2024. május 29.
Védőnői tanácsadások, védőoltások, státuszvizsgálatok, légzőszervi ellátás, laborvizsgálatok - az Operatív Csoport intézkedései.

Ülésezett az Operatív Csoport. 2020. március 20.

EGÉSZSÉGÜGYI INFORMÁCIÓK

Tisztelt Dunaharasztiak!

A város vezetése folyamatosan egyeztet és kommunikál a helyi szakmai szereplőkkel. Határozott, ugyanakkor konzultatív vezetéssel biztosítja városunk biztonságát és nyugalmát, rugalmasan reagál és megoldásokat keres a koronavírus járvány miatt gyorsan változó mindennapokban.

Az dunaharaszti orvosi rendelők számára biztosítottuk a megfelelő számú maszkot, kesztyűt és elegendő kézfertőtlenítő szert. A rendelőknél biztonsági őreink az Önök biztonságára ügyelnek.

Orvosainkkal együtt KÖSZÖNJÜK a fegyelmezettségüket, együttműködésüket, amit tapasztalunk a rendelőkben! Csak együtt tudjuk féken tartani a járványt, mindenkinek szerepe van benne. Kérjük, tartsanak ki, továbbra is számítunk a megértésükre! Orvosaink büszkék Önökre!

Az alábbi fontos információkat osztjuk meg az egészségügyi vezetőkkel egyeztetve:

ORVOSI TÁVKONZULTÁCIÓK – ÚJSZÜLÖTTEK - VÉDŐNŐI TELEFONOS TANÁCSADÁS- VÁRANDÓSOK

  • Az újszülöttek és csecsemők városunk kiemelten fontos polgárai. A védőnői szolgálat és a gyermekorvosok telefonos kapcsolattartást és tanácsadást biztosítanak azoknak a családoknak, ahol újszülött, illetve csecsemő vagy kisgyermek él, a családokat minden szükséges információval ellátják. Orvosaink egészségének érdekében azonban az országos szakmai felügyelet a személyes, otthonokban lévő újszülött ill. család-látogatásokat felfüggesztette az újszülött és a kismama egészségének érdekében. A kórházakból csak akkor jöhetnek haza a családok, ha a csecsemő megnyugtatóan táplálható és állapota biztonságos, így nem feltétlenül szükséges a személyes ellenőrzés, a telefonos kapcsolattartás azonban fontos. Ha bármilyen különleges, speciális esetben mégis szükség van személyes látogatásra, azt nagyon körültekintő védőfelszerelésben végzi az orvos illetve a védőnő, speciális fertőtlenítési eljárásokkal.
  • A gyermekorvosok távkonzultáció keretében videó hívásokra is fel vannak készülve, illetve fényképet is lehet számunkra küldeni, ami segíti a tanácsadást.
  • A „Várandós kiskönyvet” kiadják a védőnők, amennyiben valamilyen okból halaszthatatlan, ha azonban várhat, akkor kérik a türelmüket.

VÉDŐOLTÁSOK

  • A kötelező védőoltásokat továbbra is meg kell kapniuk a gyermekeknek, ezek esedékességéről a szülőket tájékoztatni fogja a szokásos rend szerint a védőnő.
  • A ROTA vírus elleni ajánlott védőoltás 3. dózisa most is rendelkezésre áll azoknak, akik az első 2 dózist már megkapták, az Önkormányzat a korábbi feltételrendszert fenntartja.
  • A 13 éves fiúk számára az Önkormányzat által biztosított ingyenes, 2 dózisból álló HPV oltás első dózisát előre láthatóan május végére halasztjuk. Az oltás időpontja későbbre tolódhat, ha az orvos úgy tartja biztonságosnak.

GYERMEKEK STÁTUSZVIZSGÁLATAI

  • A státuszvizsgálatok telefonos illetve e-mail-es felméréssel történnek a következő időszakban. A személyes vizsgálatot igénylő hallás/látás stb. szűrések később lesznek, ahogy a helyzet lehetővé teszi.

LÉGZŐSZERVI BETEGEK ELLÁTÁSA

  • A háziorvosok, ahogyan ezt már korábban írtuk, továbbra is azt kérik Önöktől, hogy a személyes megjelenés helyett legelőször telefonon keressék fel az orvosukat, aki a szóban előadott panaszok után el fogja látni Önöket a szükséges tanácsokkal. Amennyiben a betegnek légzőszervi megbetegedése van, a háziorvos tovább fogja küldeni a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika ambulanciájára (Budapest, Szigony u. 36, 1083), ahol meg fogja kapni a szükséges ellátást.

LABORVIZSGÁLATOK

  • A laborvizsgálatokat továbbra is elvégzik a kollégák Dunaharasztiban, de jelen esetben csak a sürgősségi eseteket. Természetesen ebbe a körbe esik a protrombin, a vizele-t és a székletvizsgálat is.

Vigyázzunk továbbra is orvosainkra és egymásra, tartsuk be a szabályokat, mossunk gyakran és alaposan kezet, gyakrabban mossuk a ruháinkat, szellőztessünk, ügyeljünk a távolság tartásra és az általános tisztaságra!

Maradjanak otthon, ha tehetik!

Köszönjük Dunaharaszti nevében!

Dunaharaszti, 2020. március 20.

Dr. Szalay László polgármester

Kiss Gergely jegyző

 

 

Twitter megosztás Google+ megosztás