2024. április 20.
Évek óta rendszeresen írtunk különböző internetes felületeinken, valamint a KisDuna Tévében is hírt adtunk a felelős állattartásról, a közterületen való kutyasétáltatás szabályairól, a póráz nélkül kóborló kutyák veszélyeiről.

Sajnos, nap mint nap azzal szembesülünk, hogy városunkban önsétáltató vagy kóborló kutyák rendszeresen kint vannak a lakott területeken, parkokban, utcákban. Kénytelenek vagyunk szigorúbban venni az állatvédelmi jogsértéseket és a jogszabály szerint eljárni. Eddigi eljárásaink során a legritkább esetben róttunk ki pénzbüntetést, ehelyett figyelmeztetéssel éltünk, ez azonban sajnos nem elegendő a tapasztalatok szerint.

Az állatvédelmi bírságról szóló, 244/1998. (XII. 31.) Korm. rendelet tartalmazza részletesen a jogkövetkezményeket. A települések jegyzője, mint állatvédelmi hatóság, köteles eljárni a jogsértő helyzetekben és az eljárás lefolytatása után ki kell szabnia az állatvédelmi bírságot.

Felhívjuk a figyelmüket, hogy amennyiben kóbor ebről bejelentés érkezik hozzánk, a jogszabálynak megfelelően ki fogjuk róni a pénzbüntetést, melynek a legkisebb összege 75.000 Ft. A törvényrendelet által meghatározott szorzókkal azonban a bírság összege emelkedhet attól függően, hogy milyen állatról/állatokról van szó és milyen jogsértést követett el az állattartó. A leggyakrabban a kutyákkal kapcsolatban történik jogsértés. Az eljárás keretében vizsgáljuk a kutya tartási körülményeit, oltását, chipjét. A kiszabott bírság behajtható abban az esetben, ha az állat gazdája nem fizeti ki a megadott határidőn belül.

Közterületen kizárólag pórázon, oltott és chippel rendelkező kutyát lehet sétáltatni! A veszettség elleni oltás kötelező, a chip, ami a kutya és gazdája beazonosítására szolgál, szintén kötelező!

Az elmúlt hónapban egy több, mint 400.000 Ft-os és egy 2,9 millió Ft-os bírságot szabtunk ki, amire minket is jogszabály kötelez. Nincs lehetőségünk az összeg csökkentésére, mert a vizsgálat során feltárt tények meghatározzák a büntetési tétel nagyságát, azon módosítani nem lehet.

Kérjük Önöket, vegyék komolyan az állattartásra vonatkozó kötelező előírásokat!

Kutyáikkal kapcsolatban az alábbiakról győződjenek meg:

  • A kerítéseket erősítsék meg, hogy a kutya ne tudjon kiszökni!
  • Ne engedjék ki a kutyát sétálni egyetlen percre sem, a kutya önsétáltatása tilos!
  • Oltassák be és chipeltessék be kutyáikat!

Köszönjük az együttműködésüket!

Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal

Twitter megosztás Google+ megosztás