2024. március 29.
Címkék: Zöld Haraszti
A képviselő-testület módosította környezetvédelmi rendeletét: a továbbiakban Dunaharasztin tilos az avar és a kerti hulladék elégetése, vasárnap pedig tiszteletben kell tartani a többség pihenéshez való jogát.

Városunkban idáig megengedett volt a kerti levelek, gallyak elégetése, méghozzá pénteki napokon, 17 és 20 óra között. Az utóbbi években azonban a szemlélet megváltozott: egyre fontosabb a környezetünk – és ezáltal egészségünk – védelme. Márpedig az avarégetés brutális mértékben szennyezi a levegőt, a vonatkozó adatok egyenesen megdöbbentőek. A nagy szennyezést elsősorban a rossz légellátás, az alacsony égéshőmérséklet, a magas nedvességtartalom okozza. Például a növényi részekben lévő szén ugyan oxidálódik, de csak részben, és szén-dioxid helyett szén-monoxid keletkezik, amely kis mennyiségben is mérgező. Csak két adat: egy átlagos kupac (100 kg) elégetése során 5-7 kg szén-monoxid, 1,5-5 kg szálló por és egyéb, az egészségre rendkívül káros anyagok keletkeznek (a témáról bővebben: https://www.levego.hu/egyeb/avaregetes/).

A lakosság túlnyomó többségének érdeke, hogy az avarégetést a városban a továbbiakban ne tegyük lehetővé. Többféle mód van a felesleges növényi részektől való megszabadulásra: komposztálás, ingyenes zöldhulladék-gyűjtés, komposztáló telepre szállítás, kis mennyiségnél akár a kommunális hulladékban történő elhelyezés. Fontos kiemelni, hogy a tiltás természetesen nem vonatkozik a bográcsozásra, szabadtéri sütés-főzésre.

A másik változtatás arra irányul, hogy hetente egyetlen nap – a vasárnap – a pihenésé, nyugalomé, kikapcsolódásé lehessen. Városunkban eddig is tilos volt hétvégén az ipari, beruházási jellegű, zajjal járó építési munkák végzése. Most ezt kiterjesztette a képviselő-testület a magánjellegű építkezésekre is, vasárnapi napokon; tilos lesz ezen kívül minden, a lakókörnyezetet jelentősen zavaró zajforrás működtetése, legyen szó akár egy körfűrészről, fűnyíróról, zenét szolgáltató készülékről. A hét többi napján továbbra is lehetséges ezeknek a munkáknak az elvégzése.

A képviselő-testület bizonyos abban, hogy a túlnyomó többség érdekeit szolgáló döntéseket hozott meg. A rendelet betartására türelmi időt jelölt ki, ez alatt a Polgármesteri Hivatal csak figyelmezteti, még nem bírságolja a szabálytalankodókat.

Tájékoztató a tavaszi ingyenes zöldhulladék-gyűjtésről:

http://dunaharaszti.hu/cikk/tavaszi-zoldhulladek-gyujtes-itt-mindent-megtalal

Tájékoztató a heti zöldhulladék-gyűjtésről:

http://dunaharaszti.hu/szemetszallitas

Twitter megosztás Google+ megosztás