2024. április 19.
Maszkot hordani kötelező, tartani kell a távolságot, lesz külön idősáv az időseknek. Dr. Szalay László közleménye.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Soraimat azzal kezdem, hogy köszönetet mondok Önöknek fegyelmezettségükért, együttműködő magatartásukért, mellyel nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy szeretett városunkban a koronavírus-járvány nem tudott teret nyerni! Lassan visszakapjuk régi életünket, az Önkormányzat is tervszerűen indítja újra a befagyasztott szolgáltatásokat, melyek között kiemelt helyet foglal el a piac újranyitása.

A legfontosabb információval kezdem: május 23-án, szombaton rendezzük meg először a piacnapot, amit terveink szerint a korábbi, szerda-szombat ritmusban követ majd a többi. Minden árus elfoglalhatja a régi helyét, nem korlátozzuk tehát a termékek, szolgáltatások körét, ez nem lenne méltányos a kereskedőkkel (és, persze, a vásárlókkal) szemben.

A vírus azonban nem tűnik el máról holnapra az életünkből, nem árt tehát óvatosnak lennünk. Ezért egy-két szigorú, és néhány ajánlott szabályra hívom fel a figyelmüket, kérem, tartsák be ezeket, és a piacozás közben is legyünk tekintettel egymás egészségére!

A piac területén kötelező a maszk, vagy bármilyen, a szájat és az orrot eltakaró ruhadarab viselése, mind az árusok, mind a vásárlók részére. Ennek hiányában nem lehet a piacon tartózkodni!

Tisztelettel kérem Önöket, próbálják betartani – amennyire ez az asztalok körül lehetséges – az előírt 1,5 méter távolságot!

A védelmi intézkedésekről szóló, 168/2020. (IV. 30.) Korm. rendelet Idős honfitársainkra vonatkozó védelmi intézkedésekről szóló 3. § (3) bekezdése szerint: „A településen működő piac nyitva tartásának rendjéről és a piacnak a 65. életévüket betöltött személyek általi látogatásának rendjéről a települési önkormányzat e rendelettől eltérően rendelkezhet. A piac nyitva tartása alatt olyan kizárólagos látogatási idősávot kell megállapítani, amely alatt a piacot kizárólag 65. életévüket betöltött személyek látogathatják.”

Ennek alapján, valamint a vásárlói szokások elemzése és sok-sok év tapasztalata nyomán az idősávokat az alábbiak szerint határozom meg:

  • 6-8 óráig csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak a piac területén (ez a szabály az árusokra nem vonatkozik).
  • 8 órától a piac mindenki számára szabadon, saját felelősségére látogatható. Nyomatékosan kérem azonban a 65 év feletti lakosságot, hogy 8 óra után kizárólag jól átgondolt esetben keressék fel a piacot és vegyék figyelembe, hogy az csak saját felelősségre látogatható.

Kérem a családokat, hogy korlátozzák a piacra indulók számát, ezzel is csökkentve a tömeg méretét. Ha lehet, hagyják otthon a gyermekeket, csak azok jöjjenek ki, akiknek ez feltétlenül szükséges!

Kollégáim emelt számban teljesítenek majd szolgálatot a piac területén, figyelnek a szabályok betartására, mindannyiunk érdekében. Maradjunk továbbra is éberek, és vigyázzunk egymásra!

Dr. Szalay László polgármester

Twitter megosztás Google+ megosztás