2024. március 28.

2019 a gyermekek éve lesz Dunaharasztin

2018. december 20. csütörtök

Megnyílik az új bölcsőde, folytatódik a gyermektábor építése,faültetési programot indít az önkormányzat. Dr. Szalay László írásának második része az önkormányzat jövő évi fejlesztési irányairól.

Címlapképünk a Dunaharaszti Sportcsarnok avatásán készült

Kedves Dunaharasztiak!

Az irodám ablakai a Fő útra nyílnak, így minden nap láthatom a járdán vidáman masírozó gyereksereget – a Hunyadi kisiskolásait – amint az ebédlőbe tartanak, vagy éppen visszafelé jönnek onnan. Betölti a teret a gyerekzsivaj, ami mindig mosolyt csal az arcomra, és ezt kicsit szimbolikusnak érzem. 2002 óta vezetem a várost az Önök bizalmából, és szándékomban áll újra megmérettetni magam a 2019-es választáson is. Joggal kérdezhetik: mi az, ami még motivál, képes vagyok-e ugyanazzal a lendülettel, ambícióval nekilátni a következő ciklusnak, megvan-e még bennem az erő, a tenni akarás, a megújulás képessége?

Amikor a gyerekeket látom az utcán, a játszótereken, az új bölcsődénkben, a megszépült óvodáinkban, a sportcsarnokban, most már a jégpályán is; amikor azt látom, hogy otthon vannak Harasztin: azt mondom, igen. Amikor önfeledt örömmel, de kulturáltan szórakozó embereket látok a Baktay téren, a Sport-szigeten, a főzőversenyeken, a futónapokon, a piactéri bulikon, a Kúriában, vagy a kultúrházban: azt mondom, igen. Amikor azt látom, hogy egyre többen vagyunk a városi rendezvényeken, az egészségügyi prevenciós szűréseken, a civil szervezetek alkalmain: azt mondom, igen. Amikor azt látom, hogy templomok épülnek a városban, hogy él és virágzik a sváb kultúra és tradíció, aktív bolgár és roma önkormányzatunk van, egyre több a városszépítő egyesület, azt mondom: igen.

Igen, Dunaharasztinak nemcsak gazdag jelene, hanem jövője is van, ez meggyőződésem. És ezért a jövőért dolgozni: hatalmas megtiszteltetés. Felépítettünk közösen egy várost, egy közösséget, tősgyökeres, nemzedékek óta itt élő családok és az ország más részeiből letelepedők, együtt, közösen. És ez a közös élet működik. Számtalan jele van ennek a hétköznapokban, nagyon izgalmas látni azt a rengeteg közös pontot, ahol összekapcsolódnak régi és új harasztiak, közös utakat és célokat találnak, akár egy szülői munkaközösségben, akár egy civil szervezetben, akár egy egyházi gyülekezetben, akár egy munkahelyi kollektívában. Mindig ez volt a hívószó, amivel Önök elé álltam: az összefogás, az együttműködés, a közös munka teremtő ereje. És úgy látom, ez a törekvés helyes volt és sikerrel járt, kisebb-nagyobb súrlódásokkal, amik mindenhol előfordulnak, de Haraszti közösséggé válik.

És ez adja számomra is az erőt és a meggyőződést, hogy folytassam a munkát. Mert a feladatok sosem fogynak el, ha kipipáltunk egyet, máris elénk tornyosul a következő. Átadjuk az új bölcsődét Önöknek január elején és máris dolgozhatunk a lehetséges óvodabővítésen. Átadjuk Önöknek – valamikor az év közepén – a felújított és kibővített orvosi rendelőt, és már állunk is neki a következő feladatnak: új és nagyobb helyet, jobb körülményeket kell teremtenünk védőnőinknek. Megkezdjük a napközis gyermektábor felépítését a szigetcsúcson, játszótereket, sportpályákat építünk, növeljük a közösségi terek számát. Komoly összeget különítünk el a költségvetésben abból a célból, hogy, ha kell, ingatlanokat vásároljunk ezek létesítésére; eddig is megtettük, gondoljunk csak a P+R parkolóra, vagy a Knézich utcai játszótérre. Leburkoljuk és ezzel biztonságossá tesszük az A3-as vizesárkot a Bezerédi-telep és a Petőfi-Liget között, hogy megóvjuk a házakat az esetleges elöntéstől. Újjávarázsoljuk a Táncsics utcai óvodát, felújítjuk a Temető utcát, folytatjuk a járdaépítési programot, építkezni fogunk a város számos pontján.

De úgy érzem, mindez nem elég. Mint fentebb írtam, keresni kell az új megoldásokat, nyitottnak kell lennünk, ha meg akarjuk őrizni azt az előkelő helyet, amit a környékbeli települések között kivívtunk magunknak. Ezért elindítjuk az okosharaszti programot, aminek több, konkrét eleme lesz: okoszebrákat telepítünk a városban, free-wifi pontokat hozunk létre a forgalmas tereken, webkamerákat helyezünk ki a város látványosságaihoz, interaktívvá tesszük a polgármesteri hivatal szolgáltatásainak egy részét, nemsokára pedig megkezdjük egy olyan applikáció tesztelését, amiből az országban még nagyon kevés működik, viszont kiemelten hasznos lehet az itt élők számára; erről hamarosan többet is megtudnak majd.

Az emberiség egy kis pontja vagyunk itt, Harasztin, de nem vonhatjuk ki magunkat a globális folyamatok alól. Visszaszorul a természet az ember terjeszkedése következtében, és ez rontja életminőségünket is. Dunaharasztin mindig figyeltünk arra, hogy miközben épül a város, lehetőség szerint megőrizzük zöld területeinket, vagy újakat hozzunk létre. Most azonban eljött az ideje, hogy fordulatot hajtsunk végre: ezért meghirdetjük a zöldharaszti programot, aminek fő elemeként megháromszorozzuk a fák, bokrok ültetésére szánt pénzt a költségvetésben. Ez már lehetővé teszi akár az ezres nagyságrendű faültetést is. Megbíztam a hivatal szakembereit, hogy gyűjtsék össze a város azon területeit, ahol akár egész fasorokat tudunk elültetni; felhívást fogunk közzétenni Önök, a város lakossága felé, hogy jelentkezzenek nálunk, amennyiben saját portájuk előtt szívesen látnák egy fa felnövekedését és tennének is érte azzal, hogy ápolják, miután mi elültettük azt a város költségén. Meggyőződésem, hogy ez a program szintén segít abban, hogy erősödjön közösségünk, és erőinket egy jó cél érdekében egyesítsük.

Kedves Harasztiak!

Az én pártom, miként az elmúlt 16 évben végig, Dunaharaszti. Semmilyen érdeket nem helyezhetünk a város érdekei elé. Mindig az erők és szándékok összefogását kerestem, és ez a politika alapozta meg a város sikereit. A képviselő-testületben kialakult konszenzust fogom képviselni 2019-ben is, és amennyiben bizalmat szavaznak ennek a politikának, a későbbiekben is.

Kívánom Önöknek, hogy szeretteik körében, békében töltsék Karácsony szent ünnepét, és legyenek boldogok és elégedettek az eljövendő esztendőben!

Dr. Szalay László, Dunaharaszti polgármestere

 

Twitter megosztás Google+ megosztás