2024. április 20.
2022. augusztus 8. napján megkeresés érkezett a Polgármesteri Hivatalba a Magyar Közút Nonprofit Zrt.-től, mely szerint a vasúti közlekedést helyettesítő vonatpótló buszok Budapest felé történő közlekedését gyorsítani kívánják, tekintettel arra, hogy az eddigi tapasztalatok szerint azok menetideje jelentősen megnövekedett a vonatközlekedéshez képest.

A fenti cél érdekében augusztus elején már megkezdődött az 51. számú főúton - a jelzőlámpás csomópontban és annak környezetében - a buszsáv kialakítása.

Miután fentieket kialakították, újabb megkereséssel fordultak az Önkormányzathoz, melyben – továbbra is a buszközlekedés gyorsítását célozva – a közútkezelői hozzájárulásunkat kérték ahhoz, hogy a Jedlik Ányos úton a Csonka János utcától a Gábor Áron utcáig terjedő útszakaszon a közúti közlekedés kizárólag a Volán buszainak álljon rendelkezésére, azaz a Jedlik Ányos út a fenti szakaszon egyirányú legyen.

Véleményünk szerint mindez olyan mértékben terhelné le a Jedlik-Némedi jelzőlámpás csomópontot, majd a Némedi utat, hogy a nagy eséllyel kialakuló torlódás megbénítaná a közúti közlekedést, és egyébként sem érné el a várt előnyt a változtatás: az egyébként nem túl sűrűn közlekedő buszok sem nyernének az ügyön, nem csökkenne érzékelhetően a menetidejük, mivel a Jedlik Ányos és a Gábor Áron utcán is nagy a forgalom kifelé, és a körforgalomba bejutás is nehézkes lesz, mivel nincs elsőbbségük. Nem beszélve arról, hogy az egyirányúsítás teljesen szükségtelen.

Mindezt mérlegelve utasította el az Önkormányzat a közútkezelői hozzájárulást, ellenérveinket részletesen kifejtettük.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azonban ragaszkodott a forgalmi beavatkozáshoz, attól jelentős előnyöket várnak a buszközlekedés gyorsítása érdekében, ezért végül kísérleti jelleggel vezetik azt be. Amennyiben nem válik be az elképzelésük, vagy a város számára tűréshatáron túlmenő nehézséggel járna mindez, kezdeményezni fogom az eredeti állapotok visszaállítását a Jedlik Ányos utcában.

Dr. Szalay László polgármester

Twitter megosztás Google+ megosztás