2024. április 20.
Idén már másodszor rendezett integrált alkotótábort Dunaharasztiban a Mozaik Egyesület és a Dunamenti Összművészeti Egyesület, az Önkormányzat támogatásával.

A táborban 2019. augusztus 12-16 között tíz gyereket vártunk, akik közül öten autisták. A gyerekekkel autizmust értő gyógypedagógusok, festőművészek és lelkes önkéntesek dolgoztak.

A program megszervezését azért éreztük fontosnak, mert autista gyerekek szüleiként  megtapasztaltuk, hogy a vakációban tartalmas, élvezetes és megfizethető programot szervezni a gyerekek számára nagy feladat a családoknak. Különösen igaz ez, ha autista gyermeket (is) nevelnek.

Ezek a tapasztalatok adták az ötletet egyesületünknek, hogy megkeressük a Dunamenti Összművészeti Egyesület Dunaharasztin alkotó művészeit az integrált alkotótábor gondolatával. Elképzelésünk kedvező fogadtatásra talált, így először 2018 augusztusában, majd 2019–ben újra integrált alkotótábort szerveztünk Dunaharasztiban.

A gyerekek idén egy színdarab bemutatásával lepték meg családtagjaikat és barátaikat. Megalkották a történetet, elkészítették a jelmezeiket és díszleteket. Mindenki lelkesen dolgozott, így fordulhatott elő, hogy a színpadon megjelent egy marslakó, néhány vadállat, és még a télapó is. Egy ilyen remek darabbal természetesen sikert arattak.

A tábor autizmus szempontból akadálymentesítve volt, ami megkönnyítette az összes résztvevő munkáját.

Lehel Endre grafikusművész, alpolgármester évek óta a tábor egyik fő szervezője

Tartalmas programot hoztunk létre, melyben az autista és a nem autista gyerekek is megtapasztalták a közös munka, alkotás örömét. A megvalósításba bevont művészeket, önkénteseket és helyi vállalkozókat pedig megismertettük az autizmussal, így növelve az állapot ismertségét, elfogadását.

Köszönettel tartozunk  Volker Schwarz–nak és Lehel Endrének fáradhatatlan munkájukért, Borsodi Zsófiának és Tar Enikőnek a profi gyermekfelügyeletért és Németh Jánosnak a finom ebédekért.  Dunaharaszti Város Önkormányzatának,  a Gebrüder Weiss Kft–nek és a Blues for Blue művészeinek a tábor megvalósításához nyújtott támogatásért.

Kapitány Imola

Twitter megosztás Google+ megosztás