatal elektromos hálózatát alkalmassá tettük arra, hogy áramfejlesztőről is tudjon működni, így a későbbiekben egy tartós áramkimaradás sem okozhat problémát az üzemeltetésben.
 6. Nevelési intézményeinkben a klímaberendezések kiépítése megkezdődött: a Napsugár Óvodában 3 db, a Százszorszép Óvodában 2 db, a Szivárvány Óvodában 2 db felszerelésre került, a Hétszínvirág Óvodában 5 db készülék beüzemelése még a nyári időszak előtt megtörténik.
 7. Intézményeink klímaberendezéseinek tavaszi karbantartása folyamatban van, az összes épület tekintetében egy héten belül be is fejeződik.
 8. Megkezdődött a város területén 6 helyszínen (510-es főút HÉV megállónál, Dózsa György út 9. előtt, a Dózsa György-Klapka csomópontban, a Határ út-Knézich utca csomópontban, a Némedi úton 2 helyen) a buszöblök átépítése az alacsony pados buszokról történő biztonságos le- és felszállás érdekében.
 9. Járdaépítésre került sor a Paál László utca Iskola közzel szemközti oldalán 110 fm-en.
 10. Befejeződött a II. Rákóczi Ferenc kisiskola udvarának rekonstrukciója, többek között térburkolás, komplex kertépítés történt (automata öntözőrendszer kiépítése, fűmagvetés, cserjék, fák ültetése) és új játszóeszközök, udvari bútorok kihelyezésére került sor.
 11. Megkezdődött a heves esőzések által okozott elöntések felülvizsgálata, a szükséges műszaki beavatkozások elvégzése, csapadékvíz elvezető rendszerek tisztítása.
 12. A Paradicsom-szigeten, Sport-szigeten, az Alsó-Duna soron, a Rozmaring és Ibolya utcákban mészköves kátyúzási feladatokat láttunk el.
 13. Az önkormányzati gyermekintézményekben új, modernebb levegő-szennyezettség mérő berendezéseket helyeztünk el. A Hétszínvirág Óvodában és a Kossuth Lajos utcai bölcsődében ezek a berendezések már működnek is. Együttműködési megállapodást kötöttünk a Levegő Munkacsoporttal, tanácsaikkal segítik a munkánkat.

A Képviselő-testület elfogadta az Önkormányzat 2023. évi gazdálkodásáról szóló zárszámadási rendeletet. A bevételi előirányzatok 95%-ban teljesültek, a kiadások viszont csak 71%-ban; az önkormányzati gazdálkodás tehát takarékos volt. A város pénzügyi helyzete stabil, a tervezett beruházások ütemezetten teljesültek. Ugyanezt a fegyelmezett gazdálkodást folytatták a nemzetiségi önkormányzatok, a Képviselő-testület az ő beszámolóikat is elfogadta.

A képviselők az ülésen fontos projektekről döntöttek. Nyertest hirdettek a Taksony felé tartó kerékpársávok megépítését célzó közbeszerzési eljárásban, így megindulhat az építkezés. A Máv-Alsó településrészen szilárd burkolatot kap a Kaszala és a Lehmann kapitány utca a Zsálya utcáig, valamint a Zsálya utca azon szakasza, amely a másik kettőt összeköti. Ezzel a vasútépítés miatt nehézkessé váló forgalmi helyzeten kíván javítani az Önkormányzat.

A képviselők úgy döntöttek, hogy tovább gyarapítják a város vagyonát azzal, hogy megvásárolják a Mindszenty és a Kossuth utca sarkán álló ingatlant azzal a szándékkal, hogy – egy későbbi, második döntés függvényében – tartós használatba adják azt a szomszédos Bárka Alapítványnak, amely a sérült embereket ellátó szociális foglalkoztatóját tudná itt bővíteni.

A testület arról is határozott, hogy fontos rekonstrukciós munkálatokat végeztet el a szennyvíztisztító telepen.

A képviselők támogatást szavaztak meg a Dunaharaszti Állatvédők Alapítványnak, ezzel is elismerve az önkéntesek hiánypótló, áldozatos munkáját.

A testület elfogadta az ÉDV Zrt., a DV Kft., a DH-Főúti Projekt Kft., a Területi Gondozási Központ 2023. évi munkájáról szóló beszámolókat, az Önkormányzat gyermekjóléti és gyermekvédelmi munkájáról szóló átfogó értékelést, valamint lezárt két, a HÉSZ módosításával összefüggő partnerségi eljárást.

Twitter megosztás Google+ megosztás