2024. április 28.
2024. február 1-től Pest vármegyében, így Dunaharasztin is az Országos Mentőszolgálat veszi át az orvosi ügyeleti alapellátást, ahogy a többi vármegyében ez már megtörtént.

A változással kapcsolatos kérdésekben dr. Szalay László polgármester és Pánczél Károly térségünkért felelős országgyűlési képviselő korábban közös levélben fordult dr. Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárhoz, aki 2024. január 24-én, szerdán az Országos Mentőszolgálat Regionális vezetésével közösen fogadta személyes egyeztetésre dr. Szalay Lászlót.

A megbeszélésen az Országos Mentőszolgálat főigazgatója, dr. Csató Gábor, az OMSZ ügyeleti operatív igazgatója, dr. Fajta Ádám, a Közép-magyarországi Regionális Mentőszervezet igazgatója, dr. Till Zsolt és a Dunaharasztin élő dr. Maruzsa Zoltán, közoktatásért felelős belügyi államtitkár is részt vett.

Az egyeztetésen dr. Szalay László polgármester javasolta, hogy Dunaharasztin mentőállomás, illetve 24 órás mentési pont létesülhessen a jövőben, amit az OMSZ vezetők pozitívan fogadtak és együttműködésükről biztosították a polgármestert. A mentőállomás a szükséges személyi feltételek biztosítását követően valósulhat meg.

2024. február 1-től Dunaharasztin is működésbe lép az Országos Menőszolgálat által irányított országosan egységes rendszerben működő orvosi ügyelet, amelynek keretein belül a háziorvosi ügyeletet és sürgősségi ügyeletet igénybe tudják venni a lakosok. A betegeknek hétköznapokon 16:00 órától reggel 8:00 óráig, valamint hétvégeken és ünnepnapokon a Mentőszolgálatnál a 1830-as telefonszámon bejelentést kell tenni, ahol a mentési irányító részletesen kikérdezi majd a telefonálót, hogy az minél hamarabb az állapotának megfelelő szakmai ellátásban részesüljön.

A kikérdezés alapján a mentési irányító orvost kapcsolhat, aki e-receptet állít ki az EESZT-ben, ha szükséges. A mentési irányító kérheti a beteget, hogy keresse fel személyesen az ügyeleti pontot, vagy a tünetek sürgőssége és súlyossága szerint ügyeleti kocsit küld a beteg otthonába. Életveszélyes, illetve egyéb fenyegető esetben mentő érkezik majd a betegért. Az ügyeleti pontokon és a budapesti ügyeletes kórházakban természetesen mindenféle bejelentés nélkül továbbra is fogadják a betegeket, de a mentési irányítóval való egyeztetés épp azért ajánlott, hogy feleslegesen ne kelljen utazni, várakozni pl. egy lázcsillapító recept felírása miatt, amit telefonon is el lehet intézni.

Pest vármegyében, ahogy az az alábbi info-grafikán is olvasható, 18 ügyeleti pont áll rendelkezésre, ahol lakóhelytől függetlenül ellátást kapnak a betegek, ezek közül Dunaharasztihoz közel az alábbi négy:

  • 2310 Szigetszentmiklós, Határ út 5.
  • 2020 Érd, Szabadság tér 9.
  • 2220 Vecsés, Telepi út 68.
  • 2370 Dabas, Bartók Béla út 59/a

A gyermekek orvosi ügyeleti ellátása ugyanúgy a 1830-as telefonszámon való bejelentést követően, a mentési irányító irányításával történhet, illetve személyesen bármelyik ügyeleti ponton. Kifejezetten gyermekorvosi ügyelet Érden érhető el (2030 Érd, Szabadság tér 9.) hétköznap 16:00-22:00 között, hétvégén és ünnepnapokon 08:00-22:00 között személyesen.

A mentők telefonszáma nem változik, őket a 112-es hívószámon lehet továbbra is elérni baleset, vagy más közvetlen életveszély esetén.

Dunaharaszti Polgármesteri Hivatal

2024. január 25.

Twitter megosztás Google+ megosztás