2024. április 26.

Templomszentelés Dunaharasztin

2021. november 2. kedd

Nem mindennapi esemény egy új templom felszentelése. A ligeti hívek sok évtizedes álma vált valóra 2021. október 30-án: "visszakapták" régi templomukat úgy, hogy egy vadonatúj Istenháza emelkedett fel Dunaharaszti közepén.

A Rákóczi-liget új katolikus temploma Szent Imre herceg nevét kapta meg, a templomszentelő szertartást Marton Zsolt váci megyéspüspök tartotta.

Két éve már nyitva volt a kapuja a gyönyörű, új templomnak, a hívek időről időre megtöltötték a padsorokat, de a felszentelésre most, az utolsó simítások végeztével került sor, amikor már a templomkert is elkészült.

Az idősebb harasztiak még emlékeznek a Rákóczi-liget régi templomára, amely 1944-ben összedőlt, s csak a vele szemben lévő harangláb emlékeztett bennünket arra, hogy ott valaha templom állt. 2014-ben tették le az új templom alapkövét és sok segítséggel, hívek adományaiból, a váci püspökség és Dunaharaszti Város Önkormányzatának támogatásával felépülhetett az új templom, aminek színes üvegablakait is egy-egy családnak, adományozónak köszönheti a közösség. Láng András, Taksony-Dunaharaszti plébánosa köszönetet mondott beszédében a nyolc tagú templomépítő bizottságnak, hogy a több mint 300 millió forintos beruházás megvalósulhatott, hiszen a kezdetekkor csupán 5 millió forintja volt az egyházközségnek. Dr. Szalay László polgármester kiemelte, hogy ahogyan az 1932-ben avatott régi templom is közadakozásból épült fel, az új Szent Imre templom is az összefogás erejét bizonyítja, s nem csak a katolikus hívek, hanem minden dunaharaszti számára öröm a templom és az azt övező nyitott park létrejötte. Faragó Csaba, a Dunaharaszti Református Gyülekezet lelkipásztora köszöntő beszédében szintén a közös örömre, gyarapodásra hívta fel a figyelmet. Marton Zsolt váci megyéspüspök igehirdetésében Pál apostol efezusiakhoz írott leveléből idézett: „Apostolokra és prófétákra alapozott épület vagytok, amelynek maga Krisztus Jézus a szegletköve.” Beszédében a a plébánia, a közösség, a család összetartását és ünnepét hangsúlyozta. A szertartás után ezt az üzenetet megerősítette a templomkertben szervezett szeretetvendégség és az esti jótékonysági zenés-táncos ünnep, az Egyházközségek Zenés Vigadalma, melynek házigazdája Bógár Zsolt atya volt.

A Fő úti „régi templom” Szent István királyunk nevét viseli, szép szimbólum, hogy a fiatalabb, új templom Szent Imre herceg nevét kapta meg.  A herceg 15 éves korától István király mellett nevelkedett, az ő számára íródtak az Intelmek. A közelgő november 5-ikei Imre nap alkalmából álljon itt az Intelmekből egy részlet:

„(…) szerelmetes fiam, szívem édessége, sarjam, jövő reménysége, kérlek, megparancsolom, hogy mindenütt és mindenkiben a szeretetre támaszkodva ne csak atyafiságodhoz és rokonságodhoz, vagy főemberekhez, avagy a gazdagokhoz, a szomszédhoz é az itt lakóhoz légy kegyes, hanem még a külföldiekhez is, sőt mindenkihez, aki hozzád járul. Mert a szeretet gyakorlása vezet el a legfőbb emberi boldogsághoz. Légy irgalmas minden szenvedőhöz, őrizd szívedben mindig az isteni intést: Irgalmasságot akarok és nem áldozatot.”

(Szent István király intelmei Imre herceghez)

A fotókért köszönet Wágner Attilának!
Twitter megosztás Google+ megosztás