2024. május 29.
Újra filmklub a Kúriában

Francois Truffaut klasszikusa műsoron

2012. január 4. szerda

A Jules és Jimet sokan a legjobb Truffaut-filmnek tartják. A film 1912 körül kezdődik, s 1933-34-ben fejeződik be, tehát több mint húsz évet ölel fel.

Jules osztrák, Jim francia, elválaszthatatlan barátok. Megismerkednek Catherine-nal, kinek mosolya a szoboréra emlékeztet, s mindketten beleszeretnek. Együtt töltik hármasban az idejüket, míg Jules és Catherine szorosabb kapcsolatba nem kerülnek. Jules feleségül veszi, s mivel kitör a háború, a két barát hosszú évekig nem látja egymást. A háború után Jules meghívja Jimet: Catherine-nal és négyéves kislányukkal egy Rajna menti kis házban élnek. Catherine-nek szeretője van, mégsem tud és nem is akar elválni Jules-től. Végül úgy dönt, Jimmel új életet kezdhet. Kísérletük nem sikerül, a francia férfi visszautazik Párizsba és megnősül. Évek múlva véletlenül találkoznak, s ekkor Catherine Jimmel együtt a folyóba vezeti az autóját. Hamvasztásuk után Jules kíséri a porukat tartalmazó urnákat.

Fekete-fehér, feliratos, francia filmdráma, 105 perc, 1962

Rendező: François Truffaut, író: Henri Pierre Roché, forgatókönyvíró: François Truffaut, Jean Gruault, zeneszerző: Georges Delerue, operatőr: Raoul Coutard, vágó: Claudine Bouché. Szereplő(k): Jeanne Moreau (Catherine), Oskar Werner (Jules), Henri Serre (Jim), Vanna Urbino (Gilberte), Boris Bassiak (Albert).

Vetítés január 5-én, csütörtökön 19 órakor!

Belépő 500 Ft

Twitter megosztás Google+ megosztás