2024. július 21.
Mai adatok szerint Magyarországon összesen 26.668 fő van hatósági házi karanténban, ami egy rendkívüli járványügyi intézkedés. Közel 100 személy Dunaharasztiban is ilyen karanténban van (ez a szám napról-napra változik), számukra tehát kötelező otthon maradni és szigorú szabályokat kell betartaniuk.

Egyikünk sem örülne egy ilyen helyzetnek, ezért újra kérjük Önöket: előzzük meg a járvány terjedését, hiszen ha hatósági házi karanténban van valaki, annak tünetmentesen is otthon kell tartózkodnia 14 napig. Kiesik a munkából, az iskolából, nem találkozhat ismerősökkel, nem élhet a megszokott módon. Bármikor mi is kerülhetünk ilyen helyzetbe, tünetmentesen is hatósági házi karantén várhat ránk, ha mi magunk elkapjuk a koronavírust, vagy közeli hozzátartozónk, munkatársunk pozitív tesztet produkál és emiatt nekünk is karanténba kell vonulni. Előzzük meg ezt, tartsuk be a szabályokat! Vigyázzunk egymás egészségére, munkalehetőségére, tanulmányainak gördülékeny folytatására, mindennapjai nyugalmának megóvására!

A járványügyi biztonsági szabályok, melyek mindenkire vonatkoznak:

  • hordjunk maszkot zárt térben: buszon, HÉV-en, vonaton, postán, boltban, intézményekben
  • ügyeljünk a gyakori szappanos, melegvizes kézmosásra,
  • használjunk kézfertőtlenítőt
  • ha köhögünk vagy tüsszentünk, használjunk papírzsebkendőt, azt használat után azonnal dobjuk ki a szemetesbe, majd mossunk/fertőtlenítsünk kezet,
  • tartsunk távolságot!

Mi is történik pontosan, ha valaki hatósági házi karanténba kerül?

A hatóság ilyenkor elrendeli, hogy a potenciálisan fertőzött, de tünetmentes személy 2 hétig az otthonában köteles tartózkodni és vendéget nem fogadhat. 

A bejárati ajtóra köteles egy hatósági feliratot („piros lapot”) kiragasztani, amely arra figyelmeztet, hogy a lakásban olyan ember tartózkodik, aki járványügyi megfigyelés alatt van. 

Ha megszegi a karantén szabályait, akkor bűncselekményt követ el.

A járványügyi megfigyelés alá helyezett személy a megfigyelés időtartama alatt a kijelölt területet nem hagyhatja el, másokkal csak a fertőzés megakadályozását biztosító rendszabályok betartásával érintkezhet.

Köteles betartani mindazokat az előírásokat és együttműködni azoknak az intézkedéseknek a végrehajtásában, melyeket az egészségügyi hatóság a járvány megakadályozása érdekében ír elő és tesz meg, továbbá köteles a következő szabályokat betartani, amelyeket a rendőrség tett közzé:

  1. A járványügyi megfigyelés időtartama alatt otthonában köteles tartózkodni, azt nem hagyhatja el. Otthonában vendéget nem fogadhat.
  2. Köteles saját használati tárgyait, háztartási eszközöket (tányér, pohár, evőeszköz stb.), textíliát (ruhanemű, törülköző, ágynemű, konyharuha stb.) használni, azokat otthonában tisztítani és tárolni.
  3. Szükséges egészségügyi ellátás esetén köteles a kezelőorvossal/ügyeletes orvossal előzetesen egyeztetni.
  4. Légúti tünetek (láz, köhögés, légszomj) megjelenése esetén köteles azonnal a háziorvost vagy ügyeletes orvost értesíteni és a tőle kapott utasításoknak megfelelően eljárni.
  5. Az átadott figyelmeztető feliratot köteles a tartózkodási helyének bejárati ajtaján elhelyezni.

Az országos tisztifőorvos ajánlása alapján a hatósági házi karanténra kijelölt személynek a háztartási szemetet dupla zsákba helyezve kell a szemétkukába tenni.

Postát, áruszállítót fogadhat, az ajtóban átveheti a küldeményt, mert ezek az esetek nem számítanak szoros kontaktusnak. Ugyanígy átveheti az ajtóban egy hozzátartozójától az ételt is, amit hoztak neki. Az, aki ilyen karanténban van, és az ellátását nem tudja megoldani, az önkormányzattól kérhet segítséget.

Források:

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/ezert-fontos-hatosagi-hazi-karanten-bevezetese-es-betartasa

http://www.police.hu/hu/hirek-es-informaciok/legfrissebb-hireink/koronavirus/lakhelyen-torteno-jarvanyugyi-megfigyeles

Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal

 

Twitter megosztás Google+ megosztás