2024. április 24.
Május 31-én megtartott ülésén az Önkormányzat Képviselő-testülete változtatási tilalmat rendelt el Dunaharaszti több részterületén. Hogy mit jelent ez, dr. Szalay László polgármester világítja meg az alábbiakban.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete rendkívül nagy jelentőségű döntést hozott meg május 31-én tartott ülésén: változtatási tilalmat rendelt el Dunaharaszti több, pontosan lehatárolt területén, ott, ahol a beépítések nagysága sürgős beavatkozást igényelt.

Mi az a „változtatási tilalom”?

Az Építési Törvényben létrehozott jogintézmény, amely alapján a megjelölt területeken, városrészekben a Helyi Építési Szabályzat (HÉSZ) szükségessé vált módosításáig (de legfeljebb 3 évig) semmilyen építkezés, építési beruházás nem kezdődhet meg.

Miért nyúlt ehhez az eszközhöz az Önkormányzat?

Az elmúlt években az építési jogszabályok megváltozása (pl. egyszerű bejelentéses építkezés), az állami lakásépítési ösztönzők, családtámogatások, valamint az agglomerációs települések, köztük Dunaharaszti népszerűségének növekedése olyan betelepülési hullámot okozott, amelyet a város nem bír tovább elviselni és kiszolgálni. Ezt a hatalmas és gyors változást nem tudtuk lekövetni, pedig többször is módosítottuk a HÉSZ-t. Az építéshatósági hatáskör immár 10 éve nem nálunk van, hanem a kormányhivatalnál, és azt tapasztaljuk, hogy az engedély nélküli, illegális építkezések száma is megnőtt. A beruházók által végrehajtott ingatlanfejlesztések, jellemzően a társasházak magas száma megváltoztatja a városképet, jelentősen megnöveli a gépkocsik számát, zsúfolttá téve a közlekedést, parkolási problémákat is okozva. Az óvodák, bölcsődék, iskolák, az egészségügyi és szociális intézmények állandó bővítésre szorulnak, sokszor helyhiánnyal küzdenek. A közmű-infrastruktúra a teljesítő képességének határán jár.

Mi történik a változtatási tilalom elrendelése után? Mik a további lépések?

Azonnal nekilátunk – az előkészítést már meg is kezdtük – a Helyi Építési Szabályzat átfogó, részletes módosításának, amely a jogszabályban meghatározott lépések és határidők miatt kb. egy évet vesz igénybe. Ez a munka a település összes lakóövezetére kiterjed, mindenhol szigorításokat fogunk eszközölni, nemcsak a változtatási tilalommal érintett, ún. „forró pontokon”.

Mi a célunk a Helyi Építési Szabályzat átfogó módosításával?

Csökkenteni fogjuk a lakásszámot, megelőzzük a további parkolási problémákat, kiterjedt családi házas övezeteket jelölünk ki, ahol megtiltjuk további társasházak építését. Meg akarjuk őrizni Dunaharaszti élhetőségét, ahol nem növekednek tovább a közlekedés problémái. Továbbra is biztosítjuk minden haraszti gyermek bölcsődei, óvodai, iskolai férőhelyhez jutását. Megőrizzük Dunaharaszti azon képességét, hogy itt mindenki számára biztosított a szociális és egészségügyi ellátás, a kulturális szolgáltatások. Szavatolni akarjuk a közműszolgáltatások biztonságát. A rendkívül sikeres Bezerédi Sportpark mintájára új köztereket hozunk létre a város több pontján, növeljük a sport- és szabadidős létesítmények számát.

Mindehhez az kell, hogy a minimálisra szorítsuk le a városunkba történő további betelepülést. Ehhez a Képviselő-testület – egyhangú szavazással – megtette az első, nagyon lényeges lépést, és ígérhetem, megyünk tovább az úton.

Dr. Szalay László polgármester

Fotó: Tóth Gábor, dh online

A változtatási tilalommal érintett területek az alábbi térképen követhetők:

 

Twitter megosztás Google+ megosztás