2024. február 27.
Bölcsődék, óvodák, iskolák: ezek most a legfontosabb szabályok.

JÁRVÁNYÜGYI TÁJÉKOZTATÓ – BÖLCSŐDÉK, ÓVODÁK, ISKOLÁK

Figyelembe véve a Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrendjét a 2020. évben azonosított új koronavírussal kapcsolatban, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának Intézkedési tervét a 2020/2021. tanévre a köznevelési intézmények részére, az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket:

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiadott részletes intézkedési tervnek megfelelően minden iskola felkészül a tanévkezdésre és a tervet figyelembe véve valósítja meg a tanévkezdéssel és a tanév lebonyolításával járó feladatokat. Az iskolák a szülőket tájékoztatják a betartandó szabályokról, ajánlásokról. Az iskolák egyes témákban saját protokollt alakíthatnak ki, így lehetséges eltérés a különböző intézmények rendjében.

A köznevelési, közoktatási intézményeket csak egészséges, tüneteket nem mutató gyermek látogathatja.

Az alábbi tünetekkel rendelkező gyermeket el kell különíteni társaitól, mert koronavírusra utalhat az állapota:

- láz
- köhögés
- nehézlégzés
- hirtelen kezdetű szaglásvesztés, ízérzés zavara vagy hiánya

- kevésbé specifikus tünetek, de szintén elkülönítésre van szükség: fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, fáradékonyság, hányás és/vagy hasmenés

Gyógyultnak csak akkor nyilvánítható a beteg gyermek, ha legalább 3 napja láztalan, légúti tünetei megszűntek, és bármely fent felsorolt tünet kezdete után legalább 10 nap eltelt. 

A tünetmentes, de igazoltan fertőzött gyermekek izolációját a fertőzés igazolása utáni 10. napon lehet feloldani.

Bölcsődék, óvodák eljárásrendje:

Az Önkormányzat által fenntartott és ellenőrzött bölcsődék és óvodák a Nemzeti Népegészségügyi Központ Eljárásrendjének és az Emberi Erőforrás Minisztérium intézkedési tervének megfelelően járnak el a járványügyi feladatokkal kapcsolatban.

A szülőket tájékoztatják a betartandó szabályokról, ajánlásokról.

Egyeztetve az intézményvezetőkkel a járványügyi előírások betartása érdekében az alábbi szabályok, előírások figyelembe vételét nyomatékosan kérjük a Tisztelt Szülőktől:

  • Szülői értekezletek online formában lesznek az idei évben.
  • A szülőknek maszk viselése kötelező az óvoda épületén belül.
  • A bölcsődei és óvodai öltözőkben négynél több szülő egyszerre nem tartózkodhat.
  • Kizárólag egészséges gyermeket fogadnak a bölcsődék és az óvodák.
  • A szülőnek írásban nyilatkoznia kell arról, hogy gyermeke egészséges.
  • Amennyiben a nyilatkozattal ellentétben a gyermek tüneteket mutat, az óvodapedagógus és a gondozónő saját hatáskörén belül dönt arról, hogy a gyermek egészségi állapota milyen intézkedést igényel. Szükség esetén értesíti a szülőt, akinek gyermekét az intézményből otthonába kell vinnie.
  • A foglalkozások közben a 1,5 méteres távolságtartási szabályt lehetőség szerint betartják a nevelők és gondozók, illetve szabadtéri foglalkozásokat szerveznek, ha az időjárás engedi.
  • Alvás időben a távolságtartás nagyon nehezen megoldható, ezért a gyermekek egészségének megőrzése érdekében kérjük, hogy lehetőség szerint, amennyiben meg tudják ezt oldani, vigyék haza a gyermekeket ebéd után, hogy minél kevesebben aludjanak egy térben.
  • A napi 4 óra kötelező óvodai tartózkodást természetesen minden esetben biztosítjuk, amennyiben a gyermek egészséges.

Fenti járványügyi szabályozás érvényes mindaddig, amíg a Nemzeti Népegészségügyi Központ, illetve az Emberi Erőforrások Minisztériuma újabb eljárásrendet nem állapít meg.

Dunaharaszti, 2020. augusztus 29.

Dr. Szalay László polgármester

Kiss Gergely jegyző

Twitter megosztás Google+ megosztás