2024. április 26.
Dr. Szalay László polgármester újévi köszöntője.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Először is hadd kívánjak Önöknek sok erőt és legfőképp egészséget az új esztendőre!

Elbúcsúztattuk a magunk mögött hagyott, rendkívüli kihívásokkal terhelt 2020-as évet. Most, az új esztendő első napjaiban arra kell összpontosítanunk, hogy  2021-ben is helytálljunk. Tanúbizonyságot kell tennünk arról, hogy képesek vagyunk megállni a sors viharaiban, kitartunk, tudunk alkalmazkodni, készek vagyunk az újratervezésre és megtaláljuk a lehetőségeket a folyamatosan változó körülmények közepette is. Azt mondják: derűs csak az lehet, aki szembenéz a valósággal.

A világjárvány miatt kialakult helyzet 2020. március óta rajzolja át minden tervünket. Megannyi elmaradt rendezvény, íróasztalfiókba visszatett terv, elhalasztott megbeszélések, találkozók…. ugyanakkor tekintsünk vissza az eredményeinkre, melyekre méltán büszkék lehetünk!

Tavasszal néhány napon belül megszerveztük a járványüggyel kapcsolatos teendőket és sosem felejtem el az Önök fegyelmezettségét és együttműködését, amit lépten-nyomon tapasztaltunk munkatársaimmal együtt. Örök emlék marad bennem kollégáim helytállása, higgadt, precíz, ugyanakkor emberi és mindig segítőkész hozzáállása. Köszönöm.

Nyár végén átadtuk a megújult Orvosi Rendelőt, amivel egy minden szempontból XXI. századi egészségügyi intézménye lett városunknak, s végre méltó helyet kapott a Védőnői Szolgálat is. Bolgár kisebbségünk egy gyönyörű emlékkutat avatott fel, hogy a dunaharaszti bolgárkertészeknek, az ősöknek állítsanak emléket a Piac térnél. Tárgyalásokat kezdeményeztünk a HÉV felújítás kapcsán  P+R parkolók kialakítása miatt, valamint új P+R parkolót alakítottunk ki a Sport szigeten a természet védelme érdekében.

Ősszel, a járvány második hullámakor az önkormányzatok között elsők között vezettük be, hogy heti rendszerességgel szűrtük az idősgondozásban dolgozókat, illetve a kormány központi intézkedéseit megelőzően bevezettük az óvodai és bölcsődei munkatársak szűrését is, még szeptember elején.

Októberben életre keltettük és folyamatosan bővítjük a 20-21.dunaharaszti.hu weboldalt, hogy az internet segítségével tudjunk ünnepelni Dunaharaszti várossá válásának 20., jubileumi évfordulója alkalmából. Filmek, cikkek, fotók várják az oda látogatókat, akik szeretnének kicsit többet tudni közös otthonunkról, Dunaharasztiról.

Ahogyan Önök is értesülhettek a híradásokból, Magyarország kormánya olyan, önkormányzatokat megszorító intézkedéseket hozott a világjárvány következtében kialakuló gazdasági visszaesés miatt, melyek a mi költségvetésünket is jelentősen befolyásolják. A pandémia hatással volt a közigazgatási területünkön lévő cégek üzleti életére, gazdasági helyzetére is, így adóbevételeink sem úgy alakultak idén, mint ahogyan terveztünk azokkal. Minden dunaharaszti vállalkozás számára kívánom, hogy sikerüljön átvészelni ezt a rendkívüli időszakot és kérem őket, hogy lehetőségeikhez képest tartsák meg munkavállalóikat.

Néhány hónapja hagyta jóvá a Képviselő-Testület a következő négy évre szóló ciklustervet, akkor még nem ismerve a központi pénzügyi és adóügyi intézkedéseket, melyek jócskán átalakításra kényszerítették a költségvetésünket.

Ha azt mondjuk, hogy 2020 az újra tervezés éve volt, akkor 2021 a folyamatos tervezés éve lesz. Nem mondunk le arról, hogy az eddig létrehozott és mindannyiunk számára örömöt jelentő eredményeket megőrizzük és fenntartsuk – ugyanakkor el kell fogadnunk, hogy nem tudjuk majd megvalósítani minden új tervünket és álmunkat.

A koronavírus járvány megrázta az egész világot, Európát, az országunkat és városunkat is. Sokakat és sok mindent elveszítettünk. Sajnos nem tudom Önöknek azt ígérni, hogy 2021 könnyű év lesz.

Csak azt tudom ígérni, hogy ezt az évet is együtt fogjuk megélni, és én minden munkatársammal együtt Önökért és Dunaharasztiért dolgozom, hogy ez a közösség tovább erősödjön és épüljön.

2021 megpróbál majd bennünket, de hiszem, hogy közös sikert ünneplünk majd. Sok erőt, egészséget, bölcs és szívós türelmet kívánok ehhez mindannyiunknak!

Dr. Szalay László polgármester

Fotó: Tóth Gábor

 

Twitter megosztás Google+ megosztás