2024. április 26.
Címkék: helyi járat, busz
2023. április 24-én szavazta meg a Képviselő-testület azt az előterjesztést egyhangú igen szavazattal, amelynek értelmében a helyi buszközlekedés minden korosztály számára ingyenes lett Dunaharasztin június elsejétől.

Ahogyan dr. Szalay László polgármester korábban elmondta, régóta tervezte már, hogy Harasztin térítésmentes legyen a helyi járat. A képviselők is úgy látták, hogy a város költségvetése ugyan terhelődik ezzel a kiadással, ugyanakkor nagyon sok haraszti lakos, diák, idős ember, család számára fontos támogatást jelent ez az intézkedés, miközben jelentős környezetvédelmi haszna is van annak, ha többen használják a tömegközlekedést, és kevesebben szállnak autóba. A korábban kedvezménnyel utazó diákoknak havonta egyszer be kell majd a hamarosan megjelenő online felületen regisztrálni, ún. „regisztrációs jegyet” (szintén ingyenes) váltani, mert ezáltal az Önkormányzat az ő utazásaik után továbbra is megkaphatja az eddig járó állami támogatást.

A helyi buszközlekedés megújításának következő lépcsőfoka a korszerűbb buszok üzembe állítása lesz. A Haraszti Aktuális c. havonként megjelenő önkormányzati híradó májusi adásában (megtekinthető a város YouTube csatornáján) is beszélt arról a polgármester, hogy a közbeszerzési eljárásban az Önkormányzat a helyi buszközlekedés üzemeltetésével kapcsolatban olyan feltételeket szabott meg, amelyek a harasztiak számára kényelmesebb, korszerűbb és modernebb tömegközlekedést biztosítanak. A közbeszerzési eljárás értelmében 2024. januárjától új, környezetbarát EURO VI-os motorral rendelkező buszokkal történik majd az utasszállítás városunkban.

A közbeszerzési eljárás nyertesét hamarosan, 2023. június 12-én, hétfőn hirdetik majd ki, így tehát új megállapodás születik majd az üzemeltetésről, új közszolgáltatási szerződést köt a város 60 hónapra. A harasztiak számára fontos térítésmentesség gyors bevezetése miatt a jelenlegi üzemeltetővel, a Ventona Trans Kft.-vel megállapodott az Önkormányzat és átvállalta a lakosságtól az eddig csak jeggyel-bérlettel igénybe vehető közlekedés költségét. Természetesen a nyertes szolgáltatóval is folytatódik majd a június elsejétől életbelépett gyakorlat: a lakosság számára a helyi busz most már ingyenes lesz, annak költségét a város vállalja a továbbiakban.

Fotó: Tóth Gábor, dho

Twitter megosztás Google+ megosztás