2024. március 29.

Húsvét 2020

2020. április 10. péntek

A sors ebben az évben sok szempontból próbára tesz bennünket.

Máshogyan kell ünnepelnünk is, mint ahogyan megszoktuk, s ez épp azért nehéz, mert ünnepeink egyik lényege a családunkban, illetve a közösségben átélt ismétlődő szokásokban rejlik. Ilyenkor találkozunk a távolabbi családtagokkal és barátokkal is, nagyokat beszélgetünk, átöleljük egymást, koccintunk, süteményt viszünk, együtt nézzük büszkén és boldogan a gyerekeket: milyen nagyot nőttek egy év alatt! Nézd csak, a Kicsi már egyedül mossa meg a kezét, a Nagy segít megteríteni, locsoló verset mond a Nagyinak, unokatestvérük meg épp készül a jogosítványát letenni… - de vigyázz, meg ne hallja, hogy róla beszélünk!

2020 Húsvétján vissza kell húzódnunk, a Nagycsalád és a barátok helyett sokkal kisebb, szűkített körben ünneplünk idén. Talán csak ketten-hárman, talán egyedül...

Nem látogathatjuk meg a szeretteinket, nem ülhetjük körbe sokan az asztalt, az ünnep egyik tartópillére, a nagyobb közösség most nem lehet jelen. Segít bennünket ebben a helyzetben, ha megerősítjük a másik pillért, az ismétlődő, biztonságot és folytonosságot adó szokásainkat.

Hogyan tudunk ünnepet varázsolni az asztal köré?

Pozitív értelemben is felidézhetővé és emlékezetessé válhat ez a Húsvét a maga fontos részleteivel.  A terített asztal, melyre évről évre ugyanazok a fontos tárgyak és ételek kerülnek fel: egy kínáló tálka, amit egy számunkra fontos személytől kaptunk vagy örököltünk, a vázában barka, a tálban hímes tojások, sonka, friss zöldségek, a foszlós kalács… ugyanúgy, mint mindig, ismételve a szokásokat, folytatva és nem megszakítva a körforgást, a ritmust, ami emlékeztet minket az örök és állandó megújulásra. Az utóbbi hetekben sokan ismerkedtünk meg a technika lehetőségeivel a kapcsolattartásra, így akár próbát is tehetünk, ha épp kedvünk van hozzá, interneten keresztül összehozhatjuk a családot vagy a barátokat egy húsvéti találkozóra, hogy lássuk, halljuk egymást, és hogy elmondhassuk: Áldott Húsvétot nektek!

Twitter megosztás Google+ megosztás