2024. március 28.
Az alábbiakban a Tervezünk és játszunk! projektet mutatjuk be, de elérhetővé tesszük a hunyadis diákok többi sikerét is.

Iskolánk, a 2019-ben megnyert Nemzeti Tehetség Program pályázat keretében, tehetséggondozó műhelyt szervezett ötödik és hatodik évfolyamos tehetségígéreteknek a 2019/2020-as tanév második félévében. A projekt „Tervezünk és játszunk!” névvel indult, ahol a tanulók táblajátékokat ismerhették, és ismertek meg.  A szakkör keretein belül nem csak a stratégiák megismerése, a játék öröme volt a cél, hanem a tanulók maguk is terveztek és a 3D nyomtató segítségével játékokat nyomtattak. A tervezés és alkotás nagymértékben fejlesztette a résztvevők kreativitását, fantáziáját.

A matematikai-logikai foglalkozásokat Anita néni és Erika néni vezette, míg az informatikai tevékenységek során István bácsi mentorálta a gyerekeket.

A pályázat keretein belül a játékokból csak egy-egy példányt kapott az iskola, így a csoportos játékélményhez már a saját készítésű eszközöket használtuk. A gyerekek kedvencei közé a Kalaha, a Quarto, a Blokus és természetesen a jól ismert sakk játékok tartoztak. Ezek a játékok segítették az előnyadós, a vonalnyerős és a lerakosgatós táblajátékok stratégiáinak megismerését.  A társasjátékok mellett szerepet kapott a robotika is. A részt vevő tanulók megtanultak MICROBIT-et programozni, 3D tervezni, szkennelni, nyomtatni, sőt robotharcot is szerveztünk számukra.

A tervezett programok közül valamennyi szabadidős foglalkozást le kellett mondanunk a tavaszi pandémia miatt, valamint a digitális oktatás alkalmával a szakkört szünetelt. A 2020/2021-es tanévben azonban a tanórán kívüli foglalkozásokat be tudtuk fejezni az időközben már hatodik-hetedik évfolyamossá „cseperedett” tanulóinkkal.

A pályázat keretein belül szerzett és készített eszközök gazdagítják iskolánk lehetőségeit. A kötött tanulási idő mellett a tanulóknak lehetőségük lesz a későbbiekben a társaik által készített eszközöket használni, a stratégiákat társaiktól megtanulni, a játék örömét felfedezni.

További képek:

http://hunyadi-dh.hu/new/?p=7006

Kisfilm:

http://hunyadi-dh.hu/new/?p=6961

Öko-Manók Projekt:

http://hunyadi-dh.hu/new/?p=6978

Kisfilm:

http://hunyadi-dh.hu/new/?p=7018

 

Twitter megosztás Google+ megosztás