2024. április 20.
Címkék: közmeghallgatás
Dr. Szalay László polgármester válaszolt a megjelentek kérdéseire.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2022-es év költségvetésének megszavazása előtt, február 16-án 18:00 órától a József Attila Művelődési Házban közmeghallgatáson ismertette a város működésének pénzügyi részleteit, a bevételek és a kiadások alakulását, a város idei fejlesztési és beruházási terveit. Az esemény szónoka dr. Szalay László polgármester volt.

A polgármester ismertette az idei év főbb célkitűzéseit. Ebben az évben új bölcsőde építésébe fog a város a Paál László utcánál létrejövő új oktatási-nevelési centrumban, erre korábban 480 millió Ft támogatást nyertek el, az Önkormányzat ehhez tette hozzá az önrészt. A közbeszerzés folyamatban van.  A bölcsőde mellett új általános iskola, zeneiskola, koncertterem is épül, a református egyház számára ajándékozott önkormányzati területen pedig egy új óvoda, amely szeptemberben meg is nyit majd. A Bezerédi Sportparkról a február 21-i ülésen dönt a Képviselő-Testület, a közbeszerzésnek akkor már nyertese lehet, szerencsére a tervezettnél kedvezőbb áron. A körbekerített Sportparkban korszerű műanyag burkolattal ellátott kosár- és futballpálya, zenepavilon, szabadtéri kondipark és természetesen játszótér is lesz közvilágítással. Vizesblokknak és büfének helyet adó épület is létesül majd. A kerítésen kívüli rekortán futókör mentén parkolók, járda és csatlakozó vízelvezetés is épül. Idén szeretnék elindítani a Sport-szigeten lévő napközis tábor és a Duna-parti sétány létrehozását, hamarosan befejeződik a Némedi úti építkezés, elkészül a kerékpársáv és a járda, valamint pályáznak a Taksonyt és Dunaharasztit összekötő bicikliút megvalósítására is. Folytatják az okos zebrák kiépítését is.

A közmeghallgatás legfontosabb részeként a dunaharasztiak feltehették kérdéseiket közvetlenül a Képviselő-Testületnek. A kérdésekre dr. Szalay László polgármester válaszolt.

Felmerült a MÁV-Alsó terület rendezése, közművesítése, melynek kapcsán az Önkormányzat természetesen vállalja a rá eső feladatokat, de az első lépésként az ott lévő ingatlanok tulajdonosainak kell megegyezniük és közösen vállalni a beruházással járó kompromisszumokat, feladatokat és költségeket. A Golgota utcai csapadékvíz-elvezetés megoldására folyamatban van a tervek elkészítése, a Paradicsom-szigeti utcák állapotának rendezése is idei feladat. Felmerült az önkéntes tűzoltó egyesület létrehozása a város lakóiban, a szervezés elkezdődött, az Önkormányzat nyitott az ügy támogatására, ha a megvalósíthatósági terv elkészül a civilek részéről. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy Dunaharaszti városa minden évben jelentős összeggel támogatja a katasztrófavédelmet azért, hogy a lakosok gyors segítséget kapjanak a bajban.

A Budapest-Belgrád vasútfejlesztéssel kapcsolatban felmerült kérdések során a polgármester tájékoztatta a hallgatóságot, hogy rendszeresen tárgyalnak az érdekeink védelméért, hiszen nem nézhetjük tétlenül, hogy a város lakói a jelenleginél kedvezőtlenebb körülmények közé kényszerüljenek, ezért ezzel kapcsolatban folyamatosan lobbiznak, egyeztetnek. Bíznak benne, hogy Dunaharaszti számára a lehető legjobb megoldás születik majd. A kérdések között szerepelt a város lélekszámának kontroll alatt tartása is, amivel kapcsolatban a polgármester tájékoztatta a hallgatóságot, hogy Dunaharasztin 2016 óta minimum 400 nm telek szükséges 1 lakás megépítéséhez, tehát nem épülhetnek többlakásos társasházak a régebbi nagy telkeken.

Dr. Szalay László polgármester örömmel üdvözölte az utolsó kérdező szerepét hagyományosan ellátó Almási Imrét, és miután válaszolt a felvetéseire, megköszönte a megjelenteknek az aktív részvételt, és bezárta a közmeghallgatást.

Twitter megosztás Google+ megosztás