2024. április 27.
Címkék: testületi ülés
Rendkívül nagy jelentőségű döntést hozott meg mai ülésén a Képviselő-testület: változtatási tilalmat rendelt el Dunaharaszti több részterületén. Cél a beépítések szigorú korlátozása, a munka nagy része csak ezután következik.

Dunaharaszti Város Önkormányzatának Képviselő-testülete május 31-én tartotta soron következő ülését a Városháza Dísztermében. Dr. Szalay László polgármester beszámolt az előző ülés óta elvégzett feladatokról:

  1. A Felnőtt Háziorvosi Rendelő bővítése, felújítása pályázati beszámolóját a Magyar Államkincstár a május 17-én megtartott helyszíni szemlén megállapítottak alapján elfogadta, ezzel a projekt lezárult.
  2. Napelemes rendszer került telepítésre a Városi Sportcsarnok és a Felnőtt Háziorvosi Rendelő épületére. A háztartási méretű kiserőműveket beüzemelték, várható éves termelésük együttesen 110.000 kWh.
  3. A Műszaki Iroda épületében festési-mázolási munkák folytak, több helyiség megújult.
  4. A Szent István utca nyugati végén, a Bezerédi utca előtt fekvőrendőrt helyeztünk ki a balesetek elkerülése végett. A jobb belátás érdekében tükröket helyeztünk el a Batthyány – Thököly utcák csomópontjában, a Felső-Duna – Ibolya utcák csomópontjában, valamint a Bocskai utcával szemben.
  5. A Toldi utca 10. szám előtt megtörtént a járda javítása.
  6. Megkezdődtek a Dunaharaszti – Taksony közötti kerékpársáv-beruházás előkészítése kapcsán az út menti gallyazási munkálatok.
  7. A városban folytatódnak a kátyúzási munkálatok.
  8. Megkezdődött a Határ út-Botond utca csomópontjában a gyalogosátkelő kialakítása.
  9. A Dózsa Gy. út 28.-ban megtörtént a közműkút átépítése.
  10. A város területén (Paál L., Földvári, Zöldfa, Király, Munkácsy, Honvéd, Csokonai utcák) magaspadka nyesések történtek, több helyen gréderezés is történt.
  11. Folyik az A-3 és az A-3-7 vízelvezető csatornák kotrása, kaszálása.
  12. Lezajlott a tavaszi anyajegyszűrés. A meghirdetett 3 alkalmon összesen 123 fő jelent meg, amelyből 46 főnél további megfigyelésre, 14 főnél további vizsgálatra van szükség, 63 főnek negatív lett a szűrési eredménye.
  13. A Magyar Vöröskereszt Országos Vezetősége a városunkban végzett eredményes, emberközpontú önkormányzati munkánkat a „Humanitárius település” cím elnyerésével jutalmazta.
  14. Dr. Szalmay Gábor fül-orr-gége gyógyász szakorvos április 18. és 28. között elvégezte az iskolába készülő óvodások szűrővizsgálatát. A szűrésen összesen 299 gyermek vett részt, akik közül 51 gyermeknél hallásproblémát diagnosztizált a szakorvos. A hallásvizsgálat eredményéről, a további teendőkről tájékoztatást kaptak a szülők.
  15. Sikeresen lezajlott a Dunaharaszti Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által szervezett drogprevenciós előadás, amelyen a Baktay Ervin Gimnázium 11. évfolyama vett részt. Ennek köszönhetően a gimnazisták is személyesen megismerkedtek a „Gyere be Ház” programjával és szakmai koordinátorával.
  16. A 2022. évre vonatkozóan „A köznevelési intézmények fenntartásával kapcsolatos pénzügyi, gazdálkodási adatszolgáltatás” megtörtént. A beszámoló adatai alapján a három óvodára vonatkozóan kidolgozásra kerültek az adatszolgáltatást alátámasztó kimutatások.
  17. A 2023. első negyedéves és a 2023. 04. havi időközi költségvetési jelentés határidőben beadásra került.
  18. A 2023. évi májusi állami normatíva mutatószám felmérés határidőben beadásra került.
  19. A települési önkormányzatok könyvtári célú érdekeltségnövelő támogatása 2022. évi összegének elszámolása és egyben a 2023. évi összegének igénylése határidőben beadásra került.

A képviselő-testület elsőként sürgősségi előterjesztéseket tárgyalt meg. Döntöttek arról, hogy rendkívüli, 8 millió forintos támogatásban részesítik a Dunaharaszti Alapfokú Művészetoktatási Intézményt (Zeneiskola), hangszer beszerzés céljából. A támogatás háttere az, hogy az iskola ütős együttese nemrég hatalmas sikert ért el, amikor megnyerte az Országos Ütőhangszeres Kamaraversenyt. Az elért magas színvonal megtartásához szükséges a profi szintű hangszerek beszerzése. Fontos megjegyezni, hogy a Zeneiskola fenntartása – amint a többi iskoláé is – már nem a Város, hanem a Tankerület felelőssége és feladata, azonban, ha szükséges, Dunaharaszti Város Önkormányzata is mellé áll egykori intézményeinek.

Szintén sürgősséggel tárgyalta a testület azt az előterjesztést, amely alapján a Helyi Építési Szabályzat módosításával hozzájárul a városon keresztülhaladó 51. sz. főútvonal állami beruházásban történő fejlesztéséhez, négysávossá bővítéséhez.

A képviselők az Önkormányzat 2022. évi gazdálkodását bemutató zárszámadási rendelet megtárgyalásával folytatták a munkát. Az Önkormányzat felelősen gazdálkodott a rendelkezésére álló forrásokkal, a bevételi és kiadási előirányzatokat teljesítette. Döntöttek 564 millió forint szabad pénzmaradvány felosztásáról is, amelynek túlnyomó részét energiahatékonysági beruházásokra költi majd el a város, a jövőbe fektetve ezzel: felújítják a Mese Óvoda hőközpontját, kicserélik a Családsegítő Szolgálat, a Hétszínvirág Óvoda, a Polgármesteri Hivatal és a Rendőrség-Rendészet elavult kazánjait, és folytatják az intézményekben a világítás led-es korszerűsítését. Ezen kívül támogatják a DMTK szakosztályait, növelik a városi rendezvények keretét, és jelentős összeget helyeznek tartalékba is.

A képviselők jóváhagyták az intézmények monitoring stratégiáit, a nemzetiségi önkormányzatok zárszámadásait, a DV Kft., a DH-Főúti Projekt Kft., valamint az ÉDV Zrt. mérlegbeszámolóit, majd módosították a közbeszerzési ütemtervet. Nagy jelentőségű döntést hoztak akkor, amikor rendeletet alkottak Dunaharaszti egyes területein a változtatási tilalom elrendeléséről (l. külön írásunkban), majd lezárták a HÉV vonal fejlesztésének ügyében meghirdetett partnerségi egyeztetést. Település-rendezési szerződés megkötését határozták el egy olyan céggel, amelyik a Déli Iparterületen készül ipari-kereskedelmi célú beruházást végrehajtani, és ennek érdekében vállalja a szükséges út- és közműépítéseket. Döntöttek egy mindössze 60 m2 nagyságú ingatlan eladásáról a Zsálya utcában, majd módosítottak egy korábbi határozatot, ez alapján a Knézich utcai bölcsőde területe bővülhet kisebb mértékben.

Az Önkormányzat Képviselő-testülete – a tűzoltó gépjármű megvásárlása után – újabb támogatást szavazott meg a Dunaharaszti Önkéntes Tűzoltó Egyesületnek, elismerve ezzel áldozatos munkájukat. A megszavazott 1 millió forintból megvásárolhatnak egy speciális feszítő-vágó berendezést, amely műszaki mentések esetén különösen hasznos lehet.

A testület ezt követően víziközmű vagyonelemek térítésmentes átvételéről döntött, növelte a Vagabond Korzó Egyesület támogatását 3 millió forintról 5 millióra, ezzel hozzájárulva a hétvégi, ikonikus könnyűzenei rendezvény tökéletes lebonyolításához, és szintén támogatták – 350 ezer forinttal – a Kutya Mentsvár Alapítványt, amely a menhelye megnagyobbítására költi majd ezt a pénzt, sok-sok kutya életét meghosszabbítva ezzel. Elfogadták a Polgárőr Egyesület elszámolását a számukra nyújtott önkormányzati támogatással, és megszavazták azt az átfogó értékelést, amely az Önkormányzat 2022. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szól.

Fotó: Tóth Gábor, dh online

Twitter megosztás Google+ megosztás