2024. március 29.
Az Önkormányzat közterület-felügyelői bejelentést kaptak egy, az A3-as esővízcsatornán úszó, kiterjedt olajfoltról. Percek alatt a helyszínre értek, és gyors intézkedéseikkel sikerült megakadályozni, hogy a szennyeződés elérje a Duna-Tisza Csatornát, beláthatatlan károkat okozva az ottani élővilágnak.

Ismert, hogy a napokban micsoda tragédia érte a szigorúan védett Kis-Dunát: nagy mennyiségű olajat engedett valaki a folyóba, hatalmas károkat okozva a vízi és szárazföldi élővilágnak. Nos, tegnap ez majdnem megismétlődött Dunaharasztin, de az illetékes szervek összefogásának és gyors fellépésének hála sikerült megelőzni a nagyobb bajt.

Az olajfolt továbbterjedését a Bethlen Gábor utca magasságában sikerült megállítaniuk a város közterület-felügyelőinek, akik a katasztrófa-védelemtől kapott olajfogó párnák segítségével magakadályozták a további szennyezést. Időközben a Városi Rendészet vezetője és a csapadékvíz-elvezető rendszert üzemeltető Hidrográd Kft. munkatársa lokalizálta az árokba olajat folyató csatornát, és mintegy 30 csatornafedő felemelésével jutottak el végül ahhoz az ingatlanhoz, amely a szennyeződés kiindulóponja volt. A helyszínre kiszállt ezt követően a rendőrség, a katasztrófa-védelem és a jegyző is, és közös helyszíni szemlét tartottak a családi ház udvarán, ahol, mint kiderült, egy illegálisan kialakított, a városi rendszerbe bekötött esővízgyűjtő csatornába folyatták a gázolajat. A hatóságok a szükséges intézkedéseket megtették és megteszik.

Dunaharaszti Önkormányzatának most az a legfontosabb feladata, hogy a kárelhárítást azonnal megkezdje. A szennyeződés közel két kilométernyi hosszúságban közvetlenül elszennyezte a város vízelvezető rendszerét, ezt át kell mosni, ki kell kotorni, a hulladékot el kell szállítani, és folyamatosan monitorozni kell a szóban forgó szakaszt. A költségeket csak megbecsülni lehet, természetesen mindent megtesz azért a város, hogy ezt áthárítsa a szennyezőre.

Twitter megosztás Google+ megosztás