2024. április 20.
Címkék: testületi ülés
Lehetővé vált az Alsónémedibe tartó kerékpárút megépítése, már csak állami forrás kéne hozzá. Elfogadták a közbeszerzési ütemtervet, körzeti megbízott kezdi meg szolgálatát a rendőrőrsön.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete március 27-én tartotta soron következő ülését a Városháza dísztermében. Dr. Szalay László polgármester beszámolt az előző ülés óta elvégzett feladatokról:


1.    „A kamaszok lelki egészsége a közös jövőnk záloga” célkitűzés megvalósításáért, az Önkormányzat kezdeményezésére 2020-ban Dunaharasztin is megalakult a Nemzeti Drogstratégia által életre hívott, úgynevezett Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (más néven: KEF), amely mintegy az „ifjúságvédelmi stratégia” részeként információs színteret, szakmai fórumot kíván nyújtani pedagógusoknak, szülőknek, szociális munkásoknak, drogprevencióval és kamaszokkal foglalkozó szakembereknek.  
Számos társadalmi kutatás szól arról, hogy halasztást nem tűrő módon cselekedni kell a gyermekek belső biztonságérzetének növelése érdekében. Ezt a megállapítást a város olyan szakemberei is alátámasztják, akik napi szinten foglalkoznak a 12-18 év közötti korosztállyal.
Az ifjúság mentális jólétéért felelősséget érezve a Dunaharaszti KEF elhivatott tagjai hetek óta dolgoznak a KEF stratégia megalkotásáért, melynek első lépése a közösségteremtés, a „valahová tartozás” érzésének kialakítása lenne a fiatalokban. Ehhez szükség van egy közösségi házra, ahol hetente 4 órán át őket megértő, rájuk figyelő, érzelmileg elérhető felnőttek részvételével közösségi elfoglaltságok-, beszélgetések lehetőségét tudnánk biztosítani a számunkra. Az egyes alkalmakra meghívott vendégek olyan témákat hoznának el számukra, amelyek a mindennapos függőséget okozó tevékenységek helyett jó mintaként szolgálhatnának az életükben.
A Területi Gondozási Központ régi székhelye jelenleg üresen áll. Minimális felújtással alkalmassá tehető erre az ifjúságvédelmi célra. Tekintve, hogy a tisztelt Képviselő-testület még nem rendelkezett az ingatlan további és végleges hasznosításáról, azt javaslom, hogy próba jelleggel hozzuk létre az úgy nevezett „Gyere be!” Házat, amelyet április 14-én 16 órakor nyílt nap formájában be tudnánk mutatni az ifjúságnak és az érdeklődőknek. A következő testületi ülésen be fogok számolni a program remélhető sikeréről, melynek fényében előterjesztést fogok tenni az ingatlan további hasznosítását illetően.    
2.    Folytatódtak a város területén a kátyúzások és a nem szilárd burkolatú utak javítása is, ahogy a földmedrű és a burkolt árkok javítása is.
3.    Folytatódott a Bezerédi lakónegyedben a fekvőrendőrök javítása. A Millenniumi utcában 3 db fekvőrendőr került kialakításra és kitáblázásra.
4.    A 0,4 kV-os kisfeszültségű hálózatok mentén a Rákóczi-ligeten, a Felsővárosban és a Millennium lakónegyed területén a gallyazás megtörtént.
5.    A Sport-szigeti fák veszélytelenítése megtörtént. A város többi zöldterületén is megkezdődik a fák ellenőrzése, szükség szerinti szárazág gallyazása.
6.    A Paradicsom-szigeten a Ponty közben a Paradicsom-szigetért Egyesület és az Önkormányzat együttműködésében 2 db pingpongasztalt helyeztünk ki.
7.    Felmérésre kerültek a köztereken és a parkokban a megrongálódott padok, szemetes edények. Javításuk, pótlásuk folyamatban van.
8.    A Bláthy Ottó utcában megrongálódott magasságkorlátozó kapu javítása folyamatban van.
9.    A Nyárfás utcában a vasúti átjáró lezárásra kerül a vasútfejlesztéssel összefüggő átépítés időtartama alatt.
10.    A Haraszty Ferenc utcánál az A3 jelű belvízelvezető árok keretelemeinek átépítése megkezdődött, szintén a vasútépítés miatt.
11.    Megkezdődtek és folyamatosan készülnek a vasútvonal alatti közműkiváltások. (víz, gáz, szennyvíz).
12.    A felnőtt orvosi rendelőn megtörtént a napelemes rendszer telepítése, a hálózati beüzemelés folyamatban van. A Városi Sportcsarnok épületén is megkezdődik hamarosan a telepítés.
13.    Az elmúlt héten a Védőnői Szolgálat szervezésében ingyenes citológiai szűrés történt.
14.    Az Élelmiszerbanktól kapott adományokból március 13-án a Dunaharaszti Család - és Gyermekjóléti Szolgálat munkatársai élelmiszerosztást szerveztek, amelyből 133 család, közel 400 fő részesült.

A beszámoló elfogadását követően a testület hozzájárult Kővári Gábor rendőr törzsőrmester körzeti megbízotti beosztásba történő kinevezéséhez, majd elfogadta a Dunaharaszti Rendőrőrs 2022. évi munkájáról szóló beszámolót.  Jóváhagyták a 2023. évi közbeszerzési ütemtervet, valamint az Önkormányzat és az intézmények közötti ingatlan-használati megállapodásokat.
A Képviselő-testület 14.000 forintban határozta meg a Városi Bölcsődében fizetendő havi gondozási díjat. 500.000 forint támogatást szavaztak meg a Majosházi Hospice Háznak. Lezárták a HÉSZ módosítását annak érdekében, hogy állami forrás rendelkezésre állása esetén megépülhessen a Dunaharaszti és Alsónémedi közötti kerékpárút. Elfogadták egy társtulajdonos ingyenes felajánlását egy, a Levendula utcában található ingatlan tulajdonrészének átadásáról. Rendeletet alkottak a nem közművel összegyűjtött háztartási szennyvíz begyűjtéséről, és egyes korábbi módosító rendeletek hatályon kívül helyezéséről. A képviselők véleményezték a Kőrösi és a
Rákóczi iskolák tankerület általi átszervezéséhez, elfogadták a József Attila Művelődési Ház 2022. évi beszámolóját és 2023. évi munkatervét, a Kisduna TV beszámolóját, a Pénzügyi Bizottság és a Városfejlesztési, Közbiztonsági és Környezetvédelmi Bizottság 2022. évi munkájáról szóló beszámolókat, valamint a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról szóló beszámolót.

Fotó: Tóth Gábor / dunaharaszti online

 

Twitter megosztás Google+ megosztás