2024. április 16.
Sokan mondták, hogy nem érdemes, de mi beleálltunk. Sok-sok munka és lobbizás eredménye a Dunaharasztinak kedvező kormánydöntés. Dr. Szalay László polgármester beszámolója.

A városunkat kettészelő vasútvonal (közismert nevén: Budapest-Belgrád) fejlesztése sok ijedtséget okozott városunkban, teljes joggal. A kisajátítandó ingatlanok, a zaj- és rezgésterhelés mellett Dunaharaszti "kettévágása" - megnövekvő vasúti forgalom mellett mindössze a meglévő, egyetlen aluljáró - valóban borús jövőt festett elénk.

Ugyanakkor megfeszített munkára is sarkallt minket mindez: be kellett mutatnunk a beruházás hátrányait, meg kellett találnunk azokat a csatornákat, amiken keresztül eljuthatunk a döntéshozókhoz. El kellett döntenünk, hogy minimális céllal megyünk-e csatába, vagy megpróbálunk elérni mindent, ami az átjárók ügyében csak lehetséges.

A második utat választottuk, megcéloztuk a lehetséges három különszintű átjárót, ami reálisan - és teljesen megalapozottan - felmerülhetett. Úgy tűnik, hogy sikerrel jártunk, mert a mai Magyar Közlönyből megtudhattuk, hogy kormánydöntés született arról, hogy a meglévő, Némedi úti aluljáró kiszélesítése mellett:

A Temető utcánál megépül a közúti aluljáró, ami a forgalmat a Paál László utcára, azon keresztül az 51-es útra vezeti majd, miközben kiszolgálja a Bezerédi telepet és a Máv-Alsót;

A Haraszty Ferenc utca elején, a piac északi végénél megépül egy gyalogos-kerékpáros aluljáró, ami legalizálja a jelenlegi "ösvényt", és lehetővé teszi a bringásoknak és a gyalogosoknak, hogy akadály nélkül bejárhassák Harasztit kelet-nyugati irányban;

A Határ út és a Szondi utca környezetében közúti felüljáró épül majd, így a város északi szélén is akadálytalan lesz az átjutás, a vonatok számától függetlenül.

És ezen kívül elértük azt is, hogy az átépítendő vasútállomások környékén megnövelik a P+R és a B+R (bringás) parkolók számát.

Kedves Harasztiak!

Köszönöm a támogatást mindenkinek, aki ebben segített, megyünk tovább, igyekszünk Önöket jól képviselni továbbra is minden olyan kérdésben, ami nyitott a vasútvonal ügyében!

Dr. Szalay László polgármester

Twitter megosztás Google+ megosztás