2024. február 27.
A múlt héten péntekkel bezárólag lezajlott 221 óvodai és bölcsődei munkatárs COVID-19 szerológiai (vérvételes) gyorstesztelése, amit az Önkormányzat szervezett meg. Minden óvódapedagógust, dajkát, kisgyermeknevelőt, technikai dolgozót leszűrtünk, hogy a nevelési/gondozási év kezdetén biztos információk legyenek a birtokunkban.

Azért ezt a tesztelést végeztük el, mert a szakmai ajánlások szerint, ha valakinek nincs és nem is volt semmilyen tünete, de tudni akarjuk, hogy az illető átesett-e a fertőzésen, úgy a szerológiai vizsgálat elvégzése célszerű.

Az intézményi szűrések eredménye, hogy bár mindenki tünetmentes volt, egy óvodai dajka a Mese Óvodából és egy bölcsődei kisgyermeknevelő gyorstesztje pozitív lett, így a központi protokollnak megfelelően őket a háziorvos értesítésével tovább tesztelik az ún. PCR teszttel. Jelenleg hatósági házi karanténban kell lenniük, amíg 2 negatív PCR teszteredmény bizonyítja, hogy egészségesek. A PCR tesztelést az eljárási rend szerint a központi egészségügyi hatóságok végzik.

Másik két óvodai dolgozó szintén hatósági házi karanténban van. Ők ugyan negatív tesztet produkáltak, de családjukban volt bizonyítottan pozitív koronavírusos, ezért jelenleg ők is hatósági házi karanténban vannak.

Az óvodákban és a bölcsődékben folyamatos a készenlét a járvánnyal kapcsolatban. Csak tünetmentes, egészséges állapotban lehet gyermeknek és felnőtteknek bemenni, tehát bármilyen gyanús tünet megjelenése esetén (láz, köhögés, fejfájás, légzési nehézség, ismeretlen eredetű fáradtság, szag és ízérzékelés gyengülése vagy hiánya) azonnal értesíteni kell a háziorvost illetve a gyermekorvost, aki megteszi a szükséges lépéseket az országos intézkedési eljárásoknak megfelelően.

Az intézmények értesítették az érintett csoportokba járó gyermekek szüleit, akiknek ezúttal is köszönjük az együttműködő, türelmes és rugalmas magatartást, amivel a helyzetet kezelték!

Dr. Szalay László polgármester

Twitter megosztás Google+ megosztás