2024. október 16.
Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete szeptember 30-án tartotta utolsó ülését ebben az ötéves ciklusban, ünnepi keretek között, a Laffert Kúria Dísztermében.

Az ülést megelőzően dr. Szalay László polgármester kitüntetéseket nyújtott át. Dunaharaszti Város Önkormányzat Képviselő-testülete áprilisi ülésén úgy döntött, hogy Dr. Bereczki Sándor Péternek, Horváth Jenőnek és Fényes Istvánnak Pro Urbe Dunaharaszti Kitüntető Díjat ítél oda kiemelkedő életútjukért, valamint a város szolgálatában eltöltött évtizedek elismeréseként (a kitüntetett személyeket külön anyagban méltatjuk hamarosan).

 Dr. Szalay László polgármester ezt követően beszámolt az előző rendes ülés óta elvégzett feladatokról:

  1. Örömteli hírrel kezdhetem a jelen beszámolót, hiszen a Magyar Államkincstár Budapesti és Pest Vármegyei Igazgatósága tájékoztatta Önkormányzatunkat, hogy 125 millió Ft összegű támogatásra érdemesnek ítélte a „Humán fejlesztések” című felhívásra benyújtott pályázatunkat.
  2. A Városháza Műszaki Iroda épületének tetőfelújítása elkészült. A kivitelezés keretében a tető elbontása nélkül megtörtént a székállások, szarufák teljes cseréje, új fogópárok kiépítése és a tűzfal újjáépítése is.
  3. A Városháza főépületének főbejárata megújult, a régi ajtó- és tokszerkezet mintáját megtartva, új, egyedi gyártású, megfelelő hőszigetelésű ajtó lett beépítve.
  4. A Mese Óvoda régebbi szárnyában lévő 3 csoportszoba és az öltözők új padlóburkolatot kaptak, 7 csoportszobát és a hozzájuk tartozó folyosót kifestettük, az Óvoda pedig új bútorokat szerzett be.
  5. A Napsugár Óvoda konyhája teljes felújításon esett át: a vízvezetéket, elektromos hálózatot átépítettük, burkolatcsere, ajtócsere történt és a teljes konyhatechnológiát – berendezéseket, bútorokat, eszközöket, gépeket - kicseréltük.
  6. A Hétszínvirág Óvodában 3 csoportszobát, öltözőt és mosdót kifestettünk.
  7. A Gyermekorvosi Rendelőben lévő atmoszférikus kazánt új, Remeha Quinta típusú, korszerű kondenzációs kazánra cseréltük, melynek a beüzemelése is megtörtént.
  8. A Baktay téren és a Hősök terén a városi rendezvényhelyszínek elektromos energia ellátása földkábel kiépítésével és új mérőhely kialakításával megtörtént.
  9. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat kormányhivatali ellenőrzése június végén eredményesen lezajlott. A szakmai programban és az SZMSZ-ben tett megállapítások korrigálásra kerültek, így a most módosításra kerülő okiratok is már ennek megfelelően készültek el. 
  10. Az augusztus végén tartott társulási gyűlésen a RSD Parti Sáv Önkormányzati Társulás jogutód nélküli megszüntetéséről és a megmaradt vagyon felosztásáról döntöttek az érintett tagok, tekintettel arra, hogy a Társulás létrehozásának célja megvalósult.
  11. A 2024. VI., VII. és VIII. havi pénzforgalmi jelentés, valamint a 2024. II. negyedévi időközi mérlegjelentés beadásra került.
  12. A Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóságnál pályáztunk és elnyertük a bérleti jogát a Kikötő sétányon 4 db (Piknik park mögött 2 db, illetve a Duna Kemping mögött szintén 2 db) stég használatára.
  13. A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola alsó tagozata melletti murvás parkoló bevezető szakaszának aszfaltozása és a környezetének vízelvezetése megtörtént.
  14. Új játszóeszközöket helyeztünk ki a Napsugár Óvodában: 1 db mini fészekhintát és egy KOMPÁN típusú csúszdát.
  15. A Budapest-Belgrád vasúti projekt keretében átadásra került a Magyar utcai vasúti átjáró, ezzel egyidejűleg lezárták a Temető utcai átjárót, itt viszont kiépült egy ideiglenes vasúti átjáró. Lezárásra került a Határ úti átjáró is, melynek átadása a forgalomnak legkésőbb október végén várható. Ezt követően kerül sor a Mindszenty utcai átjáró lezárására, mely várhatóan novemberig tart majd.
  16. Az ütemtervnek megfelelően halad a Dunaharaszti-Taksony kerékpársávok építése, a várható befejezés november vége, ezt követően tervezzük a pályaszerkezet felújítását, közösen a Magyar Közúttal.
  17. A Déli iparterület egy részén elkészült a közműhálózat és a szervizút építése.
  18. Felhívom a tisztelt lakosság figyelmét, hogy az őszi ingyenes urológiai egészségügyi szűrővizsgálatok időpontjai: október 8. és október 22. napja.  

A Képviselő-testület elfogadta az első félév pénzügyi teljesítéséről szóló költségvetési beszámolót, majd döntött a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat belső felújítására kiírt közbeszerzési eljárás eredményéről. A munkák megkezdődhetnek, az intézmény kívül-belül megújul. A közbeszerzési ütemtervet is módosították a képviselők annak érdekében, hogy az 510-es számú út – az új kerékpársávok közötti – újraszőnyegezése még az idei évben megtörténhessen.

A képviselők ezután több olyan előterjesztésről döntött, melyek Dunaharaszti településrendezési eszközeit, így a Helyi Építési Szabályzatot is módosítják annak érdekében, hogy radikálisan csökkentsék a városban építhető társasházak számát. Döntést hoztak a Fő út 85. szám alatt létrehozandó parkolóról is, itt a cél az, hogy a szomszédos épületben megnyithasson majd a konditerem. A piactérre vonatkozó építési szabályok módosításáról is határozott a testület, ez azért fontos, mert a meglévő, elavult iroda- és illemhely épület helyére egy új, korszerű konténer épület kerül majd, amely az önkéntes tűzoltók vonuló autójának és pihenőhelyiségének elhelyezését is szolgálja majd.

A leendő körforgalom megvalósítása érdekében területcserékről döntött a testület, majd úgy határoztak, hogy a Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat több vagyonelemét átveszik és vállalják azok fenntartását. Átadták vagyonkezelésre a tankerület részére a város által a Rákóczi kisiskola udvarán létrehozott játszóteret, és arról is határoztak, hogy háromoldalú megállapodást kötnek a tankerülettel és a DMTK-val, hogy együtt fejlesztik a Kőrösi iskola tornacsarnokát. Elfogadták a DMTK elszámolását az önkormányzati támogatással, Kücsön Sándor gazdasági tanácsnok beszámolóját, a Városi Bölcsőde új szakmai programját, és módosították a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat alapiratait. Döntöttek arról, hogy felemelik a köztisztviselői illetményalapot, és 4,5 havi, időarányos jutalmat szavaztak meg dr. Szalay László polgármester részére, munkájának elismeréseként.

Az ünnepi ülés alkalmából mindhárom kitüntetett képviselő elköszönt a testülettől. Így tett Knapp Tibor képviselő is, aki 18 éven keresztül eredményesen szolgálta a várost és választókerületét, utolsó ciklusában a Pénzügyi Bizottság elnökeként.

További életükhöz, munkájukhoz jó egészséget és sok sikert kívánunk!

Twitter megosztás Google+ megosztás