2024. május 29.
Az önkormányzat idén is fedezi a védekezés költségeit

Folytatódik a humán-papillóma vírus elleni kampány

2012. február 1. szerda

Dunaharaszti Város Önkormányzata az idei évben is folytatja azt az oltóprogramot, melynek célja a fiatal korosztályok megóvása a nemi szerveket megtámadó HP vírus által okozott daganatos megbetegedésektől. Az alábbiakban dr. Szalay László polgármester szülőkhez intézett felhívását közöljük.

Tisztelt Szülő!


Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete és a Szociális és Egészségügyi Bizottság 2012-ben ismét megszervezi a méhnyakrákot okozó humán-papillóma vírus (HPV) elleni, védőoltással történő védekezést.

Az oltási program sikeréből kiindulva a képviselő-testület úgy döntött, hogy 2012-től kezdve a programot a fiúkra is kiterjeszti (lentebb olvashatóak azok a betegségek, amiket a vírus a fiúknál okozhat). Az Önkormányzat tehát 2012-ben már az összes, hetedik osztályba járó tanuló oltásának teljes költségét átvállalja, ami gyermekenként 90.000.- forintot jelent. A védekezés 3 oltás beadását jelenti, március, május és szeptember hónapokban, és nemcsak a lentebb felsorolt ráktípusok ellen jelent védettséget, hanem bizonyos nemi szemölcsök kialakulását is megakadályozza.

Milyen betegségeket okoz a HPV?
Ennek a víruscsaládnak sok típusa ismert. A HPV jellemzően a bőr, a szájüreg, a légutak, a nemi szervek és a végbél hámrétegében szaporodik. Az egész világon, így hazánkban is elterjedt. Életük során az emberek 50-80%-a átesik valamilyen HPV fertőzésen. A „nem rákkeltő” típusok szemölcsöket okoznak a külső nemi szerveken. Ezek jóindulatú elváltozások, de igen makacsok, kezelésük kellemetlen, hosszadalmas (ecsetelés, fagyasztás, kimetszés) és gyakran újra kiújulnak. A „rákkeltő” típusok úgynevezett „rákmegelőző” és „rákos” elváltozásokat okozhatnak (méhnyakrák, hüvely-, szeméremtest-, hímvessző- és végbélrák, valamint a szájüregi rákok egyes típusai).
Jelenleg Magyarországon évente kb. 1200 új méhnyakrákos eset kerül felismerésre, ebből kb. 500 halálos kimenetellel jár.
Hogyan terjed a fertőzés?
A fertőzés a fertőzött területek érintésével, összedörzsölésével, főleg szexuális úton terjed. Mivel a HPV akár évekig tünetmentesen lappanghat, sem a fertőzött személy, sem közvetlen környezete, partnere nem tud a fennálló fertőzésről, a továbbvitel veszélyéről.
A védőoltásról:
Hazánkban már három éve gyógyszertári forgalomban van a HPV 6, 11, 16, 18-as típusok (ezek okozzák a betegségek 98%-át) elleni oltóanyag. Számos országban (USA, Kanada, Svédország, Dánia, stb.) ez egy kötelező védőoltás, hazánkban a TB nem támogatja. Néhány önkormányzat – köztük Dunaharaszti – azonban úgy döntött, hogy saját erejéből megszervezi a védekezést. A hetedik osztályba járó gyermekek oltásainak költségét teljes egészében átvállaljuk, reményeink szerint ezt a következő években is biztosítani tudjuk. Ezen kívül lehetőség van bárki részvételére; leányok/nők esetében 26 éves korig (külön orvosi javaslatra 45 éves korig), míg a fiúk körében 15 éves korig ajánlott orvosilag az oltások beadása. Az ő esetükben kedvezményt tudunk biztosítani, a három oltásból egyet térítésmentesen ad számukra a velünk szerződésben álló gyógyszergyár. Így ők 90 ezer helyett 60 ezer forintért juthatnak hozzá az oltóanyaghoz.
A teljes védettség kialakulásához 3 oltást kell adni fél év alatt. A védőoltás a saját immunrendszerünket készíti fel a meghatározott HPV típusok által okozott fertőzések kivédésére. Az oltás hatékonyságát növeli, ha a serdülés korai időszakában kerül beadásra.  Az oltásokat a házi gyermekorvosok fogják beadni.

A HPV okozta megbetegedésekről, a védekezés módjáról, a védőoltási programról részletes tájékoztatást nyújtunk a Dunaharaszti Hírek hasábjain is.

Az érintett gyermekek szüleinek beleegyező nyilatkozatát legkésőbb 2012. február 28-ig kérjük leadni az osztályfőnököknek, vagy a Polgármesteri Hivatal 9-es szobájában, Szűcs Katalinnál. Információt is tudunk itt nyújtani az 504-425-ös telefonszámon.
Kérem, a témával kapcsolatban kövesse figyelemmel a helyi médiát (TV, újság, önkormányzat honlapja).

Dunaharaszti Város Önkormányzata már jól döntött. Hisszük és reméljük, hogy sok dunaharaszti szülő is jól fog dönteni!

Tisztelettel:

Dunaharaszti, 2012. január 24.


Dr. Szalay László
polgármester
 

Twitter megosztás Google+ megosztás