2024. április 25.

Tizenöt éves a Dunaharaszti Sváb Tájház!

2022. szeptember 8. csütörtök

Gerber Ferenc, a Dunaharaszti Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elevenítette fel a kezdeteket köszöntő beszédében és hívta színpadra a kezdeményezőket.

A címlapfotón Gyarmati Attila, Kreisz Antal, dr. Szalay László polgármester, Gerber Ferenc és Kaltenecker József

Néhány lelkes fiatalember 2006-ban elhatározta, hogy a felmenők tiszteletére létrehoznak egy tájházat, ahol bemutathatják, milyen környezetben éltek az ősök, hogyan is nézett ki valaha egy sváb parasztház, milyen bútorok, használati tárgyak, ruhák, szőttesek voltak, hogyan éltek, milyen volt az udvar, a terménytároló, a lugas, a virágoskert…

Az ő elhatározásukból született meg a Tájház, amely idén már a 15. születésnapját ünnepelte. A Zöldfa utca szeptember 3-án délután megtelt az ünneplőkkel. Nagyon sokan viseletben érkeztek, a kislányok és hölgyek haja a hagyomány szerint fonva, szalagozva, a kisfiúkon, urakon csizma, bőrnadrág, vagy a fekete mellény az elmaradhatatlan hófehér, vasalt, keményített inggel. A táncosok óvodáskorúaktól dédnagymamákig járták a hagyományos német nemzetiségi táncokat. Nyárson sült az ökör, az elmaradhatatlan házi sváb sütemények, hideg sör, limonádé mellett beszélgettek a hosszú padokon a barátok, ismerősök.

A Haraster Dorfmusik Fúvószenekar is épp 15 éves, így közös volt az ünnep. A díjnyertes zenekar szebbnél szebb darabokat adott elő, vezetőjük vendégkarmestereket is invitált a színpadra: dr. Szalay László polgármester, Pánczél Károly országgyűlési képviselő és Kreisz László, Taksony polgármestere is dirigálhatott a tréfás hagyomány szerint egy-egy polkát a közönség nagy örömére.

Köszönjük a sok készülődést, az ünnepet, a vendégszeretetet, amivel a haraszti hagyományőrző svábság fogadta a születésnapra érkező vendégsereget.

Isten éltesse sokáig az egész közösséget!

Twitter megosztás Google+ megosztás