2024. április 28.
Dr. Szalay László polgármester ismertette az Önkormányzat 2024. évi költségvetését, majd kérdésekre válaszolt.

2024. február 19-én, hétfőn 18:00 órától tartotta meg Dunaharaszti Város Képviselő-testülete a József Attila Művelődési Házban az idei évi közmeghallgatást. Mint minden évben, idén is a költségvetés elfogadása előtt ad arra lehetőséget ez az alkalom, hogy az itt élők felszólaljanak a számukra fontos ügyekben. Bár a jogszabály ezt idén már nem tette kötelezővé, Dunaharaszti, tartva magát a hosszú évtizedes hagyományokhoz, meghívta az itt élőket a közmeghallgatásra, ahol mindenki szót kapott, aki szeretett volna.

Dr. Szalay László polgármester ismertette a közmeghallgatás célját, az idei költségvetés számszaki adatait: a főösszeget, az adóbevételeket, ezen belül az iparűzési adó bevételt, valamint az abból származó szolidaritási adó befizetési kötelezettségünket. A polgármester elmondta, hogy az Önkormányzat a jogszabályban előírt kötelező feladatain kívül (pl. minden városi intézmény fenntartása, állagmegóvása, felújítása, bérek kifizetése, szociális és kulturális feladatok, közutak, közvilágítás, köztemető, játszóterek, parkok, zöldfelületek fenntartása, stb.) számos önként vállalt feladatot is ellát, amire az idei évben is lesz pénz. Ilyenek például a dunaharaszti gyermekek és felnőttek ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatai, a szociális és egészségügyi ellátórendszer, vagy az ingyenes helyi buszjáratok.

A 2024-es évben lehetősége van arra a Képviselő-testületnek, hogy befejezze azt a ciklustervet, amit 5 évvel ezelőtt elhatározott. Megépül a Paál László utca teljes hosszában, elkészülnek a Dunaharaszti-Taksony közötti kerékpársávok, valamint komoly fejlesztés indul a Sport-szigeten, megújul a Csónakház, hamarosan leteszik a napközis tábor alapkövét, a teniszpálya közelében a holtág felett újra híd ível majd át és vízparti játszótér is épül a családok örömére. Hamarosan gyermekeket fogad majd az új bölcsőde.

A felszólalók témái között leginkább a fekvőrendőrök telepítése, illetve megszüntetése, a kerékpárosok érdekei, a járdaépítések, az utak és a vízelvezető rendszerek fejlesztései, javításai szerepeltek.

A KisDuna Televízió Youtube csatornáján megtekintheti a teljes felvételt: https://www.youtube.com/watch?v=ppnr7heGWJQ&t=8s

Fotó: Tóth Gábor

Twitter megosztás Google+ megosztás