2024. március 29.
Címkék: Sport-sziget
A Ráckevei-Dunaágat a korábbi folyóág duzzasztásával mesterségesen hozták létre, mégis hazánk egyik különleges területe, amely többszörösen természetvédelmi védelem alatt áll és a Natura 2000 területek között szerepel.

A „Kis-Duna” mentén elterülő, városunk központjához közeli Sport-sziget tele van természeti kincsekkel. Régi álmunk volt, hogy a nádasokkal, füzesekkel, holtágakkal tarkított vízi világ értékeit, a ritka növényeket, védett állatokat közelebbről is bemutassuk Önöknek.

Nyertes pályázatunknak köszönhetően a teniszpályától a Piknik parkig nyúló sétány felújításához kapcsolódóan információs táblákat helyeztünk el, amelyeket elolvasva megismerhetjük a Sport-sziget történetét, tájékozódhatunk a régi dunai strandokról és megismerhetjük az itt élő növényeket, halakat, hüllőket és madarakat. Dukay Igor természetvédelmi mérnököt kértük fel a sétaút koncepciójának kidolgozására, a szövegek megfogalmazására, szakértőként vett részt városunk nagy környezetvédője, dr. Sziráki György, „Gyuri bácsi” valamint Kecskés Ferenc és Karcza Zsolt és az MME Monitoring Központ munkatársai.

A táblák elkészítéséből és kihelyezéséből oroszlánrészt vállalt Lehel Endre, városunk alpolgármestere. Műanyagból készültek, UV-álló fólia védi őket. Bízunk benne, hogy több évig szolgálnak majd bennünket, hogy az óvodások, iskolások és felnőttek egyaránt gazdagíthassák tudásukat, értsék, szeressék a természetet, melyeknek mi is a részei vagyunk, de a felelősségünk iránta nagyobb, mint valaha.

Twitter megosztás Google+ megosztás