2024. május 29.
Címkék: kef, GYERE program
Dunaharaszti Város Önkormányzata 2023. áprilisában nyitotta meg a Batthyány utca 2. alatt a Gyere Be Ház kapuit, amelynek mottója: A kamaszok lelki egészsége közös jövőnk záloga.

Dr. Válóczi-Hirják Gabriella aljegyző krumplit pucol, jobbról Paréj Józsefné, a Család- és Gyermekjóléti Szolgálat vezetője figyeli. Háttérben, az üst mögött Fülöp Izabella, baloldalt Kindertné Döme Orsolya, önkéntes segítők, a Polgármesteri Hivatal munkatársai

Akikért a Gyere Be Ház létezik

2024. április 12-én, péntek délután hatalmas torta várta a gyerekeket, bográcsban főtt a pörkölt, lufik díszítették a tavaszi kertet. Nagyon sokan eljöttek – de ezen szinte már nem is csodálkozunk, hiszen a Gyere Be Ház hamar népszerű lett a haraszti tinik körében. Nem ritka, hogy 30-40 gyerek is részt vesz egy-egy péntek délutáni alkalmon, ahol várja őket a pingpong, a csocsó, a rex asztal, az üdítő, a szendvicsek, a társasjátékok, a babzsákok. Azt mondják: itt nem kell álarcot viselni, önmagunk lehetünk.

A 13-18 éves korosztályt célzó közösségi tér célkitűzése az volt, hogy a gyerekek péntek délutánonként biztonságos, ugyanakkor oldott légkörben együtt lehessenek este nyolcig. Ha kedvük van, beszélgethetnek az ott jelen lévő felnőttekkel is, akik között szociális munkás, pedagógus, iskola védőnő, pszichológus, önkéntes segítők egyaránt jelen vannak és szervezett programot is kínálnak a gyerekeknek, pl. kézműveskedést, csoportfoglalkozásokat, filmklubot, beszélgetéseket. A ház szakmai vezetője Hamar János, addiktológiai konzulens. Több mint egy évvel ezelőtt az Önkormányzat őt kérte fel arra, hogy fogja össze a szakmai munkacsoportot, akik dr. Válóczi-Hirják Gabriella aljegyző kezdeményezésére és részvételével arra vállalkoztak, létrehoznak egy kamasz-közösségi helyet a Dunaharaszti Kábítószer-ellenes Fórum (KEF keretein belül. Az elmúlt hónapokban híre ment a Gyere Be Ház sikerének, így már más települések, budapesti kerületek is eljöttek tanácsot kérni Dunaharasztira, hogyan is kell életre hívni egy ilyen kezdeményezést.

Ahogy Hamar János személyes Facebook oldalán fogalmazott:

„Egy évvel ezelőtt indultunk egy álommal a szívünkben: létrehozni egy olyan központot, ahol a fiatalok támogatást és közösséget találhatnak a józansághoz, egy őszinte, elfogadó és baráti közösségben. Ma, az első születésnapunk alkalmából boldogan ünnepeljük, hogy ez az álom valóra vált!”

A címlapképen középen: Hamar János addiktológus, a Ház szakértője

Fotók: Tóth Gábor/dho

Twitter megosztás Google+ megosztás