2024. április 27.
A Bezerédi Sportparktól a következő körforgalomig.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Január 1-jén írom ezeket a sorokat, miután kerékpárral körbejártam a várost. A kora tavaszias időben nyugalmat árasztanak az utcák, a legtöbben otthon töltik az új év első napját. Aztán újra felvesszük a fonalat, elindul a munka, egy hét elteltével megtelnek az óvodák, iskolák is.

Mi is készülünk, a polgármester, a képviselők, az Önkormányzat minden munkatársa, hiszen a költségvetés elfogadása előtt állunk, most dől el, mibe vágunk bele még az idén, most körvonalazódik, mik lesznek a hangsúlyos feladatok az elkövetkező években.

Feladat persze akad elég, de nem tartok ettől, mert a motiváció, a szándék és az erő is megvan bennünk bőven. Megnyugvással írhatom le, hogy Dunaharaszti pénzügyi helyzete nemhogy stabil, hanem vagyona és forrásai növekedésnek indultak az elmúlt évben. Nem kis eredmény ez, hiszen a választási ciklus kezdetén, 2020-ban lecsapott ránk is a Covid-járvány időszaka, amikor az önkormányzatok nem gondolhattak fejlesztésekre, hiszen bevételeik csökkentek, erőforrásaik apadásnak indultak. Mi is arra összpontosítottunk, hogy biztosítsuk az egészségügyi ellátást, hogy ellássuk étellel az otthon maradó diákokat, hogy betartsuk a szigorú járványügyi előírásokat, miközben helyiadó bevételeink nagy részéről le kellett mondanunk.

Ez az időszak áthúzódott 2021-re is, azonban, amint levegőhöz jutottunk, nekiláttunk bepótolni az „elveszett” éveket. Megépítettük és átadtuk Önöknek a Bezerédi Sportparkot, az idén már gyerekeket fogad majd a város harmadik bölcsődéje, új buszokkal láttuk el és ingyenessé tettük a helyi tömegközlekedést, hogy csak a legfontosabb beruházásokat említsem. A megújuló energiára való átállás érdekében nagyléptékű programba kezdtünk, amely minden intézményünket érinti, napelemeket, hőszivattyúkat telepítettünk, lecseréltük a régi kazánokat.

Az idei év első felében elkészülnek a Dunaharasztit Taksonnyal összekötő kerékpársávok, miután a hatóságok végre megadták a hozzájárulásukat. Kormányzati forrásból megépülhet végre a körforgalom a Paál László utca végén. Ami az Önkormányzat dolga, azt mi elvégezzük: a Paál László utcát leaszfaltozzuk végig, a körforgalomig. Ezzel egy új kijáratot kap a város az 51-es útra. Régi tervünk ez, most végre megvalósulhat.

Tavasszal letesszük a Napközis Tábor épületének alapkövét a Sport-szigeten, az Önkormányzat ingatlanán. Azt már néhány éve eldöntöttük, hogy a korábbi Duna Kempinget a gyermekeknek adjuk, most végre belevághatunk a megvalósításba. Jelentős összeget nyertünk egy turisztikai pályázaton, aminek segítségével felújítjuk és kibővítjük a Csónakházat, folytatjuk a tanösvényt, visszaépítjük a régi hidat a holtág felett, és egy új játszóteret építünk a Duna partján.

Hogy a nehézségekről is szót ejtsek, néhány héten belül a Budapest-Belgrád vasútvonal kivitelező lezárják a város fő közlekedési ütőerét, a Némedi úti aluljárót. A saját eszközeinkkel mindent megteszünk azért, hogy az ebből fakadó problémákat csökkentsük. Átszervezzük a helyi tömegközlekedést, a buszok számát növeljük; a Volánbusszal közösen kialakítottuk az általuk használandó módosított útvonalakat. Elértük, hogy a szintbeli átjárókat a beruházó leaszfaltozza – higgyék el, ezek nem könnyű „játszmák” - és továbbra is azon vagyunk, hogy úrrá legyünk a mindennapokban felmerülő nehézségeken. Mindannyiunk érdeke, hogy ez az állami beruházás határidőben, a lehető legkevesebb konfliktussal elkészüljön.

Tisztelt Dunaharasztiak!

Az új évben is számítunk Önökre, a segítő támogatásukra, amit oly sokszor megtapasztalok a város lakói részéről. Öröm számomra, hogy virágzik nálunk a civil élet, aktívak a nemzetiségi önkormányzatok, az egyházak és mindenki, aki a városért dolgozik. Továbbra is támogatja őket az Önkormányzat, hiszen értéket teremtenek! Szükség van a kikapcsolódásra, a felhőtlen szórakozásra is, remélem, minél többekkel találkozhatok idén is a városi rendezvényeken, amik immár tömegeket vonzanak, elég, ha csak a Vagabond Korzót, vagy a Városnapokat említem, de külön öröm számomra, hogy az először megrendezett Karácsonyi Vásár nem várt mértékű sikert hozott a Hősök terén. Biztosíthatom Önöket, idén is megrendezzük. Ennek szellemében, a közös jövőbe vetett hittel kívánok Önöknek békés, boldog új esztendőt!

Dr. Szalay László, Dunaharaszti Város Polgármestere

 

Twitter megosztás Google+ megosztás