2024. április 24.
A közbeszerzést hamarosan kiírják, a pályázóknak azt is vállalniuk kell, hogy új buszokat állítanak forgalomba. A képviselők beszámolót hallgattak meg arról, hogyan állnak a kavicsbányák ellen indított perek. Az idei évben is támogatják a civileket.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete április 24-én tartotta soron következő ülését a Városháza dísztermében. Dr. Szalay László polgármester beszámolt az előző ülés óta elvégzett feladatokról:

  1. Az Állami Számvevőszék befejezte a „Többségi állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok ellenőrzése – A többségi állami és önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok integritásának monitoring típusú ellenőrzése – 1574 gazdasági társaság” című ellenőrzését. A jelentés hiányosságot nem állapított meg.
  2. A 2023. március 17-én feladott 2022. évi költségvetési beszámoló – és annak keretében a 2022. évi állami támogatás (normatíva) elszámolás - Magyar Államkincstár általi jóváhagyása 2023. április 14-én megtörtént.
  3. A Bláthy Ottó utcán kialakított, mart aszfaltos elkerülő út fel- és lehajtó ágának aszfaltozása megtörtént, ezzel az állandó kátyúsodási probléma megoldódott.
  4. A megrongálódott magasságkorlátozó kapu helyreállítása megtörtént.
  5. A Munkácsy utcában a megrongált árkok helyreállítása megtörtént.
  6. A Pest Vármegyei Kormányhivatal Népegészségügyi Osztálya által játszóterek felülvizsgálatára került sor. A vizsgálat eredményeként néhány játszóeszköz festéséről kell gondoskodnunk.
  7. Az önkormányzati tulajdonú épületekre vonatkozó energiamegtakarítási intézkedési terv (EMIT) éves megvalósulásáról szóló jelentés a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatbázisában feltöltésre került
  8. A Városi Sportcsarnok épületén is megtörtént a napelemes rendszer telepítése, a hálózati beüzemelés folyamatban van.
  9. Április 14-én sikeresen lezajlott a „Gyere Be Ház” megnyitója. Múlt pénteken volt a 2. foglalkozás, amelyen 20 gyerek vett részt. A gyerekek nemcsak nyitottak az új kezdeményezésre, hanem hálásak is érte, köszönetüket szeretnénk tolmácsolni a Képviselő-testület felé.
  10. Dr. Szalmay Gábor fül-orr-gége gyógyász szakorvos 2023. április 18-án, április 21-én és április 28-án végzi a hallásvizsgálatokat az óvodákban, Dr. Nánási Ákos szemész szakorvos 2023. április 14-én, április 20-án, április 27-én és április 28-án kezdi a látásvizsgálatokat ugyanebben a körben. Ezt követően fog sor kerülni az ortopédiai vizsgálatokra.
  11. Június 2-ára szervezi meg a Védőnői Szolgálat az Egészségnapot, melynek keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan ingyenes egészségügyi szűrővizsgálatokra kerül majd sor.
  12. Az ingyenes urológiai vizsgálat tavaszi időpontjai: május 09., május 16., május 23. napja.
  13. A Család- és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai a Lokálpatrióták Dunaharasztiért Egyesülettől kapott tartós élelmiszer adományt április 26-án osztják ki a rászoruló családok részére.

A Képviselő-testület első napirendi pontként módosította a közbeszerzési ütemtervet, ezáltal bekerülhetett a Dunaharaszti – Taksony közötti kerékpársávok megépítését célzó beruházás, amit – ha minden jogi akadály elhárul – még az idei évben megépíttetne az Önkormányzat.

Nagyon fontos döntést hozott a Képviselő-testület ezt követően: úgy határoztak, hogy Dunaharasztin ingyenessé teszik a helyi buszközlekedést. Ebben a témában szintén kiírják a közbeszerzést, azt várják az induló cégektől, hogy korszerű, új buszokat állítsanak forgalomba, miközben az Önkormányzat ingyenessé teszi a helyben való utazást, lemondva a jegy- és bérletértékesítésből származó bevételekről. Mindenki ingyen utazhat majd, a – jelenleg – kedvezménnyel utazó diákoknak kell csak havonta egyszer majd a megadott online felületen regisztrálni, ún. „regisztrációs jegyet” (szintén ingyenes) váltani, mert ezáltal az Önkormányzat az ő utazásaik után az államtól támogatást kaphat.

Az Önkormányzat ezektől a döntésektől azt reméli, hogy nőni fog a tömegközlekedést igénybe vevők száma, sok autós utazást kiváltva ezzel.

Szintén nagy jelentőséggel bír, hogy a Képviselő-testület az idei évben is támogatja a helyi civil szervezetek, egyesületek, egyházak közösség számára hasznos tevékenységét, 15 millió forintot szétosztva közöttük. Elfogadták egyben a tavalyi támogatások elszámolásáról szóló tájékoztatót is.

A testület – mivel lejártak a megbízatások – nyilvános pályázatot írt ki a Szivárvány Óvoda, a Hétszínvirág Óvoda és a Területi Gondozási Központ vezetői pozíciójának betöltésére. Megerősítették ugyanakkor Tóthné Szatmári Ágnest a Mese Óvoda vezetői állásában. A testület úgy döntött, értékesít egy, a tankerület által visszaadott, rossz műszaki állapotú gépjárművet. Meghosszabbították a Liget-tó önkormányzati területet használó bérlőinek szerződését, elfogadták a főépítész feljegyzéseit a HÉV beruházással és a Fő úti gyülekezeti ház megépítésével kapcsolatban, döntöttek a 2023. évi igazgatási szünetről, támogatták a belső ellenőri jelentést, majd megszavazták a DMTK, illetve a Területi Gondozási Központ előző évi munkájáról szóló beszámolót.

A testület megtárgyalta a jegyző beszámolóját az Önkormányzat peres ügyeinek állásáról. A jelentés részletesen taglalja, mit tett az Önkormányzat az elmúlt években annak érdekében, hogy gátat vessen a kavics- és homokbányák terjeszkedésének. A Képviselő-testület a Dunaharaszti Környezetbarátok Egyesületével összefogva 2021-től kezdődően négy különálló pert indított három különböző cég beruházásai ellen. Ügyvédeink és neves, általunk felkért, a témában kiemelten jártas környezetvédelmi-., talaj-, talajvízvédelmi szakértőink mindent megtesznek azért, hogy a bíróságok figyelembe vegyék az itt élők érdekeit. Alperes a Pest Vármegyei Kormányhivatal, illetve egy esetben a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága, mivel az engedélyeket ők adták ki, az Önkormányzat álláspontja szerint jogsértő módon.

Ezeknek a pereknek már kézzelfogható eredménye van, mert az Önkormányzat lelassította, sőt, megállította a bányaberuházásokat. Több tárgyalási nap volt már, a történésekről folyamatos tájékoztatást kap majd a közvélemény.

Dr. Szalay László ezt követően zárt ülést rendelt el, ahol a képviselők megszavazták az idei kitüntetéseket, melyeket a Közalkalmazotti Napon ad majd át a város vezetése.

Twitter megosztás Google+ megosztás